Τα εγκαίνια μιας μεγάλης επένδυσης ύψους 26 εκατ. ευρώ στο εργοστάσιο τσιμέντου στο Καμάρι Βοιωτίας, πραγματοποίησε χθες η διοίκηση του Ομίλου Τιτάν.
O Δημήτρης Παπαλεξόπουλος μαζί με τον Νέλλο Κανελλόπουλο, την Αλεξάνδρα Παπαλεξοπούλου και τα νεότερα μέλη των οικογενειών που ελέγχουν τον Όμιλο, υποδέχθηκαν τους υπουργούς Ενέργειας Θ. Σκυλακάκη και Ανάπτυξης Κ. Σκρέκα οι οποίοι παραβρέθηκαν στην εκδήλωση.
- “Κάτι που φάνταζε όνειρο μακρινό γίνεται εφικτό, αλλά παραμένει δύσκολο. Κι αυτό γιατί το σχέδιο αυτό έχει πολλούς κινδύνους, τεχνολογικούς και γεωπολιτικούς.
- Έχει τεχνολογικούς κινδύνους γιατί είναι πρωτοπόρο.
- Έχει και γεωπολιτικούς κινδύνους. Η Ευρώπη χρεώνει τη βιομηχανία ακριβά για κάθε τόνο άνθρακα που εκπέμπει και δίνει ένα κίνητρο να εξαφανίσει τον κίνδυνο να αντιμετωπίσει αυτό το κόστος.
- Από την άλλη όμως πλευρά, επειδή ο υπόλοιπος κόσμος δεν ακολουθεί ανάλογη πολιτική, ακόμη κι αν μειωθεί το διοξείδιο του άνθρακα από τα μέτρα στην Ευρώπη, δεν λύνουμε το πρόβλημα.
- Εάν ο υπόλοιπος κόσμος δεν ακολουθήσει και οι τρίτες χώρες παράγουν με μηδέν κόστος άνθρακα και χωρίς να κάνουν αυτές τις επενδύσεις και μπαίνουν στην αγορά, τότε δεν θα είναι ανταγωνιστικά τα πράσινα προϊόντα που θα παράγουμε.”
Η μονάδα στο Καμάρι ξεκίνησε τη λειτουργία της στα μέσα της δεκαετίας του ‘70.
Tα τελευταία δύο χρόνια είναι σε φάση μετασχηματισμού με στόχο το 2030 να γίνει ένα από τα μεγαλύτερα, πλήρως ψηφιοποιημένα και πράσινα εργοστάσια τσιμέντου στην Ευρώπη.
- Η επένδυση των 26 εκατ. € αφορά στην αναβάθμιση της γραμμής παραγωγής τσιμέντου, μέσω της χρήσης νέας τεχνολογίας αιχμής, και την επιτυχή έναρξη λειτουργίας προασβεστοποιητή (pre-calciner).
- Η ενσωμάτωση της νέας τεχνολογίας προασβεστοποιητή επιτρέπει στον Όμιλο να διευρύνει περαιτέρω την ήδη υπάρχουσα γκάμα προϊόντων τσιμέντου χαμηλού ανθρακικού αποτυπώματος, ώστε να ανταποκρίνεται στην ολοένα αυξανόμενη ζήτηση σε Ευρώπη και ΗΠΑ.
Ταυτόχρονα, βελτιώνει την αποδοτικότητα και ανταγωνιστικότητα του εργοστασίου στο Καμάρι.
- H επένδυση των 26 εκατ.€ είναι επίσης απολύτως ευθυγραμμισμένη με τη δέσμευση του Ομίλου για μείωση των εκπομπών CO2, καθώς μέσω της αναβαθμισμένης γραμμής παραγωγής τσιμέντου, ο Όμιλος TITAN αναμένει να επιτύχει μείωση των εκπομπών CO2 κατά περίπου 150.000 τόνους ετησίως, συμβάλλοντας έτσι στον στόχο του για ουδέτερο αποτύπωμα άνθρακα έως το 2050.
Σήμερα το 50% των εργοστασίων της Τιτάν χρησιμοποιούν ως εργαλείο την Τεχνητή Νοημοσύνη για τον έλεγχο του εξοπλισμού τους με λογισμικό που έχουν αναπτύξει τα στελέχη της.
Όπως επισημάνθηκε στο εργοστάσιο Καμαρίου με τη χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης έχει αυξηθεί 10% η παραγωγικότητα.
Το 2025 όταν η AI θα έχει εγκατασταθεί σε όλα τα εργοστάσια του Ομίλου θα εξασφαλίσει επιπλέον ταμειακές ροές της τάξεως των 25 εκατ. ετησίως.
Τα στελέχη της Τιτάν επίσης έχουν αναπτύξει σύστημα τρισδιάστατης εκτύπωσης κατασκευών.
Η τσιμεντοβιομηχανία είναι σε θέση ήδη να προσφέρει το υλικό και τον εκτυπωτή, για κατασκευές οι οποίες χρειάζονται τα μισά υλικά και το ένα τρίτο του χρόνου, έναντι των συμβατικών.
Η εφαρμογή είναι στα αρχικά στάδια της ανάπτυξής της ωστόσο η ΤΙΤΑΝ ήδη στην Αμερική έχει διαθέσει το υλικό της, κατά βάση για χαμηλά κτήρια.