Όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν στη διαπίστωση ότι για πρώτη φορά η Σύνοδος της ομάδας των επτά Ισχυρότερων Οικονομιών του πλανήτη (G7) που θα διεξαχθεί το Σαββατοκύριακο στη Γαλλία δεν θα καταλήξει σε κοινή ανακοίνωση. Βασική αιτία της ρήξης είναι η  διάσταση των απόψεων των χωρών-μελών της ειδικά για το εμπόριο και για το κλίμα.

Εάν πραγματικά ολοκληρωθεί η Σύνοδος G7 χωρίς κοινή ανακοίνωση θα είναι πρώτη φορά στην ιστορία των συνόδων αφότου άρχισαν οι συναντήσεις της G7 το 1975.

Η εξεύρεση κοινού τόπου μεταξύ των συμμάχων γίνεται ολοένα δυσκολότερη στην ετήσια συνάντηση, με την κυβέρνηση των ΗΠΑ να διαφωνεί κάθετα ως προς τον χειρισμό των θεμάτων τα τελευταία χρόνια με τις υπόλοιπες, ειδικά στα πεδία του εμπορίου και της κλιματικής αλλαγής.

  • Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έχει καταστήσει σαφές ότι προτιμά διμερείς εμπορικές συμφωνίες, όχι πολυμερείς, συνεχίζοντας τον εμπορικό πόλεμο στον οποίο έχει εμπλακεί με την Κίνα.

Παράλληλα, ο Τραμπ απέσυρε τις ΗΠΑ από την ιστορική συμφωνία του Παρισιού για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, αψηφώντας τις ενστάσεις των Ευρωπαίων.

  • Η Σύνοδος Κορυφής θα διεξαχθεί από την 24η ως την 26η Αυγούστου στο Μπιαρίτς, στη νοτιοδυτική Γαλλία, με τη συμμετοχή των ΗΠΑ, της Γαλλίας, της Βρετανίας, της Ιαπωνίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας, του Καναδά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here