Σήμερα μέχρι το μεσημέρι, θα ενημερωθούν όλες οι επιχειρήσεις για τη μειωμένη προκαταβολή φόρου από 50% έως 100% που θα πληρώσουν φέτος.

Η ενημέρωση θα γίνει με μήνυμα στην ηλεκτρονική θυρίδα των επιχειρήσεων στο Τaxisnet, ώστε να υποβάλλουν τροποποιητική δήλωση.

Οι επιχειρήσεις (ατομικές και νομικά πρόσωπα), που δικαιούνται μείωση της προκαταβολής και έχουν υποβάλει ήδη φορολογική δήλωση εισοδήματος για το έτος 2019, μπορούν άμεσα να επωφεληθούν από τη μείωση της προκαταβολής, υποβάλλοντας τροποποιητική δήλωση μέχρι και τις 30/12/2020.

Oι δικαιούχοι μείωσης εντοπίσθηκαν από το Υπουργείο Οικονομικών με βάση τις δηλώσεις ΦΠΑ που υπέβαλαν μέχρι και τον Ιούλιο.

  • Όσοι εμφανίζουν μείωση τζίρου από -5% έως και -15% δικαιούνται μείωσης προκαταβολής φόρου κατά -30%.
  • Με μείωση τζίρου από 15,1% έως και 25% δικαιούνται μείωσης προκαταβολής φόρου κατά -50%.
  • Από 25,1% έως 35% μείωση τζίρου, το ποσοστό μείωσης προκαταβολής φόρου ανεβαίνει στο -70% ενώ
  • όταν οι δηλώσεις ΦΠΑ αποδεικνύουν μεγαλύτερη ζημιά στον τζίρο λόγω κορωνοϊού η προκαταβολή φόρου μηδενίζεται…

Για τις επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες που δεν υπόκεινται στο καθεστώς ΦΠΑ η μείωση προκαταβολής φόρου ορίζεται στο -50%.

H διαδικασία μείωσης του συντελεστή προκαταβολής φόρου για τις επιχειρήσεις που την δικαιούνται και έχουν ήδη υποβάλει τη φορολογική τους δήλωση, θα είναι εξαιρετικά σύντομη.

Σύμφωνα με τον επιχειρησιακό σχεδιασμό και την εγκύκλιο του διοικητή της ΑΑΔΕ, Γιώργου Πιτσιλή, που θα δοθεί στη δημοσιότητα, αρκεί ένα απλό κλικ για την επανυποβολή της δήλωσης, με τα ίδια ακριβώς στοιχεία της αρχικής, ώστε να υπολογιστεί ο φόρος με το μειωμένο συντελεστή προκαταβολής. Δηλαδή, αρκούν το πολύ 5 λεπτά για να ολοκληρωθεί η διαδικασία.

Με τον τρόπο αυτό, η ΑΑΔΕ δίνει τη δυνατότητα σε πάνω από 350.000 επιχειρήσεις να επωφεληθούν άμεσα από το μέτρο. Σε αντίθετη περίπτωση, σύμφωνα με την αρμόδια διεύθυνση φορολογικών εφαρμογών της ΑΑΔΕ, η σχετική διαδικασία θα διαρκούσε έως και 5 μήνες. Για το σκοπό αυτό, οι δικαιούχοι θα λάβουν ένα εξατομικευμένο μήνυμα στη θυρίδα τους στο myTaxisnet με τις σχετικές οδηγίες.

Η προθεσμία για την υποβολή της τροποποιητικής λήγει στις 30 Δεκεμβρίου. Αυτονόητα, όσοι, από τη Δευτέρα, θα υποβάλλουν για πρώτη φορά τη δήλωση τους, θα λάβουν την εκκαθάριση του φόρου απευθείας με το νέο μειωμένο συντελεστή προκαταβολής.

  • Προκειμένου να ενημερωθούν οι επιχειρήσεις που είναι δικαιούχοι του μέτρου, η ΑΑΔΕ θα αποστείλει στη θυρίδα τους στο myTAXISnet προσωποποιημένο μήνυμα σχετικά με τη μείωση του συντελεστή προκαταβολής φόρου που δικαιούνται.

Επιχειρήσεις που δεν έχουν υποβάλει αρχική δήλωση φόρου εισοδήματος θα μπορούν να την υποβάλουν απευθείας με τον μειωμένο συντελεστή προκαταβολής φόρου.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here