Τη νέα «αρχιτεκτονική» τιμολόγησης των φαρμακευτικών προϊόντων αναμένεται να παρουσιάσει στο τέλος της επόμενης εβδομάδας το Υπουργείο Υγείας.

Τις τελευταίες λεπτομέρειες φέρεται να βάζει η ηγεσία του Υπουργείου στην πρόταση της για τη θεσμική αναδιαμόρφωση του πλαισίου τιμολόγησης-αποζημίωσης των φαρμακευτικών σκευασμάτων. Όπως ανέφερε ο Γενικός Γραμματέας, Γ. Γιαννοπουλος κατά την παρουσίαση του βιβλίου Πολιτικές Διαχείρισης των Γενοσήμων στην Ελλάδα, ο κ. Γιαννόπουλος, η πρόταση της Αριστοτέλους θα παρουσιαστεί στο τέλος της επόμενης εβδομάδας στους εκπροσώπους της αγοράς, για διαβούλευση.

Αναφερόμενος επιγραμματικά σε μερικές από τις αλλαγές που προωθούνται, ο Γ.Γ. του Υπουργείου Υγείας ανέφερε τον προσδιορισμό του κατώτερου ΚΗΘ (κόστος ημερήσιας θεραπείας), ως όριο κάτω από το οποίο δεν θα μπορεί να πέσει η τιμή μιας συσκευασίας φαρμάκου.

Παράλληλα, θα θεσμοθετηθεί η ομογενειοποίηση, όπως τη χαρακτήρισε, των γενοσήμων, που θα επιτρέψει ακόμη και αύξηση τιμών σε όσα γενόσημα είναι κάτω από αυτό το όριο. Αυτό το όριο θα αποτελέσει βάση διατιμημένης τιμολόγησης των γενοσήμων. «Αυτή η ομογενοποίηση θα διαμορφώσει τις προϋποθέσεις για ένα πιο απλοποιημένο αλγόριθμο για τον υπολογισμό της τιμής αποζημίωσης«, σημείωσε.
Γενόσημα
«Από τις αναφορές του ΕΟΠΥΥ, το 50% των συνταγών στα οποία έχει συνταγογραφηθεί γενόσημο, έχει αλλάξει στο φαρμακείο«, ανέφερε ο κ. Γιαννόπουλος. Εν τω μεταξύ σε ό,τι αφορά τη διείσδυση των γενοσήμων, από τα στοιχεία του πρώτου εξαμήνου του ’18, το ποσοστό των γενοσήμων ανήλθε στο 30%, από λιγότερο από 25%.

Ο Πρόεδρος της ΠΕΦ Θ. Τρύφων υπογράμμισε πάντως πως «δεν μπορεί να υπάρξει αποτελεσματική πολιτική διείσδυσης γενοσήμων με μειώσεις τιμών στα παλαιά και οικονομικά φάρμακα και με επιβολή clawback στα γενόσημα φάρμακα. Η κατηγορία των off patent και των γενόσημων φαρμάκων θα πρέπει να παίξει πρωτεύων ρόλο στο σύστημα με παράλληλη προώθηση ελέγχων στην συνταγογράφηση».

Διαφωνία Γιαννόγλου-Γιαννόπουλου

Μια αναφορά του κ. Γιαννόπουλου, για τη συνταγογράφηση των γενοσήμων και την υποκατάσταση στο φαρμακείο ήταν η αφορμή για να ξεκινήσει μια διαφωνία με έναν εκ των συντονιστών, τον Η. Γιαννόγλου, Αντιπρόεδρο του ΕΟΦ και πρόεδρο της Επιτροπής Διαπραγμάτευσης.

«Προσωπικά είμαι αρκετά επιφυλακτικός απέναντι στο κίνητρο του φαρμακοποιού να υποκαθιστά το πρωτότυπο φάρμακο που έχει συνταγογραφηθεί με ένα γενόσημο. Μάλλον πρέπει να δίνουμε αντικίνητρα να μην αλλάζει η συνταγή του γιατρού, αλλά αντιθέτως να δίνονται κίνητρα στο γιατρό να συνταγογραφεί περισσότερα γενόσημα«, σημείωσε ο Γ.Γ. του Υπουργείου.

«Δεν υπάρχει αλλαγή στο φαρμακείο της συνταγογράφησης του γιατρού«, έσπευσε να διευκρινίσει ο κ. Γιαννόγλου, φαρμακοποιός στο επάγγελμα. Όπως εξήγησε, «ο γιατρός επιλέγει δραστική, δεν επιλέγει πρωτότυπο ή γενόσημο, και με κάποιο τρόπο το επιβάλλει ή το υποβάλλει στον ασφαλισμένο«. «Μπορεί στο βιβλιάριο να γράφει το σκεύασμα που προτιμά και ο φαρμακοποιός είναι υποχρεωμένος να το δώσει. Αν θέλει να «κλειδώσει» συγκεκριμένο σκεύασμα μπορεί και κανείς φαρμακοποιός δεν μπορεί να το αλλάξει«, προσέθεσε.

Ανταπαντώντας, ο κ. Γιαννόπουλος, γιατρός στο επάγγελμα, υποστήριξε πως δεν είναι ακριβώς έτσι τα πράγματα…

«Ο νόμος λέει οτι ο φαρμακοποιός δεν μπορεί να αλλάξει τη συνταγή του γιατρού, εκτός αν ο ασθενής το επιθυμεί«, σημείωσε και πρόσθεσε πως ο γιατρός έχει ένα 15% περιθώριο να συνταγογραφήσει εμπορικό όνομα, εκτός από τη δραστική, με την προϋποθεση ότι έχει υποδείξει γενόσημο. «Δεν υποχρεωνει [το θεσμικό πλαίσιο] ότι το τελικό προϊόν που θα πάρει στα χέρια του ο ασθενής, είτε γιατί το θέλει ο ίδιος είτε γιατί τον παροτρύνει ο φαρμακοποιός, δεν θα είναι το πρωτότυπο. Άλλωστε το ποσοστό του 50% που αλλάζει στο φαρμακείο δεν μπορεί να αμφισβητηθεί«, κατέληξε.

«Έχω μια διαφωνία με τον προϊστάμενο μου, θα τα ακούσω μετά, αλλά τι να κάνουμε«, είπε χαριτολογώντας ο Αντιπρόεδρος του ΕΟΦ, συμπληρώνοντας, όμως, πως:

«Ο γιατρός γράφει δραστική ουσία. Αν υποδείξει το σκεύασμα που θέλει και δεν το κλειδωσει αυτό δεν φαίνεται στην ΗΔΙΚΑ. Το βλέπω εγώ, ως φαρμακοποιός και ο ασφαλισμένος, οπότε αν ο ασθενής θέλει κάτι άλλο, υπογράφει από κάτω ότι εν γνώσει του πληρώνει τη διαφορά στην τιμή και το παίρνει. Αν θελει ο γιατρός να κλειδώσει οποιοσδήποτε γενόσημο, εκεί δεν μπορεί να το πάρει κανείς. Δεν υπάρχει αλλαγή στο φαρμακείο«, ξεκαθάρισε. «Άλλωστε, ο γιατρός μπορεί να δει στην επόμενη επίσκεψη ποιο σκεύασμα πήρε ο ασθενής και αν δεν έχει πάρει αυτό που το έχει υποδείξει, συνήθως ο ασθενής τα ακούει…«, κατέληξε.

 

Virus.com.gr