Σχετικά ανθεκτική χαρακτηρίζει η HSBC την ελληνική οικονομία, δεδομένων των έκτακτων συνθηκών που δημιουργεί η πανδημία, διατηρώντας έτσι την πρόβλεψη της για ύφεση -8,2% φέτος, καθώς προβλέπει πως το τρίτο τρίμηνο του 2020 θα είναι ιδιαίτερα ισχυρό.

Η HSBC  μειώνει την εκτίμησή της για το 2021 στο +5% από 7% καθώς εκτιμά ότι η ανάκαμψη θα μειώσει ταχύτητα στη συνέχεια, ενώ τονίζει πως τόσο τα μέτρα της κυβέρνησης όσο και της Ε.Ε θα στηρίξουν την αναπτυξιακή προοπτική της χώρας, με τον τουρισμό να ανακάμπτει πλήρως το 2022.

έκθεση της HSBC σημειώνει, το ελληνικό ΑΕΠ συρρικνώθηκε κατά -14% σε τριμηνιαία βάση στο β’ τρίμηνο, καταγράφοντας επίδοση λίγο χειρότερη από αυτήν που είχε προβλέψει η HSBC για ύφεση -12%.

Μέχρι σήμερα η ελληνική οικονομία έχει κινηθεί στις ίδιες γραμμές με την υπόλοιπη ευρωζώνη, δείχνοντας ανθεκτικότητα παρά την εξάρτηση της ανάπτυξης από τον τουριστικό τομέα που έχει πληγεί. Ωστόσο, η σημασία του τομέα στην οικονομία φαίνεται στα δεδομένα.

Οι εξαγωγές συρρικνώθηκαν σχεδόν κατά το ένα τρίτο το β’ τρίμηνο (-32,1%), ενώ οι εισαγωγές μειώθηκαν μόνο κατά το ήμισυ αυτού περίπου. Οι εξαγωγές υπηρεσιών μειώθηκαν κατά -54% σε ετήσια βάση το β’ τρίμηνο.

Τον Ιούνιο, οι αφίξεις ξένων τουριστών μειώθηκαν κατά -93,8% σε ετήσια βάση και κατά 76,9% το πρώτο εξάμηνο του 2020.

Οι ταξιδιωτικές εισπράξεις (που αντιστοιχούσαν στο 10% του ΑΕΠ πέρυσι) μειώθηκαν κατά -87,5% σε ετήσια βάση το πρώτο εξάμηνο.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here