Είναι πλέον πασίγνωστο ότι ασκείται ασφυκτική πίεση από τous δανειστές προς την κυβέρνηση, στα πλαίσια της 9ης μεταμνημονιακής αξιολόγησης, να κλείσουν οι εκκρεμότητες του νόμου Κατσέλη και να ξεκαθαρίσει το τοπίο των στρατηγικών κακοπληρωτών προκειμένου οι τράπεζες και τα funds που έχουν αγοράσει δάνεια να μπορέσουν να τα διευθετήσουν.
Η κυβέρνηση έδωσε μια τελευταία ευκαιρία στους δανειολήπτες του ν. Κατσέλη.
Η προθεσμία για τον επαναπροσδιορισμό των υποθέσεων των υπερχρεωμένων νοικοκυριών για τον νόμο Κατσέλη παρατάθηκε μέχρι την 31η Ιανουαρίου 2021.
Οι δανειολήπτες αυτής της κατηγορίας θα πρέπει μέχρι τότε να υποβάλλουν αιτήσεις επαναπροσδιορισμού της ρύθμισης οφειλής και να ενταχθούν αντίστοιχα στις διατάξεις του ν. 4745/2020 μέσω της πλατφόρμας τns Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους.
Η Συντονιστική Επιτροπή των Δικηγορικών Συλλόγων που συνεδρίασε μέσω τηλεδιάσκεψης την περασμένη εβδομάδα, είχε αναφέρει μεταξύ άλλων πως είχε επισημάνει με έγγραφά της πρos το Υπουργείο τα προβλήματα που θα ανέκυπταν από τις ασφυκτικές προθεσμίες του νόμου και μάλιστα εν μέσω πανδημίας, κατά τον επαναπροσδιορισμό υποθέσεων υπερχρεωμένων νοικοκυριών στην πλατφόρμα τns ΕΓΔΙΧ με άμεσο κίνδυνο την απώλεια τns ήδη χορηγηθείσας δικαστικής προστασίας τns κύριας κατοικίας χιλιάδων πολιτών.
Σύμφωνα με τα στοιχεία των δικηγόρων για τις περίπου 20.000 περιπτώσεις που έχουν ήδη λάβει προστασία επί αιτήσεων των ετών 2013-2014 -επί συνόλου 40.000 εκκρεμών αιτήσεων– έχουν υποβληθεί οριστικά μόλις 4.400 αιτήσεις επαναπροσδιορισμού όλων των κατηγοριών.
- Η μικρή συμμετοχή αποδίδεται τόσο σε λειτουργικά προβλήματα της ίδιας της πλατφόρμας όσο και στην αδυναμία των πολιτών να συγκεντρώσουν από τις υπολειτουργούσες Δημόσιες Υπηρεσίες και ΔΟΥ, Κτηματολόγια , Υποθηκοφυλακεία κ.ο.κ αλλά και από τις τράπεζες, τα απαιτούμενα από τον νόμο στοιχεία που πρέπει να συμπληρώσουν στην πλατφόρμα.
Παράλληλα “τρέχουν” και προθεσμίες για τους υπόχρεους που έχουν υποβάλλει αιτήσεις υπαγωγής μεταγενέστερα του 2014.