«Αέρας ανανέωσης» πνέει στη Θεσσαλονίκη, καθώς το επενδυτικό ενδιαφέρον για το ιστορικό εμπορικό κέντρο είναι μεγάλο και τα σωστά «deals» θα οδηγήσουν στην πλήρη αλλαγή της εικόνας που έχει έως σήμερα η συγκεκριμένη περιοχή.
Ήδη ίχνη ανανέωσης είναι εμφανή στην ευρύτερη περιοχή, με παλιά κτήρια να λαμβάνουν νέα μορφή, και να μετατρέπονται σε μπουτίκ ξενοδοχειακές μονάδες ή άλλου είδους επιχειρήσεις.
Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι οι αλλαγές θα είναι ακόμη πιο έντονες εντός τριετίας.
Οι χαμηλές τιμές των ακινήτων, σε συνδυασμό με το ευνοϊκότερο – συγκριτικά με παλαιότερα – οικονομικό κλίμα δίνουν νέα πνοή στο επιχειρείν και τις δραστηριότητες στο real estate.
Αρκετά κτήρια έχουν πωληθεί με τιμή χαμηλότερη από 1.000 ευρώ το τ.μ. (περίπου από 400-1.000 ευρώ το τ.μ.). Εκτιμάται ότι στο κέντρο της Θεσσαλονίκης από την οδό Βενιζέλου μέχρι τον Σιδηροδρομικό Σταθμό έχουν πουληθεί περισσότερα από 20 κτήρια τα οποία προορίζονται κατά κύριο λόγο για τουριστικά καταλύματα.
Η περιοχή του «Βαρδάρη» που μέχρι και σήμερα θεωρείται από τις υποβαθμισμένες, πρόκειται να αλλάξει άρδην, αναφέρουν παράγοντες της αγοράς, που συγκρίνουν τις αλλαγές που συντελούνται με εκείνες στο Γκάζι της Αθήνας, καθιστώντας την περιοχή τόπο προσέλκυσης τουριστών και ντόπιων, νεαρών ηλικιών.
Ποιοι αγοράζουν
Οι επενδυτές που βλέπουν μεγάλες προοπτικές στην περιοχή είναι κυρίως funds και οικονομικά σχήματα από το Ισραήλ αλλά και από τα Βαλκάνια.
Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το «Μέγαρο Κιτρικής» στη γωνία των οδών Τσιμισκή 1 και Κατούνη, το οποίο είχε βγει στο ηλεκτρονικό σφυρί μέσω της πλατφόρμας eauction και περνά τώρα υπό τον έλεγχο των ισραηλινών της Fattal.