Τα θεμέλια για την επόμενη ημέρα της κινητής ευρυζωνικότητας και τα δίκτυα 5G σχεδιάζει η Vodafone Ελλάδας μέσα από επενδύσεις σε νέες τεχνολογίες στο mobile που παρέχουν νέες δυνατότητες στους πελάτες της.

Συγκεκριμένα, η Vodafone ενεργοποίησε στο 4G δίκτυό της τις τεχνολογίες VoLTE (Voice over LTE) και VoWiFi (Voice Over WiFi) που προσφέρουν πιο υψηλή ποιότητα κλήσεων στις υπηρεσίες φωνής, μεγαλύτερες ταχύτητες, αλλά και αδιάλειπτη επικοινωνία, μέσα από τη δυνατότητα εναλλαγής ανάμεσα στο κινητό δίκτυο και το Wi-Fi και την υπηρεσία Giga WiFi Calling.

O συνδυασμός του VoLTE και της υπηρεσίας Giga WiFi Calling καθιστά εφικτή την αυτόματη μεταφορά μίας κλήσης μεταξύ δικτύων κατά τη διάρκεια της εκτέλεσής της. Για παράδειγμα, εάν ο χρήστης μετακινηθεί εκτός της εμβέλειας του WiFi, ακόμα και εν μέσω μιας κλήσης, η επικοινωνία θα συνεχιστεί κανονικά με την κλήση να μεταφέρεται στο δίκτυο 4G  χωρίς διακοπή. Το ίδιο συμβαίνει και κατά την αντίθετη μετάβαση, δηλαδή από το δίκτυο 4G σε WiFi.

Οφέλη και ποιότητα επικοινωνίας

Τα οφέλη του VoLTE είναι σημαντικά, καθώς η τεχνολογία αυτή επιτρέπει την ταχύτερη πραγματοποίηση κλήσεων κινητής τηλεφωνίας, μειώνει την κατανάλωση ενέργειας, επεκτείνοντας τη διάρκεια ζωής της μπαταρίας της κινητής συσκευής και προσφέρει αναβαθμισμένη ποιότητα ήχου. Επιπλέον, επιτρέπει την κίνηση δεδομένων με ταχύτητες 4G/4G+ κατά τη διάρκεια μίας φωνητικής κλήσης, καθιστώντας εφικτή την παράλληλη εκτέλεση δραστηριοτήτων που απαιτούν data στην κινητή συσκευή.

Επίσης, η υπηρεσία Giga WiFi Calling παρέχει όλα τα πλεονεκτήματα της τεχνολογίας VoWiFi στο κινητό και δίνει τη δυνατότητα σε όλους τους πελατες Vodafone να πραγματοποιούν και να δέχονται κλήσεις μέσω οποιουδήποτε WiFi δικτύου, όταν το σήμα στο κινητό τους είναι περιορισμένο.

Οι κλήσεις μέσω WiFi θα μπορούν να γίνονται μέσω οποιασδήποτε οικιακής σύνδεσης ή οποιουδήποτε WiFi hotspot, ανεξάρτητα από τον πάροχο δικτύου ή τον κάτοχο. Με το Giga WiFi Calling οι χρήστες θα μπορούν να πραγματοποιούν κλήσεις από οποιοδήποτε σημείο ενός εσωτερικού ή υπόγειου χώρου με σύνδεση WiFi, εφόσον το σήμα κινητής περιορίζεται.

Στον δρόμο για το 5G και τα Giga δίκτυα του αύριο

Καθώς ολοκληρώνονται οι επενδύσεις σε δίκτυα 4G/LTE ξεκινά, παράλληλα, ο σχεδιασμός για την ανάπτυξη των δικτύων 5G, ο οποίος θα υλοποιηθεί σταδιακά την δεκαετία του 2020 και θα στηριχθεί στα υφιστάμενα δίκτυα και τις υποδομές 4G/LTE.

Το 5G θα φέρει τη νέα, πέμπτη γενιά υπηρεσιών και πολλαπλές δυνατότητες για νοικοκυριά και επιχειρήσεις και θα κάνει πραγματικότητα τεχνολογίες από το μέλλον, όπως τα αυτοκίνητα χωρίς οδηγό, τον μαζικό έλεγχο drones από το έδαφος, τις εφαρμογές Augmented και Virtual Reality, την εργασία από απόσταση και το παράλληλο μαζικό streaming βίντεο, υπερυψηλής ευκρίνειας.

Πρόσφατα, άλλωστε, η εταιρεία παρουσίασε καινοτόμες τεχνολογικές εφαρμογές από το αύριο από τον χώρο των Μεταφορών, της Υγείας και της Εκπαίδευσης που συνδέουν τους ανθρώπους και τις τοπικές κοινωνίες για ένα καλύτερο μέλλον, θέτοντας σε λειτουργία την πρώτη της πιλοτική εφαρμογή δικτύου 5G στην πόλη των Τρικάλων.

Επιπλέον, η Vodafone προχωρά στην προετοιμασία της απενεργοποίησης του δικτύου 3G, η οποία θα πραγματοποιηθεί στο τέλος του 2022. Έτσι, θα μεταφέρει πολύτιμο φάσμα για χρήση στο δίκτυο 4G/LTE, θα προσφέρει στους πελάτες της ακόμη πιο σύγχρονες και ποιοτικές υπηρεσίες και θα θέσει τις βάσεις για τη δημιουργία των δικτύων 5G. Η Vodafone, η οποία έχει σταματήσει εδώ και τρία χρόνια να διαθέτει στα καταστήματά της συσκευές που υποστηρίζουν μόνο δίκτυα 3G, θα ενημερώσει εγκαίρως τους πελάτες της σχετικά με τις διαθέσιμες επιλογές τους σε μελλοντικές συσκευές.

Το δίκτυο 2G, το οποίο υποστηρίζει υπηρεσίες δεδομένων, φωνής και μηνυμάτων, δεν επηρεάζεται από την αλλαγή αυτή και θα παραμείνει ενεργό και εμπορικά διαθέσιμο στους καταναλωτές κατά το προσεχές μέλλον.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here