Γράφει η «ξενοδόχος»

Οσο περνούν οι μέρες, πληθαίνουν οι φωνές από τα ξενοδοχεία που λειτουργούν όλο το χρόνο ανά την Ελλάδα και ζητούν κυβερνητική, οριζόντια απόφαση για προσωρινό «λουκέτο» στη λειτουργία τους, όπως έγινε με τα εποχικής λειτουργίας  έως τις 30 Απριλίου προκειμένου  τα τελευταία να μην πληρώσουν ρήτρες στο πλαίσιο των συμβολαίων με τα τουριστικά γραφεία και τους tour operators του εξωτερικού.

Μαζικό ήταν το αίτημα από τους ξενοδόχους της Πελοποννήσου, οι οποίοι ήταν οι πρώτοι που επλήγησαν στην Ελλάδα, λόγω των πρώτων κρουσμάτων, της Θεσσαλονίκης, ξενοδοχείων της ηπειρωτικής Ελλάδας αλλά και του Βορείου Αιγαίου όπως στην περίπτωση της Λέσβου:

  • Εκεί οι ξενοδόχοι εκτιμούν  οτι ειδικά στα προσφυγόπληκτα νησιά του Β.Αιγαίου, πέραν των τουριστικών επιπτώσεων, η εξάπλωση του κορωνοϊού διαμορφώνει συνθήκες εν δυνάμει υγειονομικής βόμβας λόγω των δεκάδων χιλιάδων κατατρεγμένων, απειλώντας τους πάντες και τα πάντα.

Από πλευράς του κυβερνητικού επιτελείου, η κατεύθυνση φαίνεται να κλίνει προς τα εκεί που κινούνται και οι ξενοδόχοι της Αθήνας, οι οποίοι απηύθυναν αίτημα στους συναρμόδιους υπουργούς Οικονομικών και Τουρισμού, στην Περιφέρεια Αττικής και το Δήμο Αθηναίων να τεθούν τα ξενοδοχεία της Αθήνας και της ευρύτερης περιοχής σε ειδικό καθεστώς “προσωρινού χαρακτήρα”, ή “εκτάκτου ανάγκης”, μέσα σε ένα πλαίσιο με το οποίο θα αποσαφηνισθεί με τρόπο ξεκάθαρο το πώς θα διαχειριστούν οι ξενοδόχοι τη λειτουργία των μονάδων τους, τις ευθύνες και τις υποχρεώσεις τους απέναντι στο κράτος, στους επισκέπτες και τους εργαζόμενους, κατέθεσε σήμερα η Ένωση Ξενοδόχων Αθήνας-Αττικής και Αργοσαρωνικού.

  • Επιπλέον, ζητεί τις αναγκαίες εξειδικευμένες ρυθμίσεις με τις οποίες θα μπορέσουν οι ξενοδόχοι να διαχειριστούν τις οικονομικές υποχρεώσεις τους.

Ουσιαστικά το κυβερνητικό επιτελείο κλίνει προς την κατεύθυνση να δοθούν εργαλεία (οικονομικά, εργασιακά κ.α.) στους ξενοδόχους για μεγαλύτερη ευελιξία, χωρίς κυρώσεις και οικονομικές ρήτρες ώστε να κλείνουν τα ξενοδοχεία τους αν έχουν μηδενική ζήτηση.

  • Κι αυτό γιατί πέραν της εξυπηρέτησης των επισκεπτών τα αστικά ξενοδοχεία, ειδικά σε μεγάλα αστικά κέντρα όπως η Αθήνα ή η Θεσσαλονίκη, εξυπηρετούν και άλλους σκοπούς για τη λειτουργία της πόλης (π.χ. συγγενείς ασθενών, Ελληνες που επαναπατρίζονται κ.α.).

Στην επιστολή της, η Ενωση Ξενοδόχων Αθηνών Αττικής Αργοσαρωνικού αναφέρουν ότι τα μηνύματα που φτάνουν από τα ξενοδοχεία μέλη μας, είτε αυτά είναι ξενοδοχεία μεγάλων πολυεθνικών αλυσίδων, είτε μεγάλες ή μικρότερες οικογενειακές επιχειρήσεις, σε όλες τις περιοχές της Αττικής και σε όλες τις κατηγορίες αστεριών, αφορούν χωρίς ίχνος υπερβολής “άδεια κτήρια”.

Από τις δε κρατήσεις, οι περισσότερες εξ αυτών και έως τους μήνες Μάιο και Ιούνιο ακυρώθηκαν ήδη – απ’ τα μέσα ή τα τέλη Φεβρουαρίου. Ελάχιστες κρατήσεις έχουν μεταφερθεί σε ένα άγνωστο και αόριστο μέλλον και όλες οι διαδικασίες πωλήσεων έχουν ‘παγώσει’ σε βάθος χρόνου.

  • «Πολλά ξενοδοχεία – μέλη μας σκέφτονται να κλείσουν τις μονάδες, ορισμένα ήδη το αποφάσισαν, άλλα το υλοποίησαν ήδη, κάτι που είναι και εύλογο και κατανοητό. Σε κάθε περίπτωση ωστόσο τόσο οι ‘ανοικτές’ μονάδες, όσο και οι ‘κλειστές’, είναι  όλες επί τις ουσίας ήδη ‘κλειστές’.
  • «Από πλευράς μας, ως ΕΞΑΑΑ, κατανοούμε απολύτως τη σοβαρότητα της κατάστασης αλλά και τον σημαντικό κοινωνικό μας ρόλο, σε ότι αφορά στην απασχόληση αλλά και στην κοινωνική προσφορά, προς Έλληνες και ξένους πολίτες και επισκέπτες, κάτι που σε κάθε περίσταση και σε κάθε ανάγκη που έχει προκύψει το έχουμε αποδείξει – εμπράκτως. 
  • Αυτή τη στιγμή ωστόσο, χρειαζόμαστε την αμέριστη υποστήριξη της Πολιτείας απέναντι στην ολική καταστροφή που προέκυψε “ως κεραυνός εν αιθρία“, μετατρέποντας (και) την τουριστική Αθήνα από τη μια μέρα στην άλλη σε ‘πόλη φάντασμα’. 
  • Τα πρόσφατα στοιχεία της έρευνας του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος & ΙΤΕΠ που είδαν το φως της δημοσιότητας φανερώνουν το μέγεθος των απωλειών στα ξενοδοχεία λόγω της πανδημίας, που -θα προσθέσουμε από την πλευρά μας- μεταφράζονται σε απώλειες για τα ξενοδοχεία της Αθήνας σε όλα τα επίπεδα και σε όλους τους δείκτες που εξετάζονται σε ποσοστά άνω του 90%.  
  • Ζητάμε λοιπόν ‘εδώ και τώρα’ από τη Πολιτεία να βρει τους τρόπους με τους οποίους θα ρυθμιστεί μέσω ενός ‘ειδικού καθεστώτος’ κατάλληλου για την περίσταση, η λειτουργία (και) των city hotels, συνεχούς, 12μηνης λειτουργίας».

 

Σε συνέχεια και της αναστολής λειτουργίας των ξενοδοχείων εποχικής λειτουργίας έως το τέλος Απριλίου, οι ξενοδόχοι της Αθήνας ζητούν ένα ειδικό καθεστώς ‘προσωρινού χαρακτήρα’, ή “εκτάκτου ανάγκης“, ένα “πλαίσιο” με το οποίο θα αποσαφηνισθεί με «τρόπο ξεκάθαρο το πώς θα διαχειριστούμε στο εξής, τη λειτουργία μας, τις ευθύνες μας αλλά και τις υποχρεώσεις μας απέναντι στο κράτος, στους επισκέπτες και τους εργαζόμενους στις επιχειρήσεις μας.

Επιπλέον, ζητάμε τις αναγκαίες εξειδικευμένες ρυθμίσεις με τις οποίες θα μπορέσουμε να διαχειριστούμε τις οικονομικές υποχρεώσεις μας. Οι φορείς της Ξενοδοχίας (ΞΕΕ, ΠΟΞ, ΣΕΤΕ) έχουν προσεγγίσει πιθανές ρυθμίσεις και έχουν συντάξει προτάσεις μέτρων που εστιάζουν

  • α) στις φορολογικές, τραπεζικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις μας,
  • β) στις εργασιακές σχέσεις, προκειμένου να προστατευθούν οι θέσεις εργασίας, αλλά και
  • γ) σε τρόπους διευκόλυνσης των επιχειρήσεων στα θέματα ρευστότητας / επιβίωσης των επιχειρήσεων.

Από πλευράς μας υπογραμμίζουμε την διάθεσή μας να λειτουργήσουμε συντεταγμένα με τη Πολιτεία σε αυτές τις κρίσιμες ώρες, αλλά και την ιδιαίτερη προσοχή που πρέπει να δοθεί στην ζοφερή πραγματικότητα που αντιμετωπίζουν ειδικά τα ξενοδοχεία της πρωτεύουσας – του καθρέφτη όλης της χώρας.