Το Κατάρ τώρα αποτελεί μεγάλη ευκαιρία για την Ελλάδα

0

Του ΧΡΗΣΤΟΥ Ν ΚΩΝΣΤΑ

Είναι η χώρα των μεγάλων αντιθέσεων.

Ανήκει στην οικογένεια του Εμίρη, διαθέτει όμως δημοκρατικούς θεσμούς που προστατεύουν τα κοινωνικά δικαιώματα όχι μόνο των ντόπιων αλλά -κυρίως- των αλλοδαπών που αποτελούν τη συντριπτική πλειοψηφία του πληθυσμού.

Είναι χώρα μικρή, με έκταση μόλις 11.627 τετρ. χλμ. και πληθυσμό 3 εκατομμυρίων κατοίκων, διαθέτει ωστόσο τεράστια οικονομική ισχύ, με το τρίτο υψηλότερο κατά κεφαλήν ΑΕΠ στον πλανήτη.

Είναι χώρα που έχει καλές σχέσεις με το Ιράν, ταυτόχρονα όμως φιλοξενεί μια τεράστια αμερικανική στρατιωτική βάση, την Al Udeid Air Base, η οποία διαδραματίζει κομβικό ρόλο για όλες τις ανά καιρούς αμερικανικές αεροπορικές δραστηριότητες στον Κόλπο. Το Κατάρ επέτρεψε στις αμερικανικές δυνάμεις να χρησιμοποιήσουν την αεροπορική βάση για να στείλει προμήθειες προς το Ιράκ και το Αφγανιστάν.

Η πιο φιλελεύθερη ισλαμική δημοκρατία διαθέτει φυσικά κρατική πετρελαϊκή εταιρεία.

Η Qatar Petroleum έχει σχηματίσει κοινοπραξία με την αμερικανική Exxon Mobil για την έρευνα ανάπτυξη και εκμετάλλευση των υπεράκτιων κοιτασμάτων υδρογονανθράκων της Κύπρου.

Το Εμιράτο του Κατάρ έχει άριστες σχέσεις τόσο με την Τουρκία (πρόσφατα εγκαινίασε επενδύσεις 15 δισ δολαρίων) όσο και με την Ελλάδα. Διατηρεί προνομιακές στρατηγικές και οικονομικές σχέσεις με τη Ρωσία αλλά συνεχίζει να τροφοδοτεί με πετρέλαιο τη Σαουδική Αραβία η οποία ωστόσο πρωταγωνιστεί στον στρατηγικό, διπλωματικό, εμπορικό, γεωγραφικό αποκλεισμό του.

Στις 5 Ιουνίου του 2017 η Αίγυπτος, η Σαουδική Αραβία, το Μπαχρέιν, η Μαυριτανία, η Υεμένη, οι Μαλδίβες και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα με μια συντονισμένη απόφαση διέκοψαν κάθε διπλωματική σχέση με το Κατάρ επικαλούμενες σχέσεις με την Τεχεράνη, την τρομοκρατία και τον εξτρεμισμό.

Το Κατάρ σήμερα αποτελεί παράδειγμα διαχείρισης κρίσεων. Αποκλεισμένο από τους γείτονες και φυσικούς του συμμάχους, δημοφιλές ωστόσο για οικονομικές συνεργασίες με όλες τις χώρες του πλανήτη. Είναι εμιράτο αλλά οι πολίτες του απολαμβάνουν θεσμούς άμεσης δημοκρατίας που δεν υπάρχουν καν σε άλλες «δημοκρατίες».

Διοργανώνει το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2022 κατασκευάζει υπερσύγρονες αθλητικές εγκαταστάσεις τέταρτης γενιάς τις οποίες έχει ήδη «πουλήσει» για να αξιοποιηθούν αμέσως μετά τη χρήση τους.

Το Κατάρ επενδύει παντού στην πλανήτη.

Η μέχρι σήμερα εμπειρία της οικογένειας του Εμίρη Αλ Θανί από τις τοποθετήσεις του στην Ελλάδα δεν είναι η καλύτερη. Αντιθέτως. Ωστόσο το Κατάρ έχει ανάγκη την Ελλάδα και η Ελλάδα έχει μια ακόμη μεγάλη ευκαιρία να προσελκύσει ένα μικρό μόνο μέρος του επενδυτικού χαρτοφυλακίου του Εμιράτου που ισοδυναμεί με το σύνολο των άμεσων ξένων επενδύσεων στη χώρα μας.

Η Ελλάδα προσφέρει το πρώτο Ευρωπαϊκό λιμάνι για τα πλοία που μεταφέρουν υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG), όταν από τη διώρυγα του Σουέζ μπαίνουν στη Μεσόγειο.

Μέχρι σήμερα, οι προσπάθειες του Εμίρη Αλ Θανί να επενδύσει στην Ελλάδα γνώρισαν θλιβερή ανταπόκριση και μηδενική απόδοση.

Στον Αστακό δεν έγινε τίποτα. Από το Ελληνικό τον έδιωξαν. Στην «Ελληνικός Χρυσός» έχασε. Στο νησί Οξυά που αγόρασε για να δημιουργήσει ένα μοναδικό στην Ευρώπη τουριστικό σύμπλεγμα, ταλαιπωρείται από την εγχώρια γραφειοκρατία και τους τοπικούς φορείς που θέλουν το «κάτι τις» τους. Στην Ζάκυνθο το ίδιο. Στην Alpha Bank επένδυσε λόγω της προσωπικής του σχέσης με την οικογένεια Κωστόπουλου. Ήδη μετρά απώλειες 400 εκατ. Ευρώ.

Κι όμως το Κατάρ επιμένει να θέλει να συνεργαστεί με την Ελλάδα. Αποκλεισμένο από τους γείτονές του, αναζητά την ευρωπαϊκή του γέφυρα στη χώρα μας.

Χθες, μια πολυπληθής αντιπροσωπεία του Εμιράτου ήρθε στην Αθήνα για να γιορτάσει την Εθνική επέτειο του Κατάρ. Το Κατάρ γιορτάζει την ίδρυσή του από τον σεΐχη Τζάσεμ μπιν Μοχάμεντ Αλ Θάνι στις 18 Δεκεμβρίου 1878.

Στήθηκε μια εντυπωσιακή παραδοσιακή σκηνή στην πλατεία Συντάγματος. Οι Αθηναίοι πήραν γεύση από τη λαογραφική μικρογραφία της πατροπαράδοτης ζωής του Κατάρ, δοκίμασαν τοπικά εδέσματα θαύμασαν την τέχνη και την αραβική καλλιγραφία.

Ο πρέσβης του Κατάρ στην Αθήνα, Αμπντουλαζίζ Αλί Αλνάαμα δήλωσε:

  • «Γιορτάζουμε το 2018 την εθνική ημέρα υπό το σύνθημα “το Κατάρ θα παραμείνει ελεύθερο”, που αντανακλά τη σταθερή αντίσταση και αντοχή του κράτους του Κατάρ έναντι του αποκλεισμού που μας επέβαλαν οι γείτονες μας. Αυτή η χώρα αποδείχθηκε ικανή και ξεπέρασε όλα τα προβλήματα στους τομείς της παιδείας, της υγείας, της οικονομίας και των επενδύσεων» .

Ο πρόεδρος του Επιχειρηματικού Συμβουλίου και της Επιτροπής Φιλίας Ελλάδας-Κατάρ κ. Παναγιώτης Μίχαλος εξήγησε στο “Β” τη διάσταση της νέας ευκαιρίας:

  • «Ζούμε μια εποχή όπου δημιουργείται μία νέα τάξη πραγμάτων, αυτό δημιουργεί ευκαιρίες για περαιτέρω ενίσχυση των εμπορικών δεσμών της χώρας μας με τον αραβικό κόσμο γενικά, αλλά και με το Κατάρ ειδικά»

Στον εορτασμό, μεταξύ άλλων, παραβρέθηκαν οι υπουργοί Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης και Δικαιοσύνης Μιχάλης Καλογήρου, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, αρμόδιος για τη Βιομηχανία, Στέργιος Πιτσιόρλας, ο υφυπουργός Εξωτερικών Μάρκος Μπόλαρης, ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Κωστής Χατζηδάκης, πρεσβευτές ξένων χωρών στην Ελλάδα, κυρίως από αραβικές χώρες, διπλωμάτες, εκπρόσωποι από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, καθώς και την επιχειρηματική και πολιτιστική ζωή της χώρας.

Παρέστησαν ακόμα οι πρώην υπουργός Ναυτιλίας Παναγιώτης Κουρουμπλής, οι βουλευτές Όλγα Κεφαλογιάννη και Γιάννης Μανιάτης, οι γενικοί γραμματείς Στρατηγικών και Ιδιωτικών Επενδύσεων του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, Λόης Λαμπριανίδης και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Μαρία Γιαννακάκη….