Στην απόφαση να υπάρξει άρση δασμών σε ορισμένες αποστολές χοιρινού και σόγιας από τις ΗΠΑ προχώρησε το υπουργείο Οικονομικών της Κίνας. 

Σύμφωνα με το Reuters, η άρση των δασμών γίνεται με βάση σχετικά αιτήματα μεμονωμένων εταιρειών για τα συγκεκριμένα προϊόντα, σύμφωνα με την διευκρίνιση του υπουργείου.

Μπορεί το Κινέζικο υπουργείο να αφήνει να εννοηθεί ότι αυτή η συγκεκριμένη άρση αφορά σε αιτήματα μεμονωμένων εταιρειών για τα συγκεκριμένα προϊόντα, ωστόσο η κίνηση αυτή δείχνει πως η το Πεκίνο τείνει χείρα φιλίας στην Ουάσιγκτον. Παρά τις αιχμηρές τοποθετήσεις και από τις δύο πλευρές -με αφορμή τις κινητοποιήσεις στο Χονγκ Κονγκ υπέρ της δημοκρατίας και κατά της κυβέρνησης – ΗΠΑ και Κίνα βρίσκονται κοντά σε μια προκαταρκτική εμπορική συμφωνία. Μάλιστα πηγή προσκείμενη στο Πεκίνο εξέφρασε την εκτίμηση ότι δεν πρόκειται να επηρεαστεί η έκβαση των διμερών επαφών από την απόφαση των αμερικανικών αρχών να υποστηρίξουν τους διαδηλωτές στο Χονγκ Κονγκ. Οι αναλυτές μάλιστα εκτιμούν ότι αυτή θα υλοποιηθεί πριν τις 15 Δεκεμβρίου και μάλιστα πριν εφαρμοσθούν οι δασμοί που έχει προαναγγείλει η Ουάσιγκτον.

Η κίνηση αυτή αποκτά μάλιστα ιδιαίτερη σημασία αν αναλογιστούμε πως οι δύο χώρες είχαν “συμφωνήσει” πως πρέπει να ακυρώσουν ταυτόχρονα κάποιους δασμούς που έχει επιβάλει η μία πλευρά σε προϊόντα της άλλης προκειμένου να επιτευχθεί η «φάση 1» μιας εμπορικής συμφωνίας. Η ακύρωση των δασμών αποτελεί μια σημαντική προϋπόθεση για να υπάρξει μια συμφωνία, δήλωσε ο ίδιος σε τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων, όπως είχε δηλώσει ένα μήνα πριν ο Γκάο Φενγκ, εκπρόσωπος του υπουργείου.

Αδιαμφισβήτητα, όμως, υπάρχουν θέματα που παραμένουν σε εκκρεμότητα. Συγκεκριμένα, αφορούν το πώς θα διασφαλιστεί ότι η Κίνα θα τηρήσει την υπόσχεσή της να αυξήσει τις εισαγωγές αμερικανικών αγροτικών προϊόντων και ποιοι ακριβώς δασμοί θα ανακληθούν.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here