Το Greek Space Tech Forum 2024 έρχεται για να αναδείξει πτυχές της Διαστημικής αγοράς Space 4.0 ή διαφορετικά του αναδυόμενου «Νew Space», μέσα στην οποία δραστηριοποιείται ένα δυναμικό Ελληνικό Διαστημικό οικοσύστημα που εδραιώνει με σταθερά βήματα την θέση του.

Ομιλητές στο Panel 3b με θέμα “New Space Innovations supporting EU Strategic Initiatives” ήταν οι κ.κ. Hristo Bantutov, Senior Sales Manager, EnduroSat, Giulia De Leo, Business Development Manager, D-Orbit, Στέλλα Στρατάκη, Policy Officer, DG Defence Industry and Space, European Commission και Αντώνης Τζωρτζακάκης, CEO, 5G Ventures Phaistos

Ερωτηθείς σχετικά ο κ. Hristo Bantutov είπε:

“Επενδύουμε προκειμένου να βελτιώσουμε τις υπηρεσίες constellation και έχουμε ενα προτζεκτ εκατομμυριων ευρώ όπου θα συμμετέχουν επενδύουμε πολύ στα satelite constellation. Είμαστε κατασκευαστές διαστημικών assets που ιδρυθήκαμε το 2015 και έχουμε παρουσία σε 50 σημεια της Ευρώπης και τώρα ανοίγουμε γραφεία και στις ΗΠΑ. Εξυπηρετουμε πελάτες σε όλες τις ηπείρους και δουλεύουμε και με ελληνικές εταιρείες”.

Σχετικά με τους τρόπους συνεργασίας των εταιρειών είπε: Είναι 3 και αφορούν I) συστήματα που υπάρχουν πάνω σε έναν δορυφόρο, II) τη σχετική πλατφόρμα, δημιουργούμε SP CLASS πλατφόρμες, και III) και πιο ενδιαφέρον το “space as a service”. Με τον δορυφόρο κάνουμε δοκιμές, ασχολούμαστε με ό,τι αφορα τη μεταφορά δεδομένων. Επίσης δηλώνουμε υπερήφανοι που συμμετέχουμε στο ελληνικό διαστημικό δορυφορικό πρόγραμμα”.

“Πιστεύω πως οι μικροδορυφόροι, λόγω χαμηλού κόστους εκτόξευσης παρουσιάζουν πολύ ενδιαφέρον για τις εταιρείες. Θεωρούμε τους εαυτούς μας σαν παρόχους υποδομών όπως οι εταιρείες παρατήρησης” κατέληξε.

Η Giulia De Leo στην παρέμβασή της ανέφερε:

Είμαστε μια απο τις μεγαλύτερες εταιρείες στο eurospace, ένας νέος χώρος κι εγώ βρίσκομαι εδώ ως υπεύθυνη για μια δυναμική και πρωτοπόρα ομάδα που ασχολείται με τα logistics στο διάστημα. Έχουμε ολοκληρώσει 13 αποστολές σε τροχιά (in-orbit). Έχουμε πολλές επιτυχημένες in-orbit απεικονίσεις να επιδείξουμε. Έτσι πετυχαίνουμε μείωση κατά 80% στον χρόνο, από την εκτόξευση έως τη θέση σε λειτουργία και κατ΄ επέκταση γλιτώνουμε πολλά χρήματα δεδομένου ότι πρόκειται για έναν ολόκληρο αστερισμό δορυφόρων. Αξίζει να αναφέρω ότι πέραν των γραφείων που έχουμε στο εξωτερικό, σε λίγες εβδομάδες ανοίγουμε γραφεία και στην Αθήνα.

Σχετικά με ένα από τα πιο επιτυχημένα πρόζεκτ της D-Orbit, ανέφερε:

Εμεις πέρυσι υπογράψαμε ένα συμβόλαιο με την ιταλική κυβέρνηση για τη δημιουργία ενός constellation, με σκοπό η λύση αυτή να χρησιμοποιηθεί σε όλη την Ευρώπη. Θέλαμε να μεταφέρουμε λοιπόν, τη γνώση αυτή στην ελληνική αγορά. Πρόκειται για ένα πρότζεκτ 60 εκατ., 30% εξ αυτών έμπαινε στην ελληνική αγορά”.

Και κατέληξε:

Η ΕΕ πλέον προσφέρεται ως ένας χώρος πολλών επιχειρηματικών ευκαιριών στον τομέα της διαχείρισης δεδομένων. Βλέπω τον κλάδο να εστιάζει στην κουλτούρα υπηρεσίες-εφαρμογές-παρατήρηση κα στο “in orbit”, μια βιομηχανία που μπορεί να απαντήσει στη ζήτηση που υπάρχει”.

Από τη μεριά της η κα Στέλλα Στρατάκη δήλωσε:

“Aσχολούμαστε με πολλές δραστηριότητες στη μονάδα μου, που αφορούν το RNI και την καινοτομία, την πρόσβαση στο διαστημα, την ανταγωνιστικότητα, τις επιστήμες διαστήματος, τη διασυνδεσιμότητα, θέματα και πεδία που καλύπτουμε μέσω του προγράμματος Ηorizon”.

Σχετικά με τις επιχειρηματικές ευκαιρίες που βλέπει να διανοίγονται στην βιομηχανία του διαστήματος, δήλωσε:

“Βλέπουμε επιχειηματικές ευκαιρίες που μπορούν να εξελιχθούν, εκεί στοχεύουμε κι εμεις, μέσω της πρωτοβουλίας Cassini. Είναι μια ‘λούπα’, ένας βρόγχος με κυκλική πορεία, για τις μεταφορές, τις εταιρείες ασφάλισης, τον έλεγχο των συνόρων, τον αγροτικό τομέα. Στην ΕΕ υπάρχουν πρωτοβουλίες που αφορούν και την εφοδιαστική αλυσίδα. Τέλος εάν θέλουμε, μπορούμε να επεκταθούμε και να μιλήσουμε για ευκαιρίες στο space mining.

Εστιάζουμε σε ΜμΕ, σε start ups, αναζητούμε επενδύσεις που θα ξεπερνούν τα και 100-150 εκατ. Πρέπει να βρούμε τέτοιου είδους ευκαιρίες για να κάνουμε το scale up, μιλώντας πάντα από την πλευρά του επενδυτή. Με το Copernicus σαν πιλότο θα επεκτείνουμε τις δραστηριότητές μας και σε άλλα συμβόλαια όπου η Επιτροπή θα είναι ο τελικός αποδέκτης.

Ο κ. Αντώνης Τζωρτζακάκης τοποθετήθηκε σε σχετικές ερωτήσεις του δημοσιογράφου ως εξής:

“Είμαστε ένα venture capital, μια σύμπραξη κράτους αλλά και ιδιωτικού τομέα. Διαθέτουμε κεφάλαιο 101 εκατ., έχουμε 8 εταιρείες στο χαρτοφυλάκιό μας και επενδύουμε σε βιομηχανίες και εταιρείες προϊόντων και υπηρεσιών που διευκολύνονται μέσα από δίκτυα όπως το 5G. Εκτιμώ ότι μπορούμε να διαδραματίσουμε στην Ευρώπη έναν μεγάλο ρόλο στο πεδίο της Άμυνας. Είμαστε το πρώτο VC που έχει επενδύσει σε διαστημικές εταιρείες στην Ελλάδα”.

Σχετικά με το γιατί επέλεξε να δραστηριοποιηθεί σε αυτόν τον κλάδο, ο κ. Τζωρτζάκης είπε:

Το 2019, όταν υπήρξε θέμα δικαιοδοσίας διαστηματος, ήμουν Γ.Γ. Τηλεπικοινωνιών αρμόδιος και για το Διάστημα. Κατάλαβα ότι τα διαστημικά δίκτυα δεν ήταν σαν τα επίγεια, δεν επικοινωνούν με τον ίδιο τρόπο. Κατανόησα ότι τότε ήταν στην αρχή της όλη αυτή η νέα εποχή του διαστήματος, αντιλήφθηκα λοιπόν ότι ιδέα της εμπορευματοποίησης του διαστήματος και των υποδομών μόλις ξεκινούσε. Όλα αυτά θα γίνονταν χάρη στην συνεργασία υπαρχόντων στοιχείων και new elements. Eκεί λοιπόν ξεκίνησε το IRO project των δισεκατομυρίων.

Και συνέχισε:

“Έχουμε ήδη κάνει μια δεύτερη επένδυση, δουλεύουμε με μια εταιρεία εδώ και πάνω από έναν χρόνο, εντός της χρονιάς σχεδιάζουμε έναν νέο γύρο χρηματοδότησης, να έχουμε και μια επόμενη επένδυση για το διάστημα. Είναι ένα κλάδος που χρειάζεται μεγάλη χρηματοδότηση. Για να μεγαλώσεις σε αυτόν χρειάζεσαι πολύ σημαντικά κονδύλια. Οι πρωτοβουλίες της ΕΕ είναι το κλειδι και με την ιδιωτική πρωτοβουλία μπορείς να μεγιστοοποιήσεις μια επένδυση. Ο συνδυασμός ιδιωτικής και ευρωπαικής χρηματοδότησης βοηθά συνεπώς τις startup να αναπτυχθούν”.

Photo Credits
©Ελένη Παπαδάκη/PHOTOPRESS Θ&Α Αναγνωστόπουλοι

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ