Στο παρασκήνιο του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας υπήρξαν σκληρές και δύσκολες διαπραγματεύσεις.
Τελικά η ανακοίνωση της Christine Lagarde αποκάλυψε πολλά αφήνοντας να εννοηθούν πολλά περισσότερα.
  1. Πρώτα ήρθε η έκπληξη της αύξησης των επιτοκίων από την ΕΚΤ, κατά 50 μ.β με την ίδια την Lagarde να αιτιολογεί την …πρωθύστερη θέση της για 25 μονάδες βάσης.
  2. Μετά ήρθε το Transmission Protection Instrument ΤΡΙ που είναι ένα καινούργιο “όπλο” για την αποτελεσματικότητα του οποίου οι εκτιμήσεις είναι- εξ’ αρχής- διιστάμενες.
Δύο οι κύριες πλευρές
  • Martin Sandbu: Η ΕΚΤ θυμίζει ποιος είναι το αφεντικό
  • Arnanud Mares (Citigroup): Τα χαρακτηριστικά του παραμένουν ασαφή και το σίγουρο είναι, πως θα “δοκιμασθεί” στο πεδίο των “μαχών”.
Ο πόλεμος εκδηλώνεται στις αγορές:
  • Ηδη short vs long “ξιφουλκούν” με επίκεντρο (κυρίως ) το υπέρβαρο ιταλικό δημόσιο χρέος (151% του ΑΕΠ) με άμεσα ενδιαφερόμενους τους Νότιους, από Λισαβόνα μέχρι Αθήνα.
Μία πρώτη- διερευνητικού κυρίως χαρακτήρα- αψιμαχία δόθηκε την Παρασκευή, με το αποτέλεσμα να δικαιώνει τους long και να ικανοποιεί πλήρως την Αθήνα.
    Στα 3,267% το ελληνικό 10ετές ομόλογο έναντι 3,424% του αντίστοιχου ιταλικού.
Μάλιστα, κάποια στιγμή την Πέμπτη το κόστος δανεισμού για την χώρα μας ήταν φθηνότερο της γείτονος.
 “Παράθυρο” μισάνοιχτο, βρήκαν στον ΟΔΔΗΧ και “τσίμπησαν” 1 δισ.€ (μέσω “κλειδωμένης” επανέκδοσης μέσω των 4 συστημικών) ανεβάζοντας στο 60% τον στόχο που είχε τεθεί για το 2022.