Για πρώτη φορά, τα τελευταία 22 χρόνια, η Αμερικανική Κεντρική Τράπεζα ανέβασε -με μια της μόνο απόφαση- το κόστος χρήματος κατά μισή ποσοστιαία μονάδα…

Αύξηση των επιτοκίων δανεισμού κατά 50 μονάδες βάσης ανακοίνωσε ο Jerome Powell μετά  την θυελλώδη διήμερη συνεδρίασή της η Fed, προειδοποιώντας ταυτόχρονα για μια σειρά νέων επιθετικών κινήσεων για την θωράκιση της αμερικανικής οικονομίας, η οποία σφυροκοπείται από τις ισχυρότερες πληθωριστικές πιέσεις των τελευταίων δεκαετιών.

Η απόφαση της FED δίνει τέλος στην εποχή της χαλαρής νομισματικής πολιτικής που υιοθετήθηκε για την στήριξη της οικονομίας από την επέλαση του κορωνοϊού.

Η ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ ανακοίνωσε επίσης τη μείωση του ισολογισμού της – ύψους περίπου 9 τρισ. δολαρίων – κατά 95 δισ. δολάρια το μήνα, αρχής γενομένης από τον Ιούνιο.

  • “Νομίζω ότι οι προσδοκίες είναι ότι θα αρχίσουμε να βλέπουμε τον πληθωρισμό, ξέρετε, να ισοπεδώνεται”

H δήλωση του Jerome Powell, πυροδότησε ανοδικό ράλι στην Wall Street.

Τα βασικά επιτόκια της Fed, θα κυμαίνονται πλέον μεταξύ 0,75% και 1%.

Η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ θα αρχίσει να συρρικνώνει τον ισολογισμό της από την 1η Ιουνίου,  μέσω της πώλησης κρατικών ομολόγων και ενυπόθηκων στεγαστικών δανείων.

Σύμφωνα με το σχέδιο, η μείωση θα συμβεί σταδιακά.

Την 1η Ιουνίου, θα αποσυρθούν 30 δισ. δολάρια από τα κρατικά ομόλογα και 17,5 δισ. δολάρια από τους ενυπόθηκους τίτλους.

Το Σεπτέμβριο, το πλαφόν θα αυξηθεί στα 60 δισ. και τα 35 δισ. δολάρια αντίστοιχα

Υπενθυμίζεται ότι στην συνεδρίαση του Μαρτίου, η Fed «κήρυξε μάχη» κατά του πληθωρισμού αυξάνοντας το επιτόκιο αναφοράς – για πρώτη φορά από το 2018 – κατά 25 μονάδες βάσης. Ωστόσο, τον τελευταίο μήνα, οι πιέσεις στην αμερικανική οικονομία εντείνονται, παρότι η αγορά εργασίας ανακάμπτει με ταχείς ρυθμούς.

Ο πληθωρισμός στην αμερικανική οικονομία, αναρριχήθηκε στο 8,5% τον Μάρτιο, αγγίζοντας το υψηλότερο επίπεδο από τον Δεκέμβριο του 1981. Τον Φεβρουάριο ο πληθωρισμός «έτρεχε» με 7,9%.

Η ραγδαία επιτάχυνση αποδόθηκε αφενός στην εκτίναξη του δείκτη των τιμών ενέργειας (κατά 32% σε ετήσια βάση), αφετέρου στον δείκτη των τιμών τροφίμων (κατά 8,8% σε ετήσια βάση).

Αξίζει να σημειωθεί η Fed έχει προεξοφλήσει συνολικά 6 επιτοκιακές αυξήσεις για το 2022.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here