Γιατί δεσμεύθηκαν οι λογαριασμοί της οικογένειας Κουτσολιούτσου

0

Του ΧΡΗΣΤΟΥ Ν. ΚΩΝΣΤΑ

Απίθανες εξελίξεις με… ύποπτες μεθοδεύσεις εντοπίσθηκαν στην υπόθεση της Folli Follie και ανάγκασαν τις αρχές στη λήψη έκτακτων μέτρων.

Κάποιοι υποψιάζονται υπόγειες κυκλωτικές κινήσεις που ενδεχομένως να οδηγούσαν σε ….επανάκτηση της εταιρείας από …φίλιες εγχώριες δυνάμεις και οι Αρχές σκέφθηκαν να λάβουν προκαταβολικά τα μέτρα τους…

H προγραμματισμένη για σήμερα, Τετάρτη, γενική συνέλευση των μετόχων αναβάλλεται, καθώς δεν έχει ολοκληρωθεί η σύνταξη των αναθεωρημένων ετήσιων εταιρικών και ενοποιημένων χρηματοοικονομικών καταστάσεων της εταιρείας της διαχειριστικής χρήσεως 1/1/2017-31/12/2017.

Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς έθεσε βέτο για την Ernst & Young, επομένως το δικαστήριο (Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών) πρέπει να ορίσει μία άλλη εκ των μεγάλων ελεγκτικών εταιρειών (PwC, KPMG, Grant Thornton) για τον έλεγχο της Folli Follie.

Το δικαστήριο συνεδρίασε στις 2 Οκτωβρίου, η απόφαση για το ποια εταιρεία θα αναμορφώσει τους ισολογισμούς θα ληφθεί εντός 45 ημερών, η απόφαση αυτή πρέπει να καθαρογραφεί και να εκδοθεί επισήμως και αφού ρυθμιστούν διάφορες λεπτομέρειες, όπως η αμοιβή ή το ποιος θα πληρώσει, η νέα ελεγκτική εταιρεία θα αναλάβει το έργο μετά τις 20 Νοεμβρίου. 

Στις 12 Νοεμβρίου ωστόσο εκπνέει η προθεσμία για την προσωρινή προστασία της Folli Follie έναντι των πιστωτών της, στο πλαίσιο του άρθρου 106 Β του Πτωχευτικού Κώδικα, επομένως η εταιρεία θα μείνει εκτεθειμένη έναντι όλων εκείνων που θα ήθελαν να υποβάλουν αίτηση πτώχευσης, για να δημιουργήσουν ….νέα δεδομένα στον όμιλο Folli Follie.

Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ένιωσε την ανάγκη να εκδώσει επίσημη ανακοίνωση για τονίσει ότι «παρά τα σημαντικά ευρήματα του πορίσματος της Alvarez & Marsal, η εταιρεία δεν συμμορφώνεται».

Έτσι φτάσαμε στο βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Αθηνών, με το οποίο δεσμεύονται οι λογαριασμοί της οικογένειας Κουτσολιούτσου και των μελών του Δ.Σ. προοιωνίζεται ντόμινο δυσάρεστων εξελίξεων στην πολύκροτη υπόθεση.

Οι πιστώτριες τράπεζες, τώρα υποχρεούνται να αντιδράσουν.

O επίκουρος οικονομικός εισαγγελέας Γιάννης Δραγάτσης, ο οποίος διενεργεί την έρευνα για την υπόθεση της Folli Follie , υπέβαλε αίτημα για τη δέσμευση των λογαριασμών και των θυρίδων όλων των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου  της εισηγμένης.  O κ. Δραγάτσης τονίζει ότι

  • «προκύπτουν ισχυρές ενδείξεις ότι η εισηγμένη στο ΧΑ εταιρεία Folli Follie «έκτιζε» από το 2007, αλλά πιθανότατα και προγενέστερα, ψευδείς ισολογισμούς μεταφέροντας ψευδή κέρδη, ψευδή ταμειακά διαθέσιμα, εικονικές πωλήσεις και ψευδή αποθέματα»

Το σχετικό βούλευμα απεστάλη τόσο σε χρηματοπιστωτικά ιδρύματα όσο και σε χρηματιστηριακές εταιρείες.

Σειρά τώρα έχουν οι ομολογιούχοι που μέχρι χθες τηρούσαν στάση αναμονής με το… δάχτυλο στην σκανδάλη για τη μεταβίβαση ενεχύρων (π.χ. του 10% της FF Group στην αλυσίδα πολυκαταστημάτων Attica το οποίο δεν “προστατεύεται” από τα προληπτικά μέτρα με βάση την πρόσφατη απόφαση του μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών).

Το ερώτημα είναι μήπως όλα αυτά οδηγούν σε πλήρη απαξίωση του Ομίλου και σε απελπισία όλων των εμπλεκομένων ώστε να δεχτούν με ανακούφιση μία -οποιαδήποτε- πρόταση εξαγοράς από κάποιον που διαθέτει άφθονα κεφάλαια σε τράπεζες του εξωτερικού…

Εγγραφείτε δωρεάν στο καθημερινό newsletter του banks.com.gr

Δέχομαι να αποθηκευθεί το e-mail μου στο σύστημα αποστολής newsletter.
Δεν μοιραζόμαστε ή πουλάμε σε τρίτους τα προσωπικά σας δεδομένα

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here