Ήρθε –επιτέλους- η ώρα για ένα γενναίο πρόγραμμα Επαναπατρισμού Κεφαλαίων

0

Η Ελλάδα ανακτά την εμπιστοσύνη των αγορών. Δανείζεται με φυσιολογικά επιτόκια, προσπαθεί να φορολογεί με αναπτυξιακή λογική, έχει συνειδητοποιήσει ότι για να αυξηθούν τα έσοδα του Κράτους πρέπει να αναπτυχθεί συνολικά η οικονομία και όχι μόνον το Δημόσιο.

Είναι σαφής και ειλικρινής η προσπάθεια της χώρας να «χτίσει» ένα φιλοεπιχειρηματικό θεσμικό πλαίσιο μέσα στο οποίο η “αριστεία δεν είναι ρετσινιά” το “κέρδος δεν είναι ποινικό αδίκημα” και η δημιουργία θέσεων εργασίας δεν στηρίζεται σε διορισμούς, φίλων, συντρόφων, συγγενών και αγαπητικών σε κρατικές επιχειρήσεις.

Ήρθε λοιπόν η ώρα για το επόμενο γενναίο βήμα.

  • Στόχος είναι να βγουν τα λεφτά από το πάπλωμα, να επιστρέψουν στο τραπεζικό σύστημα τα κεφάλαια που είναι θαμμένα σε χύτρες ή κρυμμένα σε τραπεζικούς λογαριασμούς του εξωτερικού.

Ήρθε η ώρα για την Κυβέρνηση να εξαγγείλει ένα συγκεκριμένο και περιορισμένης διάρκειας πρόγραμμα επαναπατρισμού κεφαλαίων, με χαμηλή φορολογία (π.χ. 15%20%) χωρίς Πόθεν Έσχες, χωρίς άλλες επιπτώσεις  με μία -και μόνον μία- προϋπόθεση:

Τα λεφτά να κατευθύνονται αποκλειστικά στην πραγματική οικονομία.

  • Σε αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου επιχειρήσεων.
  • Σε τακτοποίηση υποχρεώσεων -εισηγμένων και μη- εταιρειών
  • Σε Επιχειρηματικές συμμετοχές

Δεν πρέπει να δοθούν κίνητρα επαναπατρισμού σε Έλληνες που θέλουν να αγοράσουν ομόλογα ή ακίνητα. Τα λεφτά πρέπει να κατευθυνθούν -με ρεαλιστικά κίνητρα και στόχο- μόνο στην πραγματική οικονομία.

Υπάρχουν χιλιάδες επιχειρήσεις που χρωστούν στην Εφορία, τα Ασφαλιστικά Ταμεία, τις Τράπεζες, στους εργαζόμενους και τους προμηθευτές τους.

Στους βασικούς μετόχους των επιχειρήσεων αυτών, θα επιτραπεί να επαναπατρίσουν κεφάλαια –χωρίς φορολογικές ή δικαστικές περιπέτειες- αρκεί τα χρήματα που θα φέρουν να χρησιμοποιηθούν, αποκλειστικά και μόνο, για αύξηση κεφαλαίου των επιχειρήσεων η οποία με τη σειρά της θα χρησιμοποιηθεί για την αποπληρωμή των οφειλών τους.

Με τον τρόπο αυτό:

  • θα «πρασινίσουν» τα «κόκκινα δάνεια» στις τράπεζες,
  • θα ενισχυθούν τα δημόσια ταμεία,
  • θα εισπράξουν οφειλόμενους μισθούς τους οι εργαζόμενοι και
  • τις αμοιβές τους οι προμηθευτές.

Οι ιδιοκτήτες των επιχειρήσεων με λεφτά στο εξωτερικό, θα έχουν σοβαρό κίνητρο για μια νέα αρχή πάνω σε υγιείς βάσεις. Το Κράτος θα εισπράξει φορολογικά έσοδα χωρίς χρονοβόρες δικαστικές διαδικασίες. Η πραγματική οικονομία θα αποκτήσει κρίσιμη και χρήσιμη ρευστότητα. Οι εργαζόμενοι θα πάρουν οικονομική ανάσα και θα διακρίνουν προοπτική.

Προφανώς, θα απαγορευτεί ρητά και με αυστηρότητα, οποιαδήποτε άλλη χρήση των επαναπατρισθέντων κεφαλαίων.

Η απόφαση αυτή είναι δύσκολη. Ο Λαϊκισμός ελλαχεύει και θα επιχειρήσει να υπονομεύσει την προσπάθεια. Για να επιστρέψει όμως η οικονομία σε ελληνικά χέρια, πρέπει με κάποιον τρόπο να δοθεί ένα προσωρινό και στοχευμένο πλαίσιο κινήτρων.

Που σίγουρα θα φέρει μεγάλα και άμεσα αποτελέσματα στην καθημερινότητα των πολιτών…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here