Πριν από περίπου 1 1/2 χρόνο– αρχές Φεβρουαρίου- το ελληνικό Δημόσιο αποφάσισε γενναία  την τρίτη έξοδο στις αγορές από το 2014.
Ζήτησε  3 δισ. € και οι “αγορές” προσέφεραν 6 με 6,5 δισ. Η απόδοση του 7ετούς ομολόγου τότε ήταν στο 3,5%.
Χθες, το Ελληνικό Δημόσιο προχώρησε σε ανάλογης χρονικής διάρκειας έκδοση ζητώντας 2,5 δισ.€. Οι αγορές προσέφεραν περισσότερα από 12,5 δισ. € με επιτόκιο στο 1,90%.
Προφανώς πρόκειται για σημαντική επιτυχία.
Η επιτυχία της έκδοσης αποδίδεται στο υπουργείο Οικονομικών, στην ομάδα του ΟΔΔΗΧ (με τον Δημήτρη Τσάκωνα άξιο…τιμονιέρη) και στο Μαξίμου που επέλεξε αυτή την συγκυρία (και δεν μετέθεσε την έκδοση για τις πρώτες δύο εβδομάδες του Σεπτεμβρίου).
  • Επίσης θα πρέπει να δοθούν τα εύσημα, καθώς η ελληνική πλευρά δεν ενέδωσε στις πιέσεις ισχυρών hedge funds που ζητούσαν μία έκδοση 15ετούς διάρκειας, για ευνόητους λόγους.
Παράλληλα με το επιτυχές εγχείρημα διευκολύνονται οι οίκοι αξιολόγησης για να προχωρήσουν σε μία σειρά ευνοικών για το ελληνικό outlook αναβαθμίσεων, με την προσοχή να έχει στραφεί στην 2 Αυγούστου οπότε ο Fitch θα βαθμολογήσει την προοπτική της οικονομίας.
Ακολουθεί στις 23 του ιδίου μηνός ο οίκος Moody’s. Δεδομένου ότι από αρχές Αυγούστου μέχρι 25 και τέλη του μηνός η πλειονότητα των διαχειριστών κάνει τις διακοπές τους (φέτος αρκετοί είναι αυτοί, που θα επιλέξουν Ελλάδα προσβλέποντας στο να συνδυάσουν vacations με business ) ενδεχόμενη αναβάθμιση από τα 2 σπίτια θα ανοίγει τον δρόμο για ανάλογη αξιολόγηση των τραπεζών και υπό προυποθέσεις για μία επόμενη έκδοση κρατικού ομολόγου, προς τα τέλη Σεπτεμβρίου- αρχές Οκτωβρίου.
     Ετσι ώστε με μικρά, μεθοδικά και καλά σχεδιασμένα…βηματάκια να επιχειρείται η επαναφορά προς την κανονικότητα.
     Από αυτή την άποψη και ο χρονισμός για την έκδοση του 7ετούς, και ο επιτυχής συντονισμός όλων των εμπλεκόμενων, και το ύψος των κεφαλαίων που ζητήθηκαν αλλά και το επιτόκιο όπως το…χαμήλωσαν μπορεί να θεωρηθούν ως μία καλή στιγμή για την οικονομία.
Που πιστώνεται βέβαια- κατά μείζονα λόγο- στη νέα κυβέρνηση.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here