Σήμερα το μεσημέρι, θα συναντηθούν στο Υπουργείο Οικονομικών οι διοικήσεις των τραπεζών με τον Υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, τον Υφυπουργό Γιώργο Ζαββό για να διαμορφώσουν τις τελικές ρυθμίσεις του σχεδίου APS (Asset Protection Scheme) που όλοι ονομάζουν Σχέδιο Ηρακλής.

Στη συνάντηση θα συμμετάσχουν εκπρόσωποι της Τράπεζας της Ελλάδος αλλά και η διοίκηση της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών.

Χρήστος Μεγάλου, Φωκίων Καραβίας, Βασίλης Ψάλτης και Παύλος Μυλωνάς μαζί με τον Πρόεδρο της ΕΕΤ Γιώργο Χατζηνικολάου, έχουν διαμορφώσει μια κοινή θέση όσον αφορά τις αλλαγές στο νομοθετικό πλαίσιο που έχει καταρτίσει ο Υφυπουργός αρμόδιος για το χρηματοπιστωτικό σύστημα Γιώργος Ζαββός μαζί με μια μεγάλη ομάδα νομικών από όλες τις πλευρές.

Κρίσιμο θέμα προς διευθέτηση αποτελεί ο τρόπος λειτουργίας και οι μέθοδοι εποπτείας των εταιρειών που διαχειρίζονται τα «κόκκινα δάνεια», των servicers.

Υπάρχουν και άλλα ζητήματα που αφορούν τις κρατικές εγγυήσεις των τίτλων που θα εκδοθούν για να χρηματοδοτήσουν την απαλλαγή των τραπεζών από το τοξικό τους χαρτοφυλάκιο που θα μεταφερθεί στις πλάτες του «Ηρακλή»…

Για να επωφεληθούν οι τράπεζες, από την κρατική εγγύηση των 9 δις ευρώ, πρέπει να μεταβιβάσουν στην αγορά το 50+1 των ομολόγων ενδιάμεσης και χαμηλής διαβάθμισης. Η προμήθεια, που θα καθορίζεται με βάση το 3ετές CDS, θα καταβάλλεται από το ειδικό όχημα SPV που θα δημιουργείται για κάθε τιτλοποίηση ξεχωριστά.

Το τελικό κείμενο που θα διαμορφωθεί απόψε θα σταλεί επειγόντως στην Φρανκφούρτη και τις Βρυξέλλες για την τελική έγκριση της ΕΚΤ, του SSM αλλά και της DG Comp της Commission. Tόσο η ΕΚΤ όσο και ο SSM υπογραμμίζουν ότι εάν δεν λυθεί οριστικά το θέμα των κόκκινων δανείων και της εξυγίανσης του τραπεζικού τομέα, οι μεγάλες επενδύσεις δεν θα έρθουν στη χώρα μας

  • Όλα τα θέματα της σημερινής συνάντησης, θα συζητηθούν εκτενώς σήμερα και αύριο στις εργασίες του 2ου NPL Summit της Ethos Media που ξεκινά σήμερα τις εργασίες του, στο ξενοδοχείο Divani Apollon στο Καβούρι.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here