Η χθεσινή γενική συνέλευση των μετόχων της Grivalia είχε ξεχωριστό ενδιαφέρον. Ο Δνων Σύμβουλος Γιώργος Χρυσικός με μεγάλη υπομονή και επιμονή προσπάθησε να εξηγήσει στους μετόχους τα οφέλη της GRIVALIA Properties ΑΕΕΑΠ από τη συμφωνία συγχώνευσης με την EUROBANK. Επισήμως η έκτακτη γενική συνέλευση είχε στόχο να αποφασίσει τη διανομή ποσού ύψους 40,5 εκατ. ευρώ στους μετόχους (ή 0,42 ευρώ ανά μετοχή) μέσω μείωσης του μετοχικού της κεφαλαίου.

Πολλοί μέτοχοι της Grivalia κατηγόρησαν τον κ. Χρυσικό ότι με τη συμφωνία «σώζει την τράπεζα». Ο διευθύνων σύμβουλος της GRIVALIA – ο οποίος ειρήσθω εν παρόδω ήταν από τους εμπνευστές τους σχεδίου συγχώνευσης με την Eurobank- επέμεινε ότι οι μέτοχοι «δεν θα χάσουν το momentum από το ανοδικό γύρισμα του εγχώριου real estate» και παράλληλα θα επωφεληθούν και από τις προοπτικές υψηλότερης κερδοφορίας του νέου σχήματος καθώς όπως είπε «θεωρούμε ότι δημιουργείται σημαντική αξία για τους μετόχους».

Σύμφωνα με τον κ. Χρυσικό βάσει των δεδομένων και της αλλαγής του τρόπου φορολόγησης των ΑΕΕΑΠ, οι μέτοχοι της GRIVALIA σήμερα έχουν πρόσβαση σε μια ετήσια κερδοφορία της τάξεως των 45 εκατ. ευρώ.

Εφόσον η συγχώνευση θα προχωρήσει, η οργανική κερδοφορία του νέου σχήματος από το 2020 θα είναι της τάξεως των 450-500 εκατ. ευρώ. Με δεδομένο ότι οι μέτοχοι της ΑΕΕΑΠ στο νέο σχήμα θα ελέγχουν το 41%, η πρόσβαση στην κερδοφορία θα είναι τετραπλάσια της σημερινής (περί τα 200 εκατ. ευρώ).

Yπάρχει δέσμευση της Eurobank για μείωση του δείκτη NPEs (μη εξυπηρετούμενες εκθέσεις – non-performing Exposure – NPEs) σε περίπου 15% στο τέλος του 2019 και σε μονοψήφιο ποσοστό έως το 2021, με το διαχωρισμό NPE περίπου 7 δισ. με μία και μόνη συναλλαγή (δημιουργία της «κακής» τράπεζας που επίσης προβλέπεται στη συμφωνία).

Ο κ. Χρυσικός το είπε καθαρά στους μετόχους: «Δεν μπορούμε να έχουμε υψηλές αποδόσεις αν δεν αναλαμβάνουμε ρίσκο». Αμέσως μετά  έσπευσε να παρουσιάσει την  πορεία της μετοχής της Grivalia από τη στιγμή που ανακοινώθηκε η συμφωνία που είναι ανοδική (7,6 ευρώ ήταν η τιμή της μετοχής στις 26 Νοεμβρίου όταν έγιναν οι σχετικές ανακοινώσεις, 8,2 ευρώ ήταν το χθεσινή κλείσιμο).

Αυτό, σύμφωνα με τη διοίκηση της ΑΕΕΑΠ, μεταφράζεται σε αποδοχή της συμφωνίας, ενώ ταυτόχρονα δίνεται η δυνατότητα σε όσους δεν επιθυμούν να ακολουθήσουν να αποκομίσουν κέρδος πουλώντας τις μετοχές τους

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here