Η έγκαιρη αντίδραση της ελληνικής κυβέρνησης στην πανδημία δεν αφορά μόνο τη λήψη μέτρων και την ενίσχυση του ΕΣΥ. Επιτέλους, η χώρα μας επενδύει και στον τομέα της έρευνας, ώστε να διαχειριστεί τον κοροναϊό στην επόμενη φάση της πανδημίας, έως ότου ανακαλυφθεί κάποια ασφαλής και αποτελεσματική θεραπεία ή εμβόλιο.

Η κυβέρνηση αποφάσισε να χορηγήσει χρηματοδότηση 2,5 εκατ. ευρώ σε ένα ευρύ δίκτυο ερευνητικών κέντρων, μέσω της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας. Με απλά λόγια, το έργο έχει δύο σημαντικούς στόχους:

  1. Να αναπτυχθούν στη χώρα μας αντιδραστήρια για τη διενέργεια μοριακών εξετάσεων διάγνωσης του νέου ιού και τεστ αντισωμάτων. Στην επόμενη φάση της πανδημίας και τη χαλάρωση των μέτρων απαγόρευσης, υπάρχει ανάγκη διενέργειας όσο το δυνατόν περισσότερων τεστ και η Ελλάδα πρέπει να βασιστεί σε ίδια μέσα, καθώς παγκοσμίως αναμένεται να υπάρχει τεράστια ζήτηση και είναι φύσει αδύνατον να ικανοποιηθεί.
  2. Η ανάλυση του γενετικού προφίλ των Ελλήνων ασθενών, που νοσούν από COVID-19, ώστε να εντοπιστεί αν υπάρχει κάποια γονιδιακή αδυναμία σε ορισμένα άτομα, που τα καθιστά ευάλωτα και νοσούν πιο σοβαρά. Υπό το ίδιο πρίσμα, οι ερευνητές θα προσπαθήσουν να εντοπίσουν γενετικό δείκτη, ώστε αυτός να χρησιμοποιηθεί από τους γιατρούς για να εντοπίσουν έγκαιρα ποιοι ασθενείς κινδυνεύουν περισσότερο.

Στο έργο συμμετέχουν η Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, το Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών, το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης, το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας, το Εθνικό Κέντρο Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος», το Ερευνητικό Κέντρο Βιοϊατρικών Επιστημών «Αλέξανδρος Φλέμινγκ», το Ινστιτούτο Παστέρ και όλα τα Κέντρα Αναφοράς για τον Κωρονοϊό της χώρας.

Επικεφαλείς έχουν τεθεί ο κ. Μανώλης Δερμιτζάκης, Καθηγητής Γενετικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Γενεύης και Πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας, Τεχνολογίας και Καινοτομίας και ο κ. Βασίλης Γοργούλης, Καθηγητής Ιστολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ.

Virus.com.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ