Αν υπάρχει κάτι που προκαλεί τη μεγαλύτερη εντύπωση στο τελευταίο ράλι των μετοχών παγκοσμίως, αυτό είναι η ποιότητα των κεφαλαίων που συμμετέχουν σε αυτό. Η οποία είναι τέτοια που, για κάποιους παράγοντες της αγοράς, μοιάζει με ένα «πάρτι των μαρίδων».

Η «διεθνής μαρίδα» –δηλαδή οι μικροί και μεσαίοι επενδυτές– έχει πιάσει το τελευταίο ράλι πολύ καλύτερα από τους διαχειριστές κεφαλαίων, υπεραποδίδοντας κατά πολύ των funds. Εδώ, η στρατηγική που ακολουθείται είναι διαφορετική: Επενδύουν είτε σε penny stocks είτε σε εταιρείες ρίσκου για την εποχή (αεροπορικές, κρουαζιέρες, real estate κ.λπ.).

Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η ποιότητα αυτού του κεφαλαίου. Το πρώτο τρίμηνο του έτους, δημιουργήθηκαν 3 εκατομμύρια νέοι λογαριασμοί επενδυτών, με μέσο όρο ηλικίας τα 31 έτη, με τον CEO της SoFi, Anthony Noto, να παρατηρεί ότι «είναι η αρχή της επόμενης γενιάς επενδυτών». Κι αυτό σημαίνει ότι αλλάζουν και οι τρόποι επένδυσης.

Για παράδειγμα, ένας φοιτητής από τη Βιρτζίνια έβγαλε κέρδος 775 δολ. (26%) επενδύοντας 3.000 δολ. στη μετοχή της Nikola, αφού άκουσε μια συμβουλή στο TikTok. Κάτι παρεμφερές έγινε και στη μετοχή της –κατά τα άλλα καταρρέουσας– Hertz, με τον αναλυτή Alex Danco να σχολιάζει το «πάρτι» ως «ράλι των internet YOLO που παίζουν παιχνίδια θάρρους».

Η ZeroHedge, από την άλλη, προειδοποιεί ότι «δεν είναι ώρα για ερασιτέχνες», με μια ιστορία 20χρονου επενδυτή ο οποίος… έπεσε σε «τρύπα» ύψους 700.000 δολαρίων.

Kαι η BofA/Merrill Lynch

 Θεωρούν ότι το αμερικανικό χρηματιστήριο είναι υπερτιμημένο και είναι πεπεισμένοι πως βρισκόμαστε σε “bear market”. Αυτά «τριγυρνούν» στο μυαλό των διαχειριστών κεφαλαιών για τη Wall Street, σύμφωνα με αποκαλυπτική έρευνα της Bank of America, η οποία ολοκληρώθηκε την περασμένη εβδομάδα.

Από την έρευνα της BofA προκύπτει το μεγαλύτερο ποσοστό στην ιστορία του θεσμού της (από το 1998, όταν άρχισαν και οι έρευνες) επενδυτών που θεωρούν το χρηματιστήριο υπερτιμημένο, καθώς με αυτήν την άποψη συμφωνεί ένα συντριπτικό 78%!

Σχεδόν οριακά, ένα 53% των ερωτηθέντων fund managers αποκαλούν την πορεία των αμερικανικών δεικτών «ράλι της bear market» και φαίνονται πεπεισμένοι πως οι «ταύροι» δεν είναι εδώ.

Από την έρευνα της BofA προκύπτει πάντως ότι οι fund managers δεν έχουν διάθεση να χάσουν το «πάρτι», καθώς η μείωση του ρευστού τους στο 4,7% (χαμηλότερο επίπεδο από τον Αύγουστο του 2009) καταδεικνύει ότι έχουν την πρόθεση να ακολουθήσουν το ράλι.

Αυτό εξάγεται και από το γεγονός ότι αύξησαν την έκθεσή τους σε μετοχές στο 52% (το υψηλότερο ποσοστό που έχει καταγραφεί από τον Αύγουστο του 2018), καθώς οι σημαντικότεροι βασικοί δείκτες σε παγκόσμιο επίπεδο καταγράφουν άνοδο κατά 30% από τα χαμηλά του τρέχοντος έτους.

Η BofA σημειώνει ότι στο «τρένο» προς το ράλι έχουν μπει –διοχετεύοντας ρευστό– οι θεσμικοί διαχειριστές χρημάτων, όπως τα συνταξιοδοτικά ταμεία, κατέγραψαν τη μεγαλύτερη πτώση των μετρητών, ενώ τα επενδυτικά ταμεία διαχείρισης αμοιβαίων κεφαλαίων εξακολουθούν να έχουν μετρητά που μπορούν να διαθέσουν.

Πηγή: ΧΡΗΜΑ WEEK, 23/06/2020

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here