Φόβους για αποδυνάμωση της ποιότητας του χαρτοφυλακίου δανείων των τραπεζών στη Γηραιά Ήπειρο εκφράζει, μεταξύ άλλων ο οίκος Moody’s καθώς ο κορονοϊός θα μειώσει τα παγκόσμια ταξίδια, τη βιομηχανική παραγωγή ενώ θα περιοριστεί η εγχώρια ζήτηση στην Ευρώπη.

«Η επιδημία προσθέτει τους κινδύνους του τελευταίου κύκλου που συνδέονται με την αποδυνάμωση των οικονομικών προοπτικών σε ολόκληρη την περιοχή όπως αντικατοπτρίζεται στις αρνητικές προοπτικές για τις ευρωπαϊκές τράπεζες», αναφέρει ο ανώτερος αξιωματούχος του οίκου Bernhard Held κάνοντας λόγο για ενδεχόμενη οικονομική επιβράδυνση το πρώτο 6μηνο του έτους.

Με τα σημερινά δεδομένα, οι επιπτώσεις εκτιμάται να είναι περιορισμένες. Ωστόσο, μια παρατεταμένη επιδημία θα έχει πιο σοβαρό αποτέλεσμα, επιβαρύνοντας την ποιότητα των δανείων και την κερδοφορία των τραπεζών.

Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο

Δάνεια προς τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις ιδιαίτερα στους τομείς της μεταποίησης καθώς και σε τομείς που πιέζονται από έντονες αλλαγές στην καταναλωτική συμπεριφορά, θα κινδυνεύουν περισσότερο με κήρυξη χρεοστασίου, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του οίκου.

Μια παρατεταμένη μείωση της καμπύλης των αποδόσεων, σε συνδυασμό με υψηλότερα spreads πιστωτικού ρίσκου, μια πιο περιορισμένη έκδοση νέων ομολόγων και μετοχών και μια αδυναμία στην αγορά μετοχών, θα όξυναν τις πιέσεις στην κερδοφορία πολλών ευρωπαϊκών τραπεζών.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here