Έχουμε πολλά ακόμη να κάνουμε μέχρι να χαλιναγωγήσουνε το πληθωρισμό, είπε ο αμερικανός κεντρικός τραπεζίτης ανακοινώνοντας μια μετριοπαθή νέα -την 8η διαδοχική- αύξηση επιτοκίων του δολαρίου.

  • Στη Wall Street, χθες, μετά τις αποφάσεις της Αμερικανικής Κεντρικής Τράπεζας, ο δείκτης Dow Jones ενισχύθηκε μόλις +0,02% ή 7 μονάδες στις 34.092, ο S&P 500 σημείωσε άνοδο +1,05% στις 4.119 μονάδες και o Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα +2% στις 11.816 μονάδες.

Η Fed έχει διανύσει ήδη πολύ δρόμο στη μάχη κατά του πληθωρισμού αλλά υπάρχει ακόμα πολλή δουλειά, διαμήνυσε ο πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ, Jerome Powell.

  • “Η νομισματική πολιτική των ΗΠΑ πρέπει να παραμείνει περιοριστική για κάποιο διάστημα ακόμα.”

Η FED αύξησε τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης την Τετάρτη, στο 4,5% με 4,75%.

Αυτή ήταν η όγδοη αύξηση σε μια διαδικασία η οποία ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2022. Η FED είχε αυξήσει τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης στην προηγούμενη συνεδρίαση, ενώ στις τέσσερις προγενέστερες συνεδριάσεις είχε πραγματοποιήσει  πιο μεγάλες αυξήσεις 75 μονάδων βάσης.

 

  • «Η Επιτροπή (FOMC) αναμένει ότι οι αυξήσεις στα επιτόκια θα είναι κατάλληλες ώστε να υιοθετηθεί μια νομισματική πολιτική που θα είναι αρκούντως περιοριστική για την επιστροφή του πληθωρισμού στο 2%».

«Ο πληθωρισμός έχει μετριαστεί κάπως αλλά παραμένει υψηλός» τόνισε η κεντρική τράπεζα σε ανακοίνωση που εξέδωσε μετά το πέρας της διήμερης συνεδρίασης. Προειδοποίησε, παράλληλα, ότι ο πόλεμος στη Ρωσία εξακολουθεί να προκαλεί αυξημένη αβεβαιότητα.

Στην καθιερωμένη συνέντευξη τύπου μετά το πέρας της διήμερης συνεδρίασης, ο Πάουελ υπογράμμισε ότι ο πληθωρισμός συνεχίζει να είναι αρκετά πάνω από τον στόχο. Οι μετρήσεις των τελευταίων 3 μηνών δείχνουν μια καλοδεχούμενη επιβράδυνση στις αυξήσεις των τιμών, αλλά θα χρειαστούν πιο πολλά στοιχεία για να βεβαιωθεί η FED ότι ο πληθωρισμός βρίσκεται σε πτωτική τροχιά, τόνισε ο Powell.

Η διαδικασία μείωσης του πληθωρισμού βρίσκεται σε αρχικό στάδιο, επισήμανε.

  • «Είναι πολύ νωρίς να κηρύξουμε τη νίκη ενάντια στον πληθωρισμό».

Ο Powell υπογράμμισε επίσης ότι η Fed θα λαμβάνει αποφάσεις με βάση τα στοιχεία που έχει σε κάθε συνεδρίαση.

  • «Θα συνεχίσουμε μέχρι να ολοκληρώσουμε τη δουλειά. Θα κάνουμε ότι μπορούμε για να επιτύχουμε τους στόχους μας»

Ξεκαθάρισε πάντως ότι η FED δεν έχει λάβει ακόμα απόφαση για το τελικό επίπεδο στο οποίο πρέπει να φτάσουν τα επιτόκια, παραδεχόμενος ότι μπορεί να είναι υψηλότερο από ότι πίστευε η κεντρική τράπεζα τον Δεκέμβριο.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here