Γιατί η διοίκηση της ΕΘΝΙΚΗΣ δεν θέλει την πώληση της Ασφαλιστικής της;

0

Του ΧΡΗΣΤΟΥ Ν. ΚΩΝΣΤΑ

Με ανυπόκριτη έκπληξη άκουσαν χθες οι μέτοχοι της Εθνικής Τράπεζας, τον νέο Διευθύνοντα Σύμβουλο που εξέλεξαν, να περιγράφει με απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς το πιο δυναμικό περιουσιακό στοιχείο του Ομίλου.

Ο κ. Παύλος Μυλωνάς, κατά την ομιλία του στη χθεσινή γενική συνέλευση των μετόχων της Εθνικής Τράπεζας, χωρίς συστολή και αμφιβολία, δήλωσε ότι το επενδυτικό ενδιαφέρον για την Εθνική Ασφαλιστική είναι περιορισμένο.

Μάλιστα εγγυήθηκε προσωπικά ότι θα «προστατευθεί η λειτουργία της».

Η μεγαλύτερη Ασφαλιστική εταιρεία της χώρας βρίσκεται στα αζήτητα, κατά την άποψη του νέου διευθύνοντος συμβούλου ο οποίος ούτε καν ανέφερε το όνομα της κινεζικής Gongbao με την οποία -υποτίθεται ότι- επισήμως βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις, με στόχο να εισπράξει τίμημα 676 εκατ. Ευρώ για το 75% των μετοχών της Εθνικής Ασφαλιστικής.

Είναι προφανές ότι ο νέος διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής ανήκει στην ομάδα των στελεχών που ΔΕΝ επιθυμούν να πωληθεί η Εθνική Ασφαλιστική παρά τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η Τράπεζα απέναντι στον SSM και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Υπάρχουν πολλοί στην οδό Αιόλου που πιστεύουν ότι είναι καλύτερα -αντί της πώλησης- να επιλεγεί η πιο …ανώδυνη οδός, της επανεισαγωγής των μετοχών της Εθνικής Ασφαλιστικής στο Χρηματιστήριο και η μείωση της συμμετοχής της Εθνικής με τον τρόπο αυτό.

Επιλέγουν δηλαδή να πουληθεί το 20% των μετοχών της Εθνικής Ασφαλιστικής και να εισπράξουν πχ. 50 εκατ. Ευρώ παραδίδοντας εμμέσως το Management στον νέο αγοραστή αντί να πουλήσουν το 75% των μετοχών και να παραδώσουν το Management έναντι … 676 εκατ. Ευρώ!

Η διοίκηση της Εθνικής, αποφεύγει να ξεκαθαρίσει τη στάση της με τον μοναδικό υποψήφιο αγοραστή που έβαλε λεφτά στο τραπέζι, τον κινεζικό όμιλο Gongbao.

Tην Gongbao υποστηρίζει ο μεγαλύτερος τραπεζικός όμιλος της Κίνας, η Industrial and Commercial Bank of China η οποία έχει επισήμως εκδηλώσει ενδιαφέρον -από τον Ιανουάριο- να αποκτήσει τραπεζική άδεια προκειμένου να δραστηριοποιηθεί στην Ελλάδα.

Αν ο νέος διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής τράπεζας έχει αμφιβολίες για την οικονομική ευρωστία και αξιοπιστία της Gongbao (ή/και της ICBC) οφείλει να το ξεκαθαρίσει.

Ενδεχομένως να έπρεπε να ακολουθήσει και τη συμβουλή του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, να επισκεφθεί δηλαδή το Πεκίνο και να διαπιστώσει ιδίοις όμμασι την όποια φερεγγυότητα της πρότασης Gongbao.

Πάντως δεν είναι πολύ κομψό, ο διευθύνων σύμβουλος ενός τραπεζικού ομίλου να θεωρεί ότι το πιο δυναμικό περιουσιακό στοιχείο,  δεν έχει αξία και ζήτηση στην αγορά, μόνο και μόνο επειδή κάποια πολιτικά γραφεία δεν έχουν διάθεση -προς το παρόν- να ανοίξουν και να κλείσουν τον φάκελο «πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής», πριν τις εκλογές…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here