Σήμα κινδύνου εκπέμπει ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών ζητώντας από την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας την άτεγκτη εφαρμογή του νόμου, που προβλέπει την απαγόρευση χορήγησης φαρμάκων, χωρίς ιατρική συνταγή.

Ως γνωστόν η Ελλάδα έρχεται πρώτη στην Ευρώπη, στην κατανάλωση αντιβιοτικών, γεγονός που «μεταφράζεται» σε υψηλά ποσοστά ανθεκτικών μικροβίων στα αντιβιοτικά, σε παγκόσμιο επίπεδο.

Συνεπώς, η Δημόσια Υγεία κινδυνεύει από τος ανθεκτικές λοιμώξεις, όπως τονίζεται από την επιστημονική κοινότητα, αλλά η πολιτεία δεν έχει προβεί μέχρι σήμερα στη λήψη μέτρων, για την αντιμετώπισή του.

Μικρόβια που καθίστανται ανθεκτικά σε οποιαδήποτε φαρμακευτική αγωγή έχουν αποικίσει τα ελληνικά νοσοκομεία και απειλούν τους ασθενείς που νοσηλεύονται.

O ΙΣΑ υπενθυμίζει ότι έχει κάνει τα τελευταία χρόνια κατ’ επανάληψη εκκλήσεις στην εκάστοτε πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας ,προκειμένου να φροντίσει για τον περιορισμό της αλόγιστης χρήσης των αντιβιοτικών. Ως εκ τούτου, η εμφάνιση ανθεκτικών μικροβίων θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί εάν κανένα φάρμακο δεν δίνεται χωρίς ιατρική συνταγή.

Οι εκκλήσεις του ΙΣΑ, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωσή του δεν έχουν εισακουστεί.

Μάλιστα για το σοβαρό αυτό θέμα έχει κάνει και αναφορά στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών.

Αναφερόμενος στο θέμα ο πρόεδρος του ΙΣΑ Γ. Πατούλης,  προειδοποίησε για τους κινδύνους, τονίζοντας ότι  «Η χώρα μας κατέχει πολύ υψηλά ποσοστά, στην εμφάνιση ανθεκτικών μικροβίων, τα οποία συχνά αποβαίνουν μοιραία για τους ασθενείς. Θεωρούμε πολύ σημαντικό να υπάρξει το επόμενο χρονικό διάστημα ,συντονισμένη εκστρατεία ενημέρωσης του κοινού, για τους κινδύνους που εγκυμονεί η κατάχρηση αντιβιοτικών. Επίσης ζητούμε την αυστηρή εφαρμογή του νόμου που απαγορεύει τη χορήγηση αντιβιοτικών χωρίς ιατρική συνταγή, -όπως γίνεται στις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης –προκειμένου να προστατευθεί ο πολίτης και η Δημόσια υγεία».

 

Virus.com.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here