Του Βάιου Κρόκου

Ισχυρό κίνητρο
ώστε να δοθεί παραπάνω έμφαση στην Έρευνα & Ανάπτυξη αποτελεί η θεσμοθετημένη από 1/9 υπερ- έκπτωση κατά 100% στις δαπάνες R&D έναντι 30% προηγουμένως.
Οι κινήσεις για περαιτέρω φοροελαφρύνσεις και απαλλαγές με στόχο την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας αναμένεται να συνεχιστούν, όπως διαμηνύουν αρμόδιοι κυβερνητικοί φορείς, ενώ στο επίκεντρο έρχεται ο επόμενος κύκλος ΕΣΠΑ στο πλαίσιο των προσπαθειών αυτών.
Για τις εν λόγω δράσεις, το νέο ρόλο της «ΧΡΩΠΕΙ» και τις υπόλοιπες προκλήσεις εν μέσω πανδημίας αναφέρθηκε ο Γενικός Γραμματέας Έρευνας & Τεχνολογίας καθηγητής κ. Αθανάσιος Κυριαζής, σε ειδική τηλεδιάσκεψη του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Πειραιώς, παρουσιάζοντας σημαντικά σημεία του Νόμου 4712/20 που συντελούν στην αύξηση καινοτόμων επενδύσεων.

Πέραν των εκπτώσεων στις δαπάνες R&D, ο κ. Κυριαζής υπενθύμισε πως παρέχεται επίσης έκπτωση στο φορολογητέο εισόδημα των «business angels» ίση με το 50% της εισφοράς τους σε κεφάλαια νεοφυών επιχειρήσεων.
Παράλληλα, δημιουργείται Εθνικό Μητρώο Νεοφυών Επιχειρήσεων και δίνεται η δυνατότητα αξιοποίησης εξωτερικών ελεγκτών σε έργα Έρευνας & Ανάπτυξης που επιχορηγούνται από τη Γ.Γ.Ε.Τ.

Επίσης, απαλλάσσονται από φόρο και ασφαλιστικές εισφορές οι υποτροφίες του Ελληνικού Ιδρύματος Έρευνας & Καινοτομίας (ΕΛ.ΙΔ.Ε.Κ.).

Έντονο ενδιαφέρον αλλά…

Ο κ. Κυριαζής παραδέχθηκε ότι αν και κατά τους δύο κύκλους του Προγράμματος «Ερευνώ – Καινοτομώ – Δημιουργώ» παρατηρήθηκε ιδιαίτερο ενδιαφέρον από τις επιχειρήσεις, εξακολουθεί να παρατηρείται χαμηλό ποσοστό επενδύσεων σε έργα R&D συγκριτικώς με τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ενώσεως.
Για το λόγο αυτό θα εκπονηθεί και νέος κύκλος ενίσχυσης και παροχής κινήτρων στις επιχειρήσεις, μόλις ανακοινωθεί το νέο ΕΣΠΑ που θα αναφέρεται στους οκτώ τομείς προτεραιότητας των προηγούμενων κύκλων και αναλόγως με τις προτάσεις που θα διατυπωθούν στη Γ.Γ.Ε.Τ., πιθανόν να προστεθούν κι άλλοι.

Υπενθυμίζεται ότι στο Πρόγραμμα είχαν ενταχθεί οι τομείς:
α) Υλικών & Κατασκευών,
β) Τουρισμού, Πολιτισμού & Δημιουργικών Βιομηχανιών,
γ) Αγροτοδιατροφής & Βιομηχανίας Τροφίμων,
δ) Περιβάλλοντος & Βιώσιμης Αναπτύξεως,
ε) Υγείας & Φαρμάκων,
στ) Μεταφορών, Logistics & Εφοδιαστικής Αλυσίδος,
ζ) Ενέργειας και
η) Τεχνολογιών Πληροφορικής & Επικοινωνίας.
ΧΡΩΠΕΙ: Μια νέα Πολιτεία Καινοτομίας

Ταχείες αναμένονται οι διαδικασίες, όπως ανέφερε, όσον αφορά τη μετατροπή μέσω ΣΔΙΤ των εγκαταλελειμμένων βιομηχανικών υποδομών της «ΧΡΩΠΕΙ» σε «Πολιτεία Καινοτομίας» κατά το πρότυπο ανάλογων ευρωπαϊκών φορέων,

Υπενθυμίζεται πως ψηφίστηκε σε συμφωνία με το Υπουργείο Εξωτερικών τροπολογία για την ενίσχυση ξένων επιχειρήσεων που θα υλοποιήσουν έργα R&D στη χώρα μας και μέσω της πλαφόρμας “Innovate Greece” νεοφυείς επιχειρήσεις μπορούν να διεκδικήσουν πιστοποιήσεις και ενισχύσεις ύψους 120 εκατ. ευρώ.
Ο κ. Κυριαζής ανήγγειλε μάλιστα  στη διοίκηση και τα μέλη του ΒΕΠ ότι πιστοποιήθηκε η πρώτη ελληνική ταχεία εξέταση αντιγόνου, το γνωστό ως “Rapid test”, για τον εντοπισμό στελέχους κορωνοϊού “Covid-19” και αναζητείται πλέον η εταιρεία που θα αναλάβει τη μαζική παραγωγή μονοκλωνικών αντισωμάτων.
Ο Πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Πειραιώς κ. Ανδριανός Μιχάλαρος δήλωσε ότι η τηλεδιάσκεψη με τον Γενικό Γραμματέα Έρευνας και Τεχνολογίας ήταν αναγκαία διότι από τις δραστηριότητές της εξαρτάται η προσπάθεια των βιοτεχνιών και των παραγωγικών επιχειρήσεων της χώρας να ξεπεράσουν την κρίση με νέες επενδύσεις, τεχνική εκπαίδευση και διά βίου Μάθηση στην πορεία προς την «4η Βιομηχανική Επανάσταση». «Η Γ.Γ.Ε.Τ. είναι συνεργάτης και εργαλείο μας για να είναι ακόμα καλύτερη η επόμενη ημέρα μετά την υπέρβαση και της υγειονομικής κρίσης. Η ένταξη της Γ.Γ.Ε.Τ. στο Υπουργείο Ανάπτυξης επιβεβαιώνει τη αναγκαιότητα, να βρίσκεται στο πλευρό των επιχειρήσεων», τόνισε.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here