Γράφει η «ξενοδόχος»
Με αφορμή την κατάρρευση της Thomas Cook, ήρθε και πάλι στο προσκήνιο πιο έντονο το ζήτημα των «κόκκινων» ξενοδόχων, όπου, όπως φαίνεται, το τελευταίο διάστημα είχε σημειωθεί σημαντική πρόοδος, όπως τουλάχιστον φαινόταν από τα στοιχεία του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος.
- Με βάση τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, επί του συνόλου των επιχειρηματικών δανείων (124,9 δισ. ευρώ στο τέλος του 2018), τα δάνεια σε καταλύματα είναι περί τα 7,5 δισ. ευρώ και από αυτά το 35,2% χαρακτηρίζονται ως μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα (περιλαμβάνονται και οφειλές με αυξημένες πιθανότητες καθυστερήσεων).
Το νούμερο είναι κατά πολύ χαμηλότερο σε σχέση με μία τριετία πρίν, εν έτει 2016 όταν το ήμισυ των δανείων των καταλυμάτων χαρακτηριζόταν ως «μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα», ωστόσο, όπως χαρακτηριστικά επισημαίνεται και από την Τράπεζα της Ελλάδος στην τελευταία της έκθεση,
- «προβληματίζει το γεγονός ότι ο κλάδος του τουρισμού παρουσιάζει υψηλό ποσοστό Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων, παρά τον εξωστρεφή χαρακτήρα και την ανοδική του πορεία και τη συμβολή του στο ΑΕΠ».
Από την πλευρά του, το ΞΕΕ είχε εκπονήσει μέσω του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων και σχετική έρευνα σε ένα δείγμα 2.000 ξενοδόχων, από το σύνολο των 9.917 ξενοδοχείων της χώρας που είναι εγγεγραμμένοι στα μητρώα του.
Τα νούμερα φαίνονται βελτιωμένα σε σχέση με τα νούμερα που δίνει η ΤτΕ, ωστόσο τώρα η παράμετρος ‘’Thomas Cook’’ ενδέχεται και πάλι να ανατρέψει την κατάσταση. Κι αυτό με το σκεπτικό ότι μεγάλη μερίδα επιχειρηματιών έχει απλήρωτα υπόλοιπα από την Thomas Cook για την περίοδο του καλοκαιριού, επομένως προκύπτει μείζον ζήτημα με τα υπόλοιπα δανείων και τις οφειλές, ενώ μία ακόμη παράμετρος έχει να κάνει και με το γεγονός ότι πολλοί ξενοδόχοι είχαν δώσει ως εξασφαλίσεις στις τράπεζες, έναντι των δανείων, τις συμφωνίες με τον ταξιδιωτικό όμιλο.
Προσεχώς πάντως αναμένονται συναντήσεις για το θέμα μεταξύ ξενοδόχων, τραπεζών αλλά και της ηγεσίας του υπουργείου Τουρισμού.