Γράφει η «ξενοδόχος»

Τις ελπίδες τους στα εμβόλια και τα γρήγορα τεστ στρέφουν οι τουριστικοί φορείς για το 2021 με τον υπουργό Τουρισμού πάντως κ. Χάρη Θεοχάρη χθες το απόγευμα από το βήμα της 7th International Tourism Expo να επισημαίνει ότι και το πρώτο εξάμηνο του 2021 θα είναι δύσκολο.

Ο κ. Θεοχάρης ανέφερε ότι ένα από τα «κλειδιά» για την επόμενη χρονιά είναι ο ελληνικός τουρισμός να καταφέρει να δημιουργήσει νέα προϊόντα ώστε να ξεφύγει από το πιο ‘’παραδοσιακό’’ μοτίβο ήλιος και θάλασσα, το οποίο πάντως αποτελεί εδώ και δεκαετίες το ‘’ισχυρό χαρτί’’ της χώρας.

Τα εμβόλια θα είναι αυτά που θα φέρουν μία σχετική κανονικότητα στα ταξίδια, ωστόσο ακόμη και σε αυτή την περίπτωση, το πρώτο εξάμηνο της χρονιάς θα είναι ‘’χαμένο’’ όχι μόνο για τον ελληνικό αλλά και πιθανότατα και τον ευρωπαϊκό τουρισμό.

Η Ελλάδα πάντως από την πλευρά της θα συνεχίσει κεντρικά, μέσω του υπουργείου Τουρισμού και του ΕΟΤ τη 12μηνη διαφημιστική προβολή της χώρας με συνεχή παρουσία στο εξωτερικό.

  • «Φαίνεται να υπάρχει φώς στο τούνελ», ανέφερε ο κ. Θεοχάρης, ωστόσο και οι πρώτοι μήνες του επόμενου έτους θα είναι δύσκολοι.

Σημειωτέον ότι ξενοδόχοι και λοιποί τουριστικοί φορείς κάνουν λόγο για μηδαμινές κρατήσεις   και μάλιστα θέτουν ξανά το θέμα της ρύθμισης των βραχυχρόνιων  ενόψει Χριστουγέννων, με αφορμή και δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για αυξημένες πληρότητες σε καταλύματα χειμερινών προορισμών που διατίθενται μέσω βραχυχρόνιων μισθώσεων.

Ο  πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων κ. Γρηγόρης Τάσιος επισημαίνει χαρακτηριστικά ότι όταν λήξει το lockdown και αρθούν οι απαγορεύσεις στις μετακινήσεις,

  • «Τα ξενοδοχεία μας θα είναι ανοικτά για να υποδεχθούν τους πελάτες τους με ασφάλεια. Αυτή τη στιγμή όμως δίνουμε όλοι μαζί, συμβάλλοντας όπως μπορεί ο καθένας, τη μεγάλη μάχη για τον περιορισμό της πανδημίας, για την προστασία της υγείας των συνανθρώπων μας.
  • Σε αυτές τις συνθήκες δεν μπορεί να γίνει οποιαδήποτε σοβαρή συζήτηση για τουριστική κίνηση ενόψει Χριστουγέννων. Μια τέτοια συζήτηση θα ήταν από την πλευρά μας παντελώς ανεύθυνη.
  • Τα όσα διαβάζουμε σε διάφορα δημοσιεύματα για αυξημένες κρατήσεις σε βίλες και κατοικίες που βρίσκονται σε δημοφιλείς χειμερινούς προορισμούς, απολύτως καμία σχέση δεν έχουν με τη κατάσταση που επικρατεί στα νόμιμα ξενοδοχειακά καταλύματα, τα οποία παραμένουν «ανοικτά κλειστά», με μηδενικές πληρότητες και έσοδα στο απόλυτο μηδέν.
  • Τα παραπάνω δημοσιεύματα, ωστόσο, θα έπρεπε να απασχολήσουν σοβαρά τα συναρμόδια υπουργεία που από το 2015 μέχρι και σήμερα, δεν έχουν πράξει τα αναγκαία, ώστε να ρυθμίσουν οριστικά την  «αγορά» των βραχυχρόνιων μισθώσεων που ανταγωνίζεται αθέμιτα τις επιχειρήσεις μας.
  • Μια «αγορά» που αφέθηκε εν μέσω πανδημίας να λειτουργεί χωρίς στοιχειώδεις υγειονομικούς κανόνες, παρέμεινε δε ανοικτή ακόμα και την περίοδο που όλες οι υπόλοιπες δραστηριότητες υποχρεώθηκαν να διακόψουν τη λειτουργία τους».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here