Είναι μέρος του Vingroup (Vietnam and Group) μιας κοινοπραξίας με βασικό αντικείμενο το real estate και τις υπηρεσίες υγείας με αποτίμηση στα 14 δις δολάρια.

Του Τάκη Πουρναράκη

Η Vinfast είναι Βιετναμέζικη εταιρεία που κατασκευάζει αυτοκίνητα  τα οποία σχεδιάζει ο Pinifarina. Έχει συνεργασία με την Opel από την οποία πήρε το αμάξωμα του μικρού αυτοκινήτου πόλης Karl και με την BMW από την οποία πήρε το πλαίσιο της προηγούμενης σειράς X5. Η Vinfast θα είναι χορηγός ονόματος του Βιετναμέζικου GP που θα γίνει στις 5/4/20 στο Ανόι: FORMULA 1 VINFAST VIETNAM GRAND PRIX 2020. Οργανωτής του αγώνα είναι το Vingroup και προφανώς στόχος τους είναι ν’ αλλάξουν την εικόνα που έχει η παγκόσμια κοινότητα για το Βιετνάμ. 

Αλήθεια τώρα αν σας ρωτήσει κάποιος τι εικόνα έχετε για το Βιετνάμ πόσο θα διαφέρει η περιγραφή σας απ’ αυτά που θυμάστε από τις πολεμικές ταινίες προς εικοσαετίας; Ίσως κάποιοι γνωρίζετε πως πρόκειται για χώρα υπό κομμουνιστικό καθεστώς. Πιθανόν αυτό κάνει πιο ενδιαφέροντα όσα συζητάμε. Το Βιετνάμ με 100 εκ. κατοίκους είναι η 15η πιο πολυπληθής χώρα στον κόσμο. Βάσεις της οικονομίας του ήταν η γεωργία και ο βωξίτης, σήμερα ξεχωρίζει για τις βιομηχανίες υψηλής τεχνολογίας, αλλά και την εξόρυξη πετρελαίου με 318 χιλιάδες βαρέλια ημερησίως. 

Οι Βιετναμέζοι αξιολογούν ότι έχει έρθει η ώρα ν’ αλλάξουν την παγκόσμια εικόνα τους και αποφάσισαν γι’ αυτό να επενδύσουν στη F1. Θα έχουμε αγώνα σε 170 μέρες μέσα στους δρόμους της πρωτεύουσάς τους που είναι το Ανόι. 

Το ίδιο έργο το έχω ξαναδεί στην Κουάλα Λουμπούρ στη Μαλαισία, στο Άμπου Ντάμπι στα ΗΑΕ, στη Σιγκαπούρη, στο Σακχίρ του Μπαχρέιν, στο Μπακού του Αζερμπαϊτζάν, στο Σότσι της Ρωσίας. Όλες αυτές οι χώρες επαναπροσδιόρισαν τη θέση τους στον παγκόσμιο χάρτη και βελτίωσαν την επισκεψιμότητά τους μέσω της προβολής τους από τη F1. Το Βιετνάμ έχει βαλθεί να αποδείξει ότι μπορεί να συνδυαστεί ο κομμουνισμός με τον καπιταλισμό. 

Το μικρό VinFast μοντέλο που ονομάζεται Fadil, κοστίζει 394,5 εκατομμύρια dong ($ 16,900). Η Vingroup σχεδιάζει να να επενδύσει μέχρι και 3,5 δισεκατομμύρια δολάρια στην αυτοκινητοβιομηχανία. Η προβλεπόμενη παραγωγή θα αυξηθεί στα 500.000 οχήματα ετησίως έως το 2025. Πέρυσι, η εταιρεία δήλωσε ότι αναμένει να ξεκινήσει εξαγωγές στα μέσα του 2020. Οι πωλήσεις αυτοκινήτων του Βιετνάμ αυξήθηκαν κατά 18% τους πρώτους πέντε μήνες του 2019.  Συνολικά η οικονομία έχει ανάπτυξη κατά μέσο όρο 6,6% από το 2000 – 6παλσιάζοντας τα ετήσια εισοδήματα. 

Αναφερόμενος στην επικείμενη οργάνωση GP στο Βιετνάμ ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της F1, Τσέις Κέρι τόνισε: «Είμαστε ικανοποιημένοι που έχουμε ως χορηγό του πρώτου Βιετναμέζικου Grand Prix την Vinfast. Πρόκειται για αγώνα σταθμό για τη νέα εποχή της F1 καθώς θέλουμε να αναπτυχθούμε σε πόλεις που αποτελούν νέους προορισμούς και ν’ αυξήσουμε την απήχηση της F1».

Αντίστοιχα ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής της VinFast, Nguyen Thi Van Anh, τόνισε: «Είναι μια μεγάλη ευκαιρία να δείξουμε στην παγκόσμια σκηνή την ποιότητα των προϊόντων μας».

Σημειώστε πως η VinFast είχε περίπτερο στην περσινή διεθνή έκθεση αυτοκινήτου στο Παρίσι…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here