Αρκετές, όπως φαίνεται, είναι οι δυσκολίες που συναντά η γνωστή φαρμακευτική εταιρεία κατά την διάρκεια της τρίτης φάσης των κλινικών δοκιμών του εμβολίου για την αντιμετώπιση του κορονοϊού. Μολονότι, όλες οι προβλεπόμενες διαδικασίες επανεκκίνησης των δοκιμών του εμβολίου είχαν τεθεί ξανά σε λειτουργία -ύστερα από την αναστολή, εξαιτίας προβλήματος υγείας που εμφάνισε εθελοντής («Εγκάρσια μυελίτιδα») – με την φαρμακευτική παίρνει εκ νέου το “πράσινο φως” από τον βρετανικό οργανισμό φαρμάκων για να συνεχίσει, δεύτερο περιστατικό προέκυψε, βάζοντας ξανά ” στον πάγο” τις δοκιμές.

Συγκεκριμένα, στην έκθεσή της AstraZeneca αναφέρεται και δεύτερος συμμετέχων στις δοκιμές -και πάλι γυναίκα- που εμφάνισε σοβαρή νευρολογική ασθένεια, με την εταιρεία ωστόσο να μη δίνει λεπτομέρειες για τη νόσο, κάτι που προκαλεί την ανησυχία των ειδικών, σύμφωνα με εκτενές δημοσίευμα των New York Times.

Οι δύο γυναίκες που ασθένησαν, είχαν λάβει δόση του πειραματικού εμβολίου στη Βρετανία και η ασθένειά τους είχε ως αποτέλεσμα η AstraZeneca να σταματήσει για δεύτερη φορά τις δοκιμές.

Πλέον, έχουν αρχίσει και πάλι στη Βραζιλία, την Ινδία και τη Νότια Αφρική, αλλά παραμένουν σε παύση στις ΗΠΑ.

Η εθελόντρια, αργότερα, διαγνώστηκε με εγκάρσια μυελίτιδα, μια σπάνια φλεγμονώδη νόσο που επηρεάζει τον νωτιαίο μυελό, προκαλώντας αδυναμία, αισθητηριακές αλλοιώσεις και δυσλειτουργία του αυτόνομου νευρικού συστήματος.

Μέχρι στιγμής, 18.000 άνθρωποι έχουν λάβει το συγκεκριμένο πειραματικό εμβόλιο.

Όπως γράφουν οι New York Times, η έκθεση της AstraZeneca -111 σελίδων- αναφέρει πως στόχος της είναι εμβόλιο με 50% αποτελεσματικότητα, όριο που θέτει και ο αμερικανικός οργανισμός FDA στις οδηγίες του. Για να καθοριστεί με στατιστική ακρίβεια εάν η εταιρεία πετυχαίνει τον στόχο αυτό, θα πρέπει να συμμετάσχουν στις δοκιμές 150 επιβεβαιωμένοι ασθενείς με κορωνοϊό.

Ωστόσο, όπως αναφέρεται στο ρεπορτάζ της εφημερίδας, θα γίνει και μία πρώιμη ανάλυση των στοιχείων όταν υπάρξουν 75 ασθενείς συμμετέχοντες. Εάν τότε το εμβόλιο είναι 50% αποτελεσματικό, μπορεί η εταιρεία να σταματήσει νωρίτερα τις δοκιμές και να ζητήσει την άδεια της αμερικανικής κυβέρνησης για να διαθέσει το εμβόλιό της για επείγουσα χρήση.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here