Οι  προκλήσεις και οι ευκαιρίες που προέκυψαν από την πανδημία COVID-19 βρέθηκαν στο επίκεντρο 4th Health Innovation Conference «Η ιατρική καινοτομία έναντι της COVID-19» που διεξήχθη διαδικτυακά μέσω της πλατφόρμας https://hic.liveon.tech/.

Με τους θεσμικούς χαιρετισμούς του προέδρου του ΠΙΣ και του ΣΦΕΕ άρχισε το 4thHealth Innovation Conference. Με αναφορά στο επίκαιρο θέμα του συνεδρίου ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου,  Dr. Αθανάσιος Α. Εξαδάκτυλος, MD, PhD, επεσήμανε την προσπάθεια του συλλόγου καταγραφής ψυχολογικές επιπτώσεις της πανδημίας στους ασθενείς και τους οικείους του, η οποία τυγχάνει παγκόσμια αναγνώριση από πολλές χώρες.

Στην προσδοκία και τη συμβολή του φαρμακευτικού κλάδου στο πεδίο της θεραπείας, αλλά και την παραγωγή εμβολίου του COVID-19 αναφέρθηκε ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) & Γενικός Διευθυντής, Novo Nordisk Ελλάς, κ. Ολύμπιος Παπαδημητρίου. Με νόημα ο κ. Παπαδημητρίου τόνισε ότι «Η κρίση ανέδειξε αδυναμίες και τις αυξημένες ανάγκες χρηματοδότησης των ζητημάτων υγείας, προκειμένου τα συστήματα υγείας να ανταποκριθούν σε δύσκολες συνθήκες και να αντιμετωπίσουν προσκλήσεις όπως είναι η επικαιροποίηση, η ορθολογική διαχείριση πόρων, η ανακατανομή της χρηματοδότησης και πρακτικές για πρόσβαση όλων σε υπηρεσίες υγείας». Ήδη ο ΣΦΕΕ έχει καταθέσει, όπως επεσήμανε ο ίδιος, σειρά μέτρων για εθνικό σχεδιασμό, ύστερα από μελέτη και με βάση την εμπειρία του. Πρόκειται για ένα συνεκτικό πλέγμα προτάσεων που έχει 7 πυλώνες δράσης (επαναπροσδιορισμός του δημόσιου φαρμακευτικού προϋπολογισμού κ.ά.).

Ευκαιρίες

Ενδιαφέροντα στοιχεία για την αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών παρουσίασε ο κ. Σπύρος Αλεξανδράτος, Επικεφαλής Συμβουλευτικής Διεύθυνσης, IQVIA Ελλάδαςπεριγράφοντας τον αντίκτυπο του COVID-19 στις ψηφιακές επικοινωνίες της ελληνικής φαρμακευτικής αγοράς και τις δράσεις. Με βάση μελέτες και έρευνες που διενεργούνται από την εταιρεία για την επίπτωση του κορωνοιού στην Ελλάδα, θεωρήθηκε σημαντική η διατήρηση επικοινωνίας ιατρών και ασθενών, ιδιαίτερα μεταξύ των ειδικοτήτων των πνευμονολόγων ογκολογιών και ρευματολόγων: «4 στους 10 γιατρούς εφάρμοσαν την τηλεϊατρική, η οποία έχει αυξηθεί σε όλες ειδικότητες ιατρών» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Αλεξανδράτος.

Τη συγκεκριμένη περίοδο αξιοποιήθηκε η τηλεφωνική επικοινωνία, η επικοινωνία μέσω εφαρμογών και emails, τα οποία ήταν από τα μέσα που χρησιμοποιήθηκαν κατά κόρον στα επικοινωνιακά κανάλια με τους ασθενείς, όπως και οι ψηφιακές πλατφόρμες και οι ιστοσελίδες.

Φαρμακευτικές εταιρείες άρχισαν έγκαιρα τον ψηφιακό μετασχηματισμό κάποιες, ορμώμενες από την πανδημία, αλλά πλέον όλες έχουν συναίνεση να κινηθούν σε αυτή την κατεύθυνση.

Η Πρόεδρος και Διευθύνουσα Σύμβουλος της AstraZeneca Ελλάδος & Κύπρου και Πρόεδρος του PhRMA Innovation Forum, κ. Έλενα Χουλιάρα αναφέρθηκε στα καλά νέα για τη συνεργασία της εταιρείας με το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, τονίζοντας ότι έχουν εξασφαλιστεί 2 δις δόσεις εμβολίου κατά του COVID-19, εξ αυτών 400 εκατ. δόσεις για την Ευρώπη.

Καινοτομία

Το πρώτο πάνελ του Συνεδρίου έδωσε έμφαση σε θέματα καινοτομίας και αξιολόγησης των φαρμάκων. Από την πλευρά της φαρμακοβιομηχανίας η κ. Χουλιάρα υπενθύμισε ότι από τον ευρωπαϊκό οργανισμό έχουν δοθεί 172 εγκρίσεις και μόνο 69 φάρμακα εξ αυτών αποζημιώνονται στη χώρα μας, τονίζοντας ότι τα δυο τελευταία χρόνια από την έναρξη λειτουργίας της αρμόδιας επιτροπής τα νέα φάρμακα που πήραν το πράσινο φως μετριούνται στα δάκτυλα ενός χεριού.

O κ. Δημήτρης Κοντοπίδης Αντιπρόεδρος της Ένωσης Ασθενών Ελλάδος και Επίτιμος Πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Κυστικής Ίνωσης έθεσε θέματα χρονοδιαγράμματος και διαφάνειας των διαδικασιών, καθώς και το θέμα ισότητας των Ελλήνων με τους άλλους Ευρωπαίους ασθενείς ως προς την πρόσβαση στις θεραπείες. Ως προτεραιότητα τίθενται η συμμετοχή των ασθενών στις διαδικασίες που θα συμβάλουν στην ανάδειξη του πραγματικού κόστους των υπαρχουσών θεραπειών και τα οφέλη από τις καινοτόμες και θεωρητικά ακριβές θεραπείες.

Ο Yφυπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμανης τόνισε τη σημασία δημιουργίας ενός Οργανισμού Αξιολόγησης HATA, καθώς παραδέχθηκε ότι οι επιτροπές Αξιολόγησης και Διαπραγμάτευσης υποφέρουν από υποστελέχωση, ενώ όπως υπενθύμισε, τον προηγούμενο Σεπτέμβρη έγιναν διορθώσεις σε στρεβλώσεις της Επιτροπής Αξιολόγησης της Τεχνολογίας της Υγείας και της Επιτροπής Διαπραγμάτευσης. Ο Υφυπουργός σημείωσε ότι σε περιπτώσεις ανάγκης ξεπεράστηκε το θέμα του κόστους και οι ασθενείς είχαν πρόσβαση σε καινοτόμες θεραπείες που μπορεί να τινάξουν έναν προϋπολογισμό στον αέρα. Τέλος, υποστήριξε ότι θα υπάρξουν διαρθρωτικά μέτρα σχετικά με το claw back για τον εξορθολογισμό του συστήματος, για να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του ΕΟΠΥΥ και των φαρμακευτικών εταιριών.

Η επιδημία

Στο επιδημιολογικό μοντέλο μελέτης του COVID-19 στη χώρα, το οποίο αναπτύχθηκε με πρωτοβουλία της Καθ. Β. Σύψα αναφέρθηκε ο Καθηγητής Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής κ. Άγγελος Χατζάκης, κάνοντας λόγο για ένα σημαντικό εργαλείο προς όφελος της οικονομίας της χώρας, χάρη σε αξιόπιστες πληροφορίες. Σύμφωνα με τις μετρήσεις το σύνολο λοιμώξεων έφθασε στα 13.200 κρούσματα, με 95% όρια αξιοπιστίας 6.000-28.000, η θνητότητα επί το σύνολο του πληθυσμού στο 1.12% και το ποσοστό διάγνωσης 19%. Η χώρα μας έχει από τις πιο χαμηλές ανοσίες της αγέλης στην Ευρώπη αλλά πλέον υπάρχει ετοιμότητα για την αντιμετώπιση νέων κρουσμάτων.

Καταλύτης

Ως ένας επιταχυντής υιοθέτησης ψηφιακών λύσεων λειτούργησε η πανδημία, όπως επεσήμανε ο Καθηγητής στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών, Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, Ιδρυτής, Vidavo, κ. Παντελής Αγγελίδης. «Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος έγκαιρα κατέγραψε αυτές και ανέδειξε την ανάγκη άμεσων θεσμικών παρεμβάσεων» σημείωσε, μεταξύ άλλων, τονίζοντας όμως ότι «Ανακαλύψαμε κατά τη διάρκεια της πανδημίας ένα οικοσύστημα καινοτομίας». Ο ίδιος πρότεινε λύσεις, όπως είναι η ανάγκη θεσμικού πλαισίου για την πιστοποίηση των νέων εργαλείων.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ