Με κεκτημένη ταχύτητα από τον Ιανουάριο οι long συνέχισαν με αγορές τις πρώτες δύο συνεδριάσεις του Φεβρουαρίου. Κλάδος-μοχλός της προσπάθειάς τους είναι ο τραπεζικός, που με μεταβολή 20% έναντι του 10% της αγοράς κάνει τη διαφορά από την αρχή του 2023. Μιας χρονιάς που ξεκίνησε με ενθαρρυντικές ενδείξεις, με σταδιακή αύξηση της συμμετοχής των ξένων διαχειριστών και με αποτέλεσμα τον υπερδιπλασιασμό του τζίρου. 

Ενδεικτικό είναι το γεγονός πως, εδώ και τέσσερις εβδομάδες, η άνοδος για τον Γενικό Δείκτη στις 1.030 μονάδες πραγματοποιείται με τζίρο 90 plus εκατ., λόγω των σταθερών εισροών funds σε τραπεζικά χαρτιά και επιλεγμένα blue chips. 

Μάλιστα, στη συνεδρίαση της Τετάρτης –πρώτης για τον Φεβρουάριο–, αίσθηση προκάλεσε η τεράστια, για τα δεδομένα του «ρηχού» χρηματιστηρίου, εντολή ξένου θεματοφύλακα στις μετοχές της Πειραιώς, της Alpha Bank, της Εθνικής και της Eurobank. Με υποστηρικτικά τα ξένα σπίτια –και δη τα αμερικανικά–, ο κλάδος διαγράφει θεαματική τροχιά επαναφοράς προς την επενδυσιμότητα (σ.σ. με πρώτο βήμα τη διανομή μερίσματος από Eurobank, Εθνική), με τη Morgan Stanley να εκτιμά, στις 27 Ιανουαρίου, πως έχει δρόμο το «ράλι» των τραπεζών και τη Fitch, στις 30 Ιανουαρίου, να αναβαθμίζει τις ελληνικές τράπεζες. 

Με απόδοση από τις κορυφαίες σε ευρωπαϊκό επίπεδο έναντι του EuroStoxx Banks το 2022, ο κλάδος αποτελεί ένα από τα πιο «καυτά» επενδυτικά στοιχήματα των ξένων και για το 2023. Χαμηλές αποτιμήσεις, ικανοποιητική βελτίωση ισολογισμών με προοπτική αποεπένδυσης του ΤΧΣ και προβλέψεις για αυξημένα έσοδα (κυρίως από τα υψηλότερα επιτόκια), στον κλάδο τοποθετούνται διαχειριστές που προεξοφλούν ότι τα μεγέθη 2022 θα δικαιολογούν μεγαλύτερες κεφαλαιοποιήσεις στη συνέχεια του έτους. 

Παράλληλα με τον τραπεζικό κλάδο διακριτή είναι η τοποθέτηση «ισχυρών χεριών» σε μετοχές εταιρειών, κυρίως, από τη μεγάλη κατηγορία, με σταθερό ρυθμό ανάπτυξης, χαμηλό δανεισμό-υψηλά ίδια κεφάλαια, εξωστρεφή προσανατολισμό, αυξημένη μερισματική απόδοση και πρωτεύοντα ρόλο στις κλαδικές εξελίξεις. Ο ευρύτερα εννοούμενος ενεργειακός κλάδος και ο κατασκευαστικός-υποδομών θεωρούνται, βάσει εισροών, οι τρεις κύριοι (με τον τραπεζικό) ενδιαφέροντος των ξένων. 

Με την αποτίμηση των εισηγμένων εταιρειών να ξεπερνά μόλις τα 71 δισ. (τιμές Τετάρτης), δηλαδή στο ένα τρίτο ως προς το ΑΕΠ, ο σχετικός λόγος είναι από τους χαμηλότερους χρηματιστηρίων της ευρωζώνης. Το μεγαλύτερο μέρος των εισροών (εκτός τραπεζικών) καταγράφεται σε 6-8 μετοχές των Mytilineos, Motor Oil, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, Jumbo και, τελευταία, σε Helleniq Energy, OTE, Τιτάνα, χωρίς να υστερούν άλλα 2-4 blue chips. 

Η ανακοίνωση της θεαματικής κερδοφορίας της Mytilineos (συν το αυξημένο μέρισμα) συνέτεινε στην ενίσχυση της εκτίμησης πως σε ανάλογα υψηλά επίπεδα θα διαμορφωθούν τα οικονομικά αποτελέσματα ομίλων-πυλώνων της εγχώριας επιχειρηματικότητας για το 2022. Θα πρόκειται για την τρίτη συνεχόμενη χρήση –μετά από μνημόνια και επάλληλες κρίσεις– στην οποία μεγεθύνεται το τελικό αποτέλεσμα των εισηγμένων (σε κύκλο εργασιών, κερδοφορία/διανομή εσόδων σε μέρισμα), κόντρα σε ενεργειακά κόστη, υψηλότερα επιτόκια/ακριβότερο χρήμα.

Aπό το ΧΡΗΜΑ WEEK

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ