Αποστολή στο Βερολίνο

Δημήτρης Μαλλάς

 

Έτοιμοι να ανεβάσουν ρυθμούς δείχνουν οι μεγάλοι κατασκευαστές smartphones, όπως φαίνεται από τις ανακοινώσεις στη φετινή IFA, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη στο Βερολίνο.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η Huawei, η οποία στην IFA παρουσιάζει τον Kirin 980, τον νέο της επεξεργαστή, ο οποίος υπόσχεται άκρως εντυπωσιακές επιδόσεις και είναι ο πρώτος του είδους του που κατασκευάζεται με την τεχνολογία των 7 νανόμετρων, η οποία επιτρέπει την ενσωμάτωση 6,9 δισ. transistors μεγέθους. Σε σχέση με τον προηγούμενο κορυφαίο επεξεργαστή της Huawei, ο Kirin 980 προσφέρει 20% καλύτερες επιδόσεις και 40% χαμηλότερη κατανάλωση ενέργειας, ενώ γενικότερα το νέο σύστημα (SoC) προσφέρει ταχύτερη εκκίνηση, διαθέτει νέα βελτιωμένη κάρτα γραφικών, και αξιοποιεί ακόμη περισσότερο εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης, χάρη στη διπλή μονάδα επεξεργασίας νευρωνικών δικτύων τεχνητής νοημοσύνης (Dual NPU). Για παράδειγμα, ο Kirin 980 μπορεί να αναγνωρίσει έως και 4500 εικόνες το λεπτό, ικανότητα αυξημένη κατά 120% συγκριτικά με τον Kirin 970, ενώ επιπλέον διαθέτει διπλό ISP (Image Signal Processor) που προσφέρει σημαντικές βελτιώσεις στον τομέα της λήψης φωτογραφιών και video. Επιπλέον, έρχεται με ενσωματωμένο modem παγκοσμίως που υποστηρίζει μέγιστη ταχύτητα λήψης δεδομένων στα 1,4Gbps.

Ο νέος επεξεργαστής της Huawei αναμένεται να χρησιμοποιηθεί στα κορυφαία μοντέλα της νέας σειράς Mate 20 που θα ανακοινωθεί στις 16 Οκτωβρίου, όπως ενδεχομένως και στο Magic 2 της Honor, το έτερο εμπορικό σήμα που προωθεί ο κινεζικός κολοσσός, το οποίο επίσης θα παρουσιαστεί την ίδια περίοδο. Το Honor Magic 2 θα είναι μία συσκευή όπου τα περιθώρια στην οθόνη θα είναι εξαιρετικά μικρά, ενώ η κάμερα θα είναι συρόμενη! Είναι προφανές ότι η Huawei επιδιώκει να είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει τα νέα μοντέλα iPhone που αναμένεται να κυκλοφορήσουν στις αρχές Οκτωβρίου δεδομένου πως η Apple έχει προγραμματίσει τη σχετική παρουσίαση για τις 12 Σεπτεμβρίου. Η «μάχη» αναμένεται να είναι σκληρή αν αναλογιστεί κανείς ότι η Samsung έχει ήδη λανσάρει το Galaxy Note 9 και οι μικρότεροι «παίκτες» έχουν τα δικά τους νέα κορυφαία μοντέλα έτοιμα προς διάθεση τον Οκτώβριο ενόψει της αγοράς των Χριστουγέννων όπως, για παράδειγμα, η Sony που παρουσίασε εδώ στο Βερολίνο το Xperia XZ3.

Παράλληλα, η Huawei εισέρχεται και σε μία ακόμη κατηγορία προϊόντων που απευθύνονται σε οικιακούς καταναλωτές: αυτή των έξυπνων ηχείων με ενσωματωμένο ψηφιακό βοηθό. Μία κατηγορία με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον και δημοτικότητα που αυξάνεται καθώς οι εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης αλλάζουν τον τρόπο επικοινωνίας και διαχείρισης των οικιακών συσκευών. Το νέο προϊόν της Huawei ονομάζεται ΑΙ Cube και χρησιμοποιεί ως ψηφιακό βοηθό την Amazon Alexa, η οποία μαζί με το Google Assistant δείχνουν να είναι οι δύο εφαρμογές που προτιμούν οι περισσότεροι κατασκευαστές. Η «μάχη» Google – Amazon για το ποιος θα έχει το προβάδισμα στο χώρο του έξυπνου, ψηφιακού σπιτιού είναι εντυπωσιακή και είναι αξιοσημείωτο ότι υπάρχουν εταιρείες όπως η LG που χρησιμοποιούν και τις δύο σε διαφορετικά προϊόντα τους. Όσον αφορά στην ελληνική αγορά, το ζήτημα είναι ότι προς το παρόν ούτε το Google Assistant ούτε η Amazon Alexa υποστηρίζουν την ελληνική γλώσσα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here