Την ανάγκη να ληφθεί μέριμνα, ώστε στον νέο «Ηρακλή ΙΙΙ» που επεξεργάζεται το υπουργείο Οικονομικών, να μπορούν να ενταχθούν περισσότερων των μία τραπεζών, σε ένα ενιαίο σχήμα τιτλοποίησης, υπογραμμίζει ο διευθύνων σύμβουλος της Συνεταιριστικής Τράπεζας Ηπείρου, κ. Ιωάννης Βουγιούκας. 

«Με τον τρόπο αυτό θα αντισταθμιστεί το κόστος της», εξηγεί σε δηλώσεις του στο NPL Confidential, σημειώνοντας πως η κατανομή του ποσού θα γίνεται ανάλογα με το rating και τα καλύμματα που θα έχει το χαρτοφυλάκιο κάθε τράπεζας. «Υπό αυτήν την προϋπόθεση η Τράπεζα Ηπείρου θα μπορούσε να ενταχθεί στο νέο μηχανισμό», προσθέτει. Υπενθυμίζεται πως η Συνεταιριστική Ηπείρου κατάφερε να μειώσει σημαντικά το «κόκκινο» απόθεμά της, με τον δείκτη NPE να πέφτει από 73% το 2018 σε 38% σήμερα, χωρίς να έχει προχωρήσει σε πωλήσεις ή τιτλοποιήσεις.

«Οι πωλήσεις είναι μη συμφέρουσες λόγω του διψήφιου προεξοφλητικού IRR που προσδοκά ο αγοραστής, ενώ ως προς τις τιτλοποιήσεις το κυριότερο πρόβλημα για τις μικρότερες τράπεζες είναι το υψηλό κόστος σε σχέση με τους μικρούς όγκους των δανείων αυτών. Οι μη συστημικές τράπεζες, ωστόσο, θα πρέπει να έχουν την ευκαιρία να ενταχθούν στον ‘Ηρακλή ΙΙΙ’, όπως δήλωσε και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, κ. Γιάννης Στουρνάρας. Πέραν του θέματος των ίσων δυνατοτήτων για όλες τις τράπεζες, η ένταξη όλων των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων στον ‘Ηρακλή’ θα θωρακίσει συνολικά το τραπεζικό σύστημα», τονίζει χαρακτηριστικά.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here