Από την Παρασκευή Μπούρα, Ψυχολόγο-Ομαδική Αναλύτρια

Το καλοκαίρι είναι η εποχή των ξεκούραστων ημερών στην παραλία, των ταξιδιών και των νέων εμπειριών. Πέρα από την ανανέωση και την αναζωογόνηση που προσφέρουν, οι καλοκαιρινές διακοπές έχουν και αναμφισβήτητα οφέλη για την υγεία μας:

  • Είναι μια πολύ καλή ευκαιρία να απολαύσουμε τον ύπνο. Ο ύπνος αποτελεί θεμέλιο πυλώνα της υγιεινής ζωής και επηρεάζει σημαντικά τη φυσική και ψυχική μας ευεξία. Σύμφωνα με πολλές έρευνες, ο καλός ύπνος συνδέεται με πληθώρα οφελών για την υγεία. Κατά τη διάρκειά του, το σώμα μας ανανεώνεται, επιτρέποντας την ανάπλαση των κυττάρων και την επισκευή των ιστών, βοηθώντας το σώμα να αντιμετωπίσει την καθημερινή φθορά. Επιπλέον, ο επαρκής ύπνος συμβάλλει στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, κάνοντάς μας πιο ανθεκτικούς σε λοιμώξεις και ασθένειες, ενώ είναι και σημαντικός για την ανάπτυξη και τη συντήρηση των νευρομυϊκών λειτουργιών, βελτιώνοντας την κινητικότητα και τον συντονισμό. Ο καλός ύπνος συνδέεται ακόμη με βελτιωμένη γνωστική λειτουργία, συμπεριλαμβανομένης της μάθησης, της μνήμης, της προσοχής και της λήψης αποφάσεων.
  • Μας βοηθούν να ξεφορτωθούμε το καθημερινό στρες και τις ανησυχίες, να αφήσουμε πίσω τις υποχρεώσεις και να αφιερώσουμε χρόνο στον εαυτό μας, μειώνοντας τα επίπεδα της κορτιζόλης, της ορμόνης του στρες, και βοηθώντας στην ευεξία της καρδιάς μας.
  • Μας παρέχουν την ευκαιρία να ασκηθούμε περισσότερο, είτε με περπάτημα στην παραλία είτε με κολύμπι, ποδηλασία ή εξερεύνηση νέων τόπων. Η φυσική δραστηριότητα είναι σημαντική για την υγεία της καρδιάς, την ευεξία των μυών και τη μείωση του σωματικού λίπους.

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο περιοδικό Pharma PLUS Link ΕΔΩ