Οι  παγκόσμιες τάσεις, οι ανάγκες της κοινωνίας μετά από 10 χρόνια οικονομικής κρίσης, οι δομές της ελληνικής κοινωνίας και τα σκουριασμένα γρανάζια του κρατικού μηχανισμού προδιαγράφουν το μέλλον της ιδιωτικής ασφάλισης, το οποίο πάντα είναι συνδεδεμένο με το μέλλον της ελληνικής οικονομίας. Αυτό το μήνυμα συνθέτουν οι δηλώσεις του διευθύνοντος συμβούλου της Interamerican Γιάννη Καντώρου κατά την κοπή της ετήσιας πίτας της Ασφαλιστικής την περασμένη Παρασκευή το βράδυ στου Φουάρ.

της Ελενας Ερμείδου

Ο Γιάννης Καντώρος οραματίζεται την ανάπτυξη, αλλά βλέπει εμπόδια που έχουν μείνει από το παρελθόν και δεν θα ξεπεραστούν στο μέλλον, αν δεν υπάρξουν αλλαγές. Πιστεύει ότι μέσα στο 2019 θα πρέπει να γίνουν όλες οι αλλαγές και οι μεταρρυθμίσεις που έπρεπε να γίνουν τα τελευταία χρόνια.

Παρομοιάζει την ελληνική οικονομία με ένα αυτοκίνητο που βρίσκεται σε ανηφόρα και δεν έχει γκάζια, αλλά ούτε και βενζίνη για να φτάσει στο προορισμό του. Αλλά και την ιδιωτική ασφάλιση με το καλάθι της νοικοκυράς που όταν πάει καλά η οικονομία γεμίζει, ενώ όταν δεν πάει καλά, αδειάζει. Το ίδιο συμβαίνει και με τις ασφάλειες: Όταν ο κόσμος έχει έσοδα, μπορεί να κάνει ασφάλειες, συνεπώς και να αυξάνεται η παραγωγή.

Αναφερόμενος στην πορεία της Interamerican, η οποία για το 2018 θα γράψει περίπου τις ίδιες οικονομικές επιδόσεις  υπογραμμίζει ότι στόχος είναι η ανάπτυξη. Το ζήτημα, ωστόσο είναι η μεγάλη εικόνα της οικονομίας. Η μεγάλη εικόνα της οικονομίας θα διαμορφωθεί από τις μεταρρυθμίζεις, ούτως και αν δεν γίνουν  σοβαρές αλλαγές, μεταρρυθμίσεις ανάπτυξη δεν θα υπάρξει.

Ενδεικτικό στοιχείο της στασιμότητας στην αγορά τα αποτελέσματα για τον κλάδο που δημοσίευσε πρόσφατα η ΕΑΕΕ. «Είμαστε και πάλι στο 0%», παρά της ηχηρές περυσινές εξαγγελίες.

Οι προοπτικές ανάπτυξης που συνδέονται με την υγεία, τις συντάξεις και τις καταστροφές παραμένουν ακόμα κλειδωμένες. Τα συστήματα που κουβαλούν στοιχεία του παρελθόντος, όπως η υγεία, οι συντάξεις έχουν χάσει πλέον την αξία τους και η Ελλάδα, εγκλωβισμένη, επί πλέον έχει να αντιμετωπίσει ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα: Το δημογραφικό  το οποίο ακόμα δεν έχει ξεκινήσει να γίνονται βήματα για την προσέγγιση και την επίλυση του.

Ο Γιάννης Καντώρος επιστρέφοντας στην μεγάλη εικόνα και το πώς βλέπουν οι επενδυτές την Ελλάδα αναγνωρίζει την υγιή πρόθεση της Πολιτείας να προσελκύσει ξένες επενδύσειςόμως αναρωτιέται από ποιο δρόμο θα έλθουν οι επενδυτές να τοποθετήσουν τα κεφάλαια τους, όταν δεν έχουν γίνει οι μεταρρυθμίσεις.

Η Interamerican φέτος κλείνει τα 50 της χρόνια,  για τον εορτασμό της, αυτό θέλησε να βραβεύσει στην διάρκεια της εκδήλωσης τον πρωτεργάτη –ένα χρόνο νεώτερο στο Τύπο της Ιδιωτικής Ασφάλισης, Παναγιώτη Δρακάτο. Ο Παναγιώτης Δρακάτος, 49 χρόνια στο χώρο δήλωσε κατά την απονομή της βράβευσης ότι μπήκε στο χώρο με συνεπαρμένος, ωστόσο η πορεία του κλάδου δεν ήταν αυτή που ανέμενε.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here