γράφει ο Δημήτρης Μαλλάς

Η γενικότερη αίσθηση ήταν πως τα μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας του κορωνοϊού και κυρίως η καραντίνα «βοήθησαν» τα οικονομικά αποτελέσματα των τηλεπικοινωνιακών παρόχων.

Οι επικεφαλής των παρόχων έδειξαν να μην συμμερίζονται απολύτως αυτή την άποψη, αν και σημείωναν -στις δημόσιες εμφανίσεις τους- ότι γενικώς δεν αντιμετωπίζουν τα προβλήματα άλλων κλάδων. Και τελικώς αποδεικνύεται ότι οι τηλεπικοινωνίες στην Ελλάδα επηρεάστηκαν και αυτές από την πανδημία του κορωνοϊού.

Σύμφωνα με τα οικονομικά αποτελέσματα που ανακοίνωσε ο όμιλος ΟΤΕ, στο β’ τρίμηνο ο κύκλος εργασιών στην Ελλάδα διαμορφώθηκε στα 692,3 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας μείωση –3,8% σε σχέση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2019. Ο κύριος λόγος για την πτώση είναι οι υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας, όπου τα έσοδα μειώθηκαν κατά -8,8%.

Αντίστοιχα, η Vodafone Ελλάδος είδε στο ίδιο χρονικό διάστημα (Απρίλιος – Ιούνιος 2020) τα έσοδα από υπηρεσίες (συνολικά για σταθερή και κινητή) να παρουσιάζουν πτώση -8,7% σε ετήσια βάση στα 199 εκατ. ευρώ.

Γενικότερα, οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι δείχνουν να έχουν επηρεαστεί από την πτώση που υπήρχε στη χρήση υπηρεσιών κινητής και ειδικά στις υπηρεσίες περιαγωγής (σ.σ. λογικό από τη στιγμή που δεν υπήρχαν τουρίστες) αλλά και από τη μείωση στις πωλήσεις κινητών τηλεφώνων που υπάρχει ως τάση, όπως, φυσικά, και από την πτώση σε τομείς όπως είναι το Β2Β.

  • Τα έργα πληροφορικής και επικοινωνιών μπορεί να ενισχύθηκαν στο β’ τρίμηνο, υπάρχει, όμως, μία ανησυχία αν γενικώς θα συνεχιστεί αυτή η τάση.

Γενικότερα, τα μηνύματα και από τον τηλεπικοινωνιακό κλάδο για το υπόλοιπο της χρονιάς είναι πως θα είναι ένα αρκετά δύσκολο χρονικό διάστημα.

Θα υπάρξει αρκετή πίεση σε επίπεδο εσόδων, προκλήσεις όσον αφορά τον τρόπο διαχείρισης των πελατών αλλά και προώθησης νέων υπηρεσιών και γενικώς θα είναι μία περίοδο που θα πρέπει να προσέξουν πολύ οι διοικήσεις των παρόχων προκειμένου να μην χαθεί η… μπάλα κατά το κοινώς λεγόμενον.

Και όλα αυτά ενώ υπάρχουν τα μέτωπα της Forthnet (νέος μέτοχος, είσοδος στην κινητή τηλεφωνία) και του διαγωνισμού του 5G. Όπως φαίνεται θα είναι μία περίοδος με μεγάλη κινητικότητα….

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here