Βασική αιτία μείωσης των αποθεμάτων πετρελαίου παγκοσμίως υπήρξε ο περιορισμός της παραγωγής από τη Σαουδική Αραβία τον περασμένο Δεκέμβριο, μολονότι το ίδιο δεν συνέβη από τις άλλες χώρες -μέλη του OPEC, οι οποίες αύξησαν την παραγωγή τους. Σύμφωνα με την Διεθνή Υπηρεσία Ενέργειας (IEA), αυτό είχε ως συνέπεια να επηρεαστούν οι προσπάθειες των χωρών του Κόλπου. Η Ένωση επεσήμανε ότι η απόφαση του OPEC και των συμμάχων του να διευρύνει τη μείωση της παραγωγής –η οποία ελήφθη τον προηγούμενο μήνα- θα τεθεί σε ισχύ τον Ιανουάριο, πράγμα που σημαίνει ότι η μείωση της παραγωγής της Σαουδικής Αραβίας ήρθε ανεξαρτήτως της διάσκεψης κορυφής του καρτέλ στη Βιέννη.

Συγκεκριμένα, η μείωση, σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΙΕΑ, άγγιξε τα 200.000 βαρέλια ημερησίως όσον αφορά την προσφορά πετρελαίου από τη Σαουδική Αραβία  –στα 9,68 εκατ. βαρέλια ημερησίως- μαζί με την εποχιακή πτώση στην παραγωγή βιοκαυσίμων που έφερε τη μείωση 780.000 βαρελιών ημερησίως στις παγκόσμιες προμήθειες.

Η ΙΕΑ διατήρησε αμετάβλητες τις προβλέψεις της για την αύξηση της πετρελαϊκής ζήτησης για το 2019 και το 2020 στα 1 και 1,2 εκατ. βαρέλια ημερησίως, ενώ διατήρησε και τις εκτιμήσεις της για την αύξηση της παραγωγής των μη μελών του OPEC για το 2020, στα 2,1 εκατ. βαρέλια ημερησίως.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here