Εκτίναξη του λαθρεμπορίου καφέ με σοβαρές επιπτώσεις στις επιχειρήσεις του κλάδου, έχει προκαλέσει η επιβολή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο προϊόν.  Στο πρόβλημα αναφέρθηκε εκτενώς το διοικητικό συμβούλιο της Ελληνικής Ένωσης Καφέ κατά την χθεσινή του συνάντηση με τον Αναπλ. Υπ. Οικονομίας και Ανάπτυξης, Στέργιο Πιτσιόρλα, από τον οποίο ζήτησε για ακόμα μία φορά την κατάργηση του Ειδικού Φόρου.

Στο πλαίσιο της συνάντησης, οι εκπρόσωποι της Ένωσης, ενημέρωσαν τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομίας & Ανάπτυξης για το ζήτημα του  Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στον καφέ, που έχει επιβληθεί από 1/1/2017, και τις επιπτώσεις που έχει επιφέρει η εν λόγω φορολογική επιβάρυνση στους καταναλωτές και επαγγελματίες του κλάδου.  Η Ελληνική Ένωση Καφέ, εκφράζοντας την πάγια θέση της για κατάργηση του μέτρου, ενημέρωσε τον Αναπληρωτή Υπουργό για βασικά θεσμικά και μη ζητήματα με ουσιαστική σημασία για τη βιωσιμότητα του κλάδου.

Ειδικότερα, η Ελληνική Ένωση Καφέ, επεσήμανε την αύξηση φαινομένων λαθρεμπορίου και παραεμπορίου, ως αποτέλεσμα της  επιβολής του ΕΦΚ στον καφέ και των επιπτώσεων τους στις νόμιμες επιχειρήσεις του κλάδου που προσπαθούν να επιβιώσουν. Ο  Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομίας & Ανάπτυξης, κ. Στέργιος Πιτσιόρλας, ενημέρωσε την Ε.Ε.Κ. για τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει η κυβέρνηση για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου και του παραεμπορίου.  Από την πλευρά της, η Ελληνική Ένωση Καφέ ζήτησε να ενταχθεί και o καφές στον συνολικό σχεδιασμό της πολιτείας για την πάταξη τέτοιων φαινομένων ενώ δεσμεύθηκε να συνδράμει τις προσπάθειες της κυβέρνησης προς αυτή την κατεύθυνση.

Παράλληλα, η Ε.Ε.Κ., τοποθετήθηκε και ως προς τα θεσμικά ζητήματα που έχουν προκύψει από την επιβολή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στον καφέ. Συγκεκριμένα αναφέρθηκε στην επιβάρυνση του κόστους των προϊόντων που επηρεάζει την  ανταγωνιστικότητα των ελληνικών επιχειρήσεων, ειδικά στον τομέα των εξαγωγών του καφέ. Αναγνωρίζοντας ότι τα εν λόγω ζητήματα είναι μείζονος σημασίας,  ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, κ. Στέργιος Πιτσιόρλας, εξέφρασε την πρόθεσή του να αντιμετωπιστούν με τον πιο αποτελεσματικό και άμεσο τρόπο.

Η συνάντηση των δύο πλευρών, ολοκληρώθηκε με τη δέσμευση της Ελληνικής Ένωσης Καφέ, ότι θα συνεχίσει να εργάζεται με κατεύθυνση την κατάργηση του ΕΦΚ στον καφέ προς όφελος των καταναλωτών και επιχειρήσεων του κλάδου, ώστε οι εταιρείες να λειτουργήσουν, στο πλαίσιο του υγιούς ανταγωνισμού, με αναπτυξιακό πρόσημο για την εθνική οικονομία. Αλλά και με την κοινή διαπίστωση για ανάγκη συνέχισης του παραγωγικού διαλόγου και ανταλλαγής απόψεων μεταξύ της Ένωσης και της πολιτείας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here