Τουριστικό επανασχεδιασμό ζητούν οι ξενοδόχοι της Αθήνας, οι οποίοι κατέγραψαν αρνητικές επιδόσεις στο πρώτο εξάμηνο του 2019.

  • «Η Πολιτεία (ηγεσία Τουρισμού και εμπλεκόμενα υπουργεία),  η τοπική κοινωνία (Περιφέρεια –Δήμοι) αλλά και οι τουριστικοί φορείς, οφείλουν πλέον να συνεργαστούν στενά μεταξύ τους προκειμένου να αντιμετωπιστεί  εγκαίρως το μείζον ζήτημα της άναρχης τουριστικής ανάπτυξης στην Αθήνα που μαζί με όλα τα παράπλευρα και χρόνια προβλήματα (ασφάλεια – καθαριότητα – ειδική υποδομή κ.λπ.) υποσκάπτουν την σύγχρονη και ανταγωνιστική τουριστική ταυτότητα της πόλης μας» επισημαίνει η Ένωση Ξενοδόχων Αθήνας, Αττικής και Αργοσαρωνικού (ΕΞΑ-ΑΑ).
  • «Απαιτείται τουριστικός επανασχεδιασμός, νέοι στόχοι με βάση τις καταγεγραμμένες προτεραιότητες και φυσικά, στρατηγική, μεσοπρόθεσμης  και μακροπρόθεσμης, περαιτέρω ανάπτυξης του τουρισμού της  Αθήνας – Αττικής».

Επισημαίνεται εδώ ότι σύμφωνα με τα στοιχεία ΕΞΑ-ΑΑ και της εξειδικευμένης εταιρείας συμβούλων GBR Consulting, σημειώθηκε (έναντι του α’ εξαμήνου του 2018) μείωση της τάξης του 3,8% στην πληρότητα και 2,9% στο Έσοδο ανά Διαθέσιμο Δωμάτιο (Rev Par), ενώ οριακή θετική αλλαγή (1%) υπηρξε στη Μέση Τιμή Δωματίου.

Σύμφωνα με τα μηνιαία Δελτία των ΕΞΑ-ΑΑ ΚΑΙ GBR Consulting και με τα στοιχεία κίνησης και απόδοσης ξενοδοχείων,  ειδικά η πληρότητα των ξενοδοχείων το εξάμηνο “έκλεινε’” αρνητικά (και) ανά μήνα, σε ποσοστά έως και -8.6%,  κάτι που επιβεβαιώνει όσα έχει επισημάνει η Ένωση από  τα τέλη του 2018, κυρίως για την υπερπροσφορά κλινών στην Αθήνα, όλων των τύπων καταλυμάτων, αλλά και για αλλαγή του κλίματος σε ότι αφορά στην σχέση προσφοράς – ζήτησης.

Η Ένωση επισημαίνει πως η Αθήνα δέχεται το μεγαλύτερο όγκο αφίξεων επισκεπτών (περίπου 8.200.000 επισκέπτες), ως η σημαντικότερη διεθνής “πύλη εισόδου” στη χώρα μας.

Πολλοί εξ’ αυτών συνεχίζουν και προς λοιπούς προορισμούς, αλλά σε κάθε περίπτωση τα στοιχεία που καταγράφουν αύξηση των αφίξεων επισκεπτών στο αεροδρόμιο τα τελευταία χρόνια δεν συνάδουν με την τόσο μεγάλη απόκλιση και τις εντυπωσιακά πτωτικές τάσεις που καταγράφονται από τα τέλη του 2018 στην πληρότητα των ξενοδοχείων της Αθήνας. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here