«Οι επιχειρήσεις προσανατολίζονται στην ανάπτυξη, αλλά βρίσκονται αντιμέτωπες με σημαντικές προκλήσεις, λόγω διαχρονικών ρυθμιστικών αγκυλώσεων, της ενεργειακής κρίσης και του πληθωρισμού» επισημαίνει η έρευνα Business Pulse 2022, που δημοσίευσε ο ΣΕΒ. 

Ειδικότερα, οι επιχειρήσεις θεωρούν ότι η ενεργειακή κρίση και οι πληθωριστικές πιέσεις είναι σημαντικές απειλές, με ανάγκη μεγαλύτερων παρεμβάσεων για την άμβλυνση των επιπτώσεών τους, ώστε να μη διαταραχθεί η εύθραυστη αναπτυξιακή ισορροπία. Ειδικά οι πληθωριστικές πιέσεις εξανεμίζουν τη δυνατότητα των επιχειρήσεων να απορροφούν τα αυξημένα κόστη, χωρίς να τα μετακυλίουν στους αγοραστές των προϊόντων τους. Παράλληλα, οι επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν δυσκολία κάλυψης των αναγκών σε ανθρώπινο κεφάλαιο με γνώσεις και δεξιότητες. 

Όσον αφορά τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, καταγράφεται η μεγάλη πρόοδος στην ψηφιοποίηση του κράτους (κυρίως στις διεπαφές μέσω του gov.gr), στη μεταρρύθμιση του φορολογικού πλαισίου, και η υλοποίηση του ΕΣΠΑ. 

Ωστόσο, για το σύνολο των επιχειρήσεων ζητούμενο είναι η ακόμη ταχύτερη άρση της γραφειοκρατίας σε πεδία όπως η απονομή δικαιοσύνης, το ρυθμιστικό πλαίσιο για την ενέργεια και το κλίμα, η χωροταξία, η αδειοδότηση, η λειτουργία των ΟΤΑ, η λειτουργία του ανταγωνισμού, το πτωχευτικό πλαίσιο κ.λπ. 

Από το ΧΡΗΜΑ WEEK

διαβάστε περισσότερα εδώ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here