Ανακοινώθηκε επισήμως η εξαγορά των δραστηριοτήτων της Ιταλικής Εnel στη Ρουμανία κι αυτή είναι η πρώτη σημαντική επέκταση της ΔΕΗ στο εξωτερικό.

Το ερώτημα είναι αν θα προλάβει να ανακοινώσει και τη συμφωνία εξαγοράς της Κωτσόβολος πριν το Investor Day της ΔΕΗ που αναμένεται να πραγματοποιηθεί το αργότερο, στις αρχές Δεκεμβρίου, για να παρουσιάσει και το νέο επικαιροποιημένο στρατηγικό πλάνο της.

Τα αποτελέσματα εννιαμήνου θα ανακοινωθούν στις 9 Νοεμβρίου ενώ μέσα στο Νοέμβριο πιθανολογείται ότι μπορεί να βγει λευκός καπνός και για την απόκτηση της Κωτσόβολος, με την οποία εδώ και λίγες μέρες η ΔΕΗ βρίσκεται σε αποκλειστικές διαπραγματεύσεις.

Η εξαγορά και της μεγάλης αλυσίδας θα ενισχύσει ένα άλλο σημαντικό πυλώνα της στρατηγικής της επιχείρησης που είναι ο τομέας της λιανικής.

«Ως κορυφαίο περιφερειακό ενεργειακό παίκτη της νοτιοανατολικής Ευρώπης» βλέπει η Axia Ventures τη ΔΕΗ μετά την ολοκλήρωση της συμφωνίας εξαγοράς της Enel Romania μετά την υπογραφή της δεσμευτικής συμφωνίας.

Η Axia Ventures κάνει λόγο για πρόσθετα 300 εκατ. ευρώ κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA), ενώ χαρακτηρίζει τα οικονομικά μεγέθη της συμφωνίας ως «δίκαια», δεδομένων των περιουσιακών στοιχείων που θα αποκτηθούν, μαζί με τον αυξημένο ρυθμιστικό κίνδυνο.

Με την ολοκλήρωση της συναλλαγής θα περιέλθει στον έλεγχο της ΔΕΗ το σύνολο του χαρτοφυλακίου της Enel Romania με την ΔΕΗ να έχει καταβάλει αντίτιμο περίπου €1.240 εκατ., που ισοδυναμεί με συνολική αξία επιχείρησης ύψους περίπου €1.900 εκατ. (για το 100%)

Σύμφωνα με το Στρατηγικό Σχέδιο του ομίλου ΔΕΗ, οι επενδύσεις την πενταετία 2022-2026 θα ανέλθουν σε 9,3 δισ.€, από τα οποία 15% θα κατευθυνθούν εκτός Ελλάδος.

  • Σε ό,τι αφορά τώρα τα οφέλη για τη ΔΕΗ από τις συνέργειες με την ENEL Romania, στη ΔΕΗ υπολογίζουν πως με μία συντηρητική προσέγγιση μπορούν να ξεπεράσουν τα 100 εκατ. Ευρώ.

H ΔΕΗ καθίσταται ένας Ενεργειακός γίγαντας  στην περιοχή  των Βαλκανίων, με επιπλέον 3 εκατομμύρια πελάτες, με πρόσθετη εγκατεστημένη ισχύ έργων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας 600 MW (5 GW υπό ανάπτυξη) και ένα δίκτυο διανομής άνω των 133.000 χιλιομέτρων.


Η Enel Romania έχει ήδη εγκαταστήσει πάνω από 1,4 εκατ. έξυπνους μετρητές σε σπίτια και επιχειρήσεις, έχοντας πάρει προβάδισμα από την μητρική της εταιρεία που προσπαθεί επί μια δεκαετία να εκσυγχρονίσει το δίκτυό της,  έχει χτίσει ένα δίκτυο λιανικής 81 καταστημάτων σε όλη τη χώρα και μέχρι τα τέλη του έτους θα έχει σε λειτουργία 500 σημεία φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων.

Με την απόκτηση της Enel, η συνολική εγκατεστημένη ισχύς των ΑΠΕ του Ομίλου (υδροηλεκτρικά, αιολικά, φωτοβολταϊκά κλπ) αυξάνεται σε περίπου 4,4GW και η  Ρυθμιζόμενη Περιουσιακή Βάση της Διανομής κατά 40%. Επιπλέον, όλη η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας της Enel στη Ρουμανία προέρχεται από ΑΠΕ, γεγονός που αυξάνει το ποσοστό «πράσινου EBITDA» στο συνολικό EBITDA της ΔΕΗ.

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ