Το Greek Space Tech Forum 2024 έρχεται για να αναδείξει πτυχές της Διαστημικής αγοράς Space 4.0 ή διαφορετικά του αναδυόμενου «Νew Space», μέσα στην οποία δραστηριοποιείται ένα δυναμικό Ελληνικό Διαστημικό οικοσύστημα που εδραιώνει με σταθερά βήματα την θέση του.

Iδιαίτερα ενδιαφέρον ήταν το Panel 3a του φόρουμ με θέμα “The new ERA of Microsatellites supporting emerging space based services”, το οποίο συντόνισε ο δημοσιογράφος Δημήτρης Μαλλάς.

Στο πάνελ συμμετείχαν οι κ.κ. Mathieu Bernou, Deputy Managing Director and CTO, OHB Hellas, Μπέτυ Χαραλαμποπούλου, CEO/President, Geosystems Hellas, Prasanna Nagarajan, Chief Innovation Officer, OQ Technology Hellas, Giampiero Di Paolo, Vice President Domain Observation & Navigation Italy, Thales Alenia Space, Roberto Fabrizi, Sales and Business Development Director Europe, Satlantis, Aviv Kanelbaum, Business Development & Marketing Manager for IAI’s Space Division και Olivier Piepsz, President, Promethee.

Στην παρέμβασή του ο κ. Bernou, ανέφερε μεταξύ άλλων:

“Είμαστε μέλος της OHB Γερμανίας, επικεντρωνόμαστε στους δορυφόρους. Η ιστορία με τους μικροδορυφόρους υπάρχει εδώ και πολλά χρόνια στην Ελλάδα. Αναπτύσσουμε μικροδορυφόρους με στόχο βάσει δεδομένων να μπορούν κάποτε να λαμβάνουν αποφάσεις από μονοι τους.

Το όραμά μου είναι οι μικροδορυφόροι αυτοί να ακολουθήσουν τις εξελίξεις. Χώρες όπως η Ελλάδα θα πρέπει να μπουν σε αυτή τη λογική των μικροδορυφόρων, οι οποίοι όπως διαφαίνεται ότι σε λίγα χρόνια θα είναι κομμάτι του cloud. Χρειαζόμαστε constellations όπου όλος οι χώρες θα μπορούν να συμβάλλουν. Μας ενδιαφέρει να καλύψουμε όμως και τις ανάγκες στης Ελλάδας που αφορούν στην ασφάλεια, οφείλουμε να δρούμε γρήγορα, χρησιμοποιώντας τους δορυφόρους με έναν ευέλικτο,πιο έξυπνο τρόπο, έτσι ώστε να μας παρέχουν όλα τα δεδομένα που χρειαζόμαστε”.

“Θέλουμε να μείνουμε πολύ στην Ελλάδα και να εκμεταλλευτούμε τις ευκαιρίες που δημιουργούνται εδώ” κατέληξε.

Η κα Χαραλαμποπούλου, στην τοποθέτησή της ανέφερε:

Είμαστε μια ΜμΕ που ξεκινησε το 2009 σε εφαρμογές downstream. Εστιάζουμε το ενδιαφέρον μας στις επιχειρηματικές υπηρεσίες, στην έρευνα και την ανάπτυξη, σε στρατηγικές συνεργασίες με Ευρωπαίους εταίρους. Παράγουμε συστήματα παραμετροποίησης, φτιαγμένα από Έλληνες μηχανικούς.

Παρέχουμε υπηρεσίες και προιόντα ενώ βρισκόμαστε ήδη στη διαστημική εποχή. Χρησιμοποιούμε για τα προγράμματά μας, δεδομένα μικροδορυφόρων, τα οποία συνδράμουν στην ευκρίνεια των δεδομένων, στους χρόνους, sto data fusion κοκ. Αυτά τα δεδομένα πρέπει πρέπει να τα εκμεταλλευτούμε σωστά, έτσι ώστε να παραδίδουμε πιο γρήγορα, πιο ακριβείς πληροφορίες. Δουλεύουμε στο περιβάλλον της πολιτιστικής μας κληρονομιάς στην Ελλάδα που συνδέεται με τον τουρισμό. Χρησιμοποιώντας αυτές τις εικόνες της πολιτιστικής μας κληρονομιάς πρέπει να παρέχουμε προϊόντα, ειδικά κατασκευασμένα για αυτή την αγορά. Επίσης, συνεργαζόμαστε με τα λιμάνια, έχουμε από τις μεγαλύτερες ακτογραμμές στον κόσμο, θέλουμε να έχουμε μεγαλύτερη ακρίβεια ως προς τη διασυνδεσιμότητα αυτών των λιμανιών.

Όραμά μας είναι η συνέχιση συνεργασίας μας με την ελληνική βιομηχανία διαστήματος και άλλους εταίρους για να έχουμε συνέχεια και να δημιουργούμε επιτυχημένα πρότζεκτ”.

Ο κ. Nagarajan, επεσήμανε στην παρέμβασή του:

“Η OQ Technology δημιουργήθηκε από 16 διαφορετικές εταιρείες αρχικά στο Λουξεμβούργο. Το 2022 ήρθε στην Ελλάδα. Επικεντρώνομαστε στους μικροδορυφόρους για το 4G, το 5G και το DON connectivity. Είχαμε μια πρώτη επιτυχή επαφή με την Ελλάδα, όπου διαπιστώσαμε ότι ήταν δυνατό να εκτοξεύσουμε από εδώ κάποιους δορυφόρους. Η Ελλάδα είναι ένας πολύ καλός εταίρος και μια οικονομία στην οποία αξίζει κάποιος να επενδύσει. Είμαστε 5 στην OQ στο τέλος του έτους αισιοδοξουμε ότι θα διπλασιάσουμε το νούμερο αυτό καθώς αυτή την περίοδο εμπλεκόμαστε σε projects για την ΑΙ και την ασφάλεια.

Εμείς ασχολούμεστα με την επικοινωνία, τη σύνδεση. Η συνδεσιμότητα είναι μια τεχνολογία που έχει αλλάξει τις ζωές των ανθρώπων. Έχει αντίκτυπο στο policy making, στη δημόσια σφαίρα και πλέον μπορούμε να προστατεύσουμε και το περιβάλλον. Για εμάς ο τελικός ωφελημένος θα είναι το ευρύ κοινό. Η διασυνδεσιμότητα θα εκδημοκρατίσει τον κόσμο. Σήμερα όλοι έχουμε ένα smartphone, φανταστείτε να μην υπήρχε κανένα δικαίωμα ιδιοκτησίας σε καμία τεχνολογία. Οι μικροδορυφόροι επιτρέπουν μια μεγλάλη κάλυψη. Είναι χρήσιμοι σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, ανεξάρτητα από το γεωγραφικό πλάτος όπου βρισκόμαστε. Όλοι οι πελάτες μας ζητούν τέτοιες λύσεις, θέλουν π.χ. το προσωπικό τους να είναι διασυνδεδεμένο όταν βρίσκονται στην έρημο και έρχεται μια ανεμοθυελλα, έτσι ώστε να γνωρίζουν τι συμβαίνει και να σώσουν τις ζωές τους.

Στοχεύουμε να επαναπατρίσουμε το ταλέντο της Ελλάδος, να μεγαλώσουμε το capacity μας στη χώρα, ελπίζοντας ότι στην επόμενη πενταετία θα έχουμε μεγαλώσει αρκετά, σε σύγκριση με σήμερα”.

Στην τοποθέτησή του, ο κ. Di Paolo, ανέφερε:

“Είμαστε μια κοινοπραξία που αποτελείται από διάφορες εταιρείες. Έχουμε παρουσία πάνω από 50 έτη στην Ελλάδα. Κατασκευάζουμε δορυφόρους εδώ και 40 χρόνια, ενώ δραστηριοποούμαστε στις τηλεπικοινωνίες πολλά περισσότερα. Διαθέτουμε ένα χαρτοφυλάκιο εφαρμογών που μας επιτρέπει να συμμετέχουμε στην κατασκευή και τον εξοπλισμό δορυφόρων. Έχουμε παγκόσμιο αποτύπωμα. Αυτή την περίοδο κατασκευάζουμε 6 δορυφόρους για το σύστημα Galileo. Πέραν όλων αυτών, δημιουγούμε προστιθέμενη αξία στην εταιρεία, έτσι ώστε να έχουμε τη δυνατότητα να επεκταθούμε. Στόχος μας είναι να συμβάλλουμε στο να γίνει ο πλανήτης μας ένα καλύτερο μέρος για να ζούμε όλοι μας.

Όνειρό μου προσωπικά είναι ότι κάποτε όλα θα είναι κινητά. Θα έρχονται απευθείας δεδομένα και πληροφορίες για τον καιρό, τη διαχείριση κρίσεων, για τις φωτιές και τις πλημμύρες. Αξιόπιστα και ευέλικτα constallations λόγω υβρισικής τους μορφής και πάντα σε πραγματικό χρόνο. Παρακολούθηση real time για το τι συμβαίνει στη γη μας. Προφανώς σε αυτά τα δεδομένα οι επιχριηματικές ευκαιρίες είναι τεράστιες. Δεν θέλουμε να μεταφέρουμε μόνο την τεχνολογία, αλλά και τη γνώση έτσι ώστε αυτοί οι δορυφόροι να γίνουν πάγια assets για όλη την κοινότητα”.

Αναφερόμενος στη δραστηριοποίηση της Satlantis, ο κ. Fabrizi, είπε:

“Είναι μια εταιρεία χρησιμοποιεί την τεχνολογία του διαστήματος για την παρακολούθηση της γης και του σύμπαντος. Έχουμε συμμετάσχει σε 6 αποστολές στο διάστημα. Συμβάλλουμε στην αποστολή του Κοπέρνικου για τις ατμοσφαιρικές εκπομπές. Ασχολούμαστε με διαδικασίες παρακολούθησης και εξερεύνησης. Έχουμε πάνω από 120 μηχανικούς που εργάζονται σε διαφορετικά επίπεδα, ενώ προσπαθούμε να δώσουμε ολοκληρωμενες λύσεις. Δημιουργούμε τεχνολογίες περιορισμού μεθανίου και επιχειρούμε να λύσουμε διαφορετικά προβλήματα που δημιουργούνται από τη μόλυνση του περιβάλλοντος.

Οι προϋπολογισμοί για τέτοιου είδους πρότζεκτ αυξάνονται. Οι εταιρείες που μπαίνουν στο παιχνίδι επίσης αυξάνονται. Θα έλεγα ότι εκδημοκρατίζεται όλο το σύστημα, όλες οι εταιρείες μπορούν πλέον να διαχειρίονται τα δικά τους assets, στον δρόμο προς πιο δημοκρατικές λύσεις. Κι εμείς έχουμε νεες εφαρμογές για να εξυπηρετηθούν αυτές οιεταιρείες.

Χρειαζόμαστε συνεργασίες, τα μελλοντικά μας σχέδια αφορούν ακριβώς αυτές, στο άμεσο μέλλον θέλουμε να αφήσουμε και εδώ στην Ελλάδα το αποτύπωμά μας, όπως κάναμε στη Γαλλία και το Ην. Βασίλειο

Ο κ. Kanelbaum, στην παρέμβασή του τόνισε μεταξύ άλλων:

“Το Iσραήλ αποφάσισε να είναι ανεξάρτητο στην τεχνολογία του διαστήματος. Έπρεπε ως εκ τούτου να αναπτύξουμς μεθόδους προσέλευσης των πιο αναπτυγμένων τεχνολογιών. Εμείς απασχολούμαστε στον κλάδο των δορυφόρων και συνεργαζόμαστε με εταιρείες σε Ινδία, ΗΠΑ, Ευρώπη. Οι μικροδορυφόροι είναι μια πιο ευέλικτη τεχνολογία που μπορούμε να στηρίξουμε. Πιστεύουμε στις ικανότητές τους. Χρειαζόμαστε τις συνεργασίες με άλλες εταιρείες, μιλάμε για μια τεράστια αγορά την οποία μπορούμε να εξελίξουμε μέσα από αυτές τις συνεργασίες. Στοχεύουμε να φτιάξουμε εναν ευρωπαϊκό κόμβο για μικροδορυφόρους που θα βρίσκονται στην αιχμή τη τεχνολογίας και με αυτόν τον τρόπο να βοηθήσουμε με την τεχνογνωσία μας και άλλες χώρες. Αναζητούμε εταίρους”.

Eξηγώντας τη λειτουργία των μοκροδορυφόρων τόνισε:

“Για κάθε απειλητικό γεγονός χρειαζόμαστε έναν παρατηρητή, αν έχεις έναν μικροδορυφόρο, σε μια καταστροφή μπορείς πολύ εύκολα να δημιουργήσεις νέους χάρτες έτσι ώστε να γνωρίζεις τι συμβαίνει. Ονειρεύομαι σε μερικά χρόνια να γίνει αυτή η μεταφορά τεχνολογίας πολύ πιο γρήγορα από ότι πιστεύουμε”.

Λαμβάνοντας τον λόγο ο κ. Piepsz,είπε:

“Είμαστε στην Ελλάδα για μεγάλο χρονικό διάστημα. Oι δεσμολι Ελλάδας και Γαλλίας είναι μεγάλοι, έχουμε τη στήριξη τη γαλλικής κυβέρνησης. Στην Ευρώπη σήμερα δεν έχουμε intelligence και πληροφόρηση σε πραγματικό χρόνο. Επικεντρωνόμαστε στην εξέλιξη της πληροφόρησης. Πρέπει να απαντήσουμε στις ανάγκες του πληθυσμού. Δουλεύουμε χέρι με χέρι σε ένα οικοσύστημα όλοι μαζί , γνωρίζουμε ότι στο μελλον ο κύκλος των συνεργασιών θα διευρυνθεί. Εξάλλου οι επιχειρηματικές ευκαιρίες που ανοίγονται στην αγορά μικροδορυφόρων είναι τεράστιες. Ένα παράδειγμα αφορά στη ναυτιλία και τη μόλυνση των θαλασσών. Αν υπάρχει άμεση ενημέρωση κάθε 30 λεπτά, τότε θα ξέρεις πού βρίσκεται η μόλυνση, ποιο σκάφος την προκάλεσε κοκ.” είπε.

Μιλώντας με αριθμούς για τους στόχους της εταιρείας, είπε:

“Θα μιλήσω με ακρίβεια: 30 εκατ. ευρώ, 3 δορυφόροι στον αέρα και υπηρεσίες που θέλουμε να έχουν ολοκληρωθεί έως τον Iούνιο. Θα είμαστε ο πρώτος μεγάλος γαλαξίας εν ενεργεία. Διαπραμγατευόμαστε με άλλες χώρες για να φτιάξουμε έναν γαλαξία από δορυφόρους, upstream με στόχο να βρίσκουμε και άλλες λύσεις για τους Έλληνες”.

Photo Credits
©Ελένη Παπαδάκη/PHOTOPRESS Θ&Α Αναγνωστόπουλοι

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ