Γράφει η «ξενοδόχος»

Η Ισπανία η μεγάλη χαμένη, η Ελλάδα με μέτριες επιδόσεις και η Τουρκία μαζί με την Αίγυπτο «πρωταθλήτριες».

Τα στοιχεία προέρχονται από την εταιρεία συστημάτων κρατήσεων της Amadeus και αφορούν τις κρατήσεις της τελευταίας στιγμής του Ιουλίου για τουριστικά «πακέτα» από τη Γερμανία, η οποία, αποτελεί τη μεγαλύτερη αγορά εισερχόμενου τουρισμού για τη χώρα μας με ένα συνολικό αριθμό Γερμανών τουριστών την περασμένη χρονιά στα 4,38 εκατ. επισκέπτες (+18,2%) και συνολικές εισπράξειες στα 2,96 δισ. ευρώ (+16%). Για τη φετινή χρονιά και συγκεκριμένα για την περίοδο Ιανουαρίου-Μαΐου 2019, οπότε υπάρχουν και τα επίσημα στοιχεία από την Τράπεζα της Ελλάδος,  η εισερχόμενη ταξιδιωτική κίνηση από τη Γερμανία παρουσίασε μείωση κατά -14,3% και διαμορφώθηκε στις 761.000 ταξιδιώτες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Amadeus, oι Γερμανοί φέτος έκαναν λιγότερες κρατήσεις σε «πακέτα» τελευταίας στιγμής (last minute), ιδιαίτερα αν ληφθεί υπόψη ότι συνολικά, οι δέκα μεγαλύτεροι προορισμοί – οι οποίοι αντιστοιχούν στα 2/3 περίπου επί του συνόλου των κρατήσεων σε «πακέτα»- είχαν μείωση κατά -1,6% σε σύγκριση με τον Ιούλιο του 2018, ενώ τον Ιούνιο κατά -5% έναντι του Ιουνίου του 2018.  Στους 10 δημοφιλέστερους προορισμούς για τα τουριστικά «πακέτα» από τη Γερμανία περιλαμβάνονται και τρεις ελληνικοί προορισμοί και συγκεκριμένα το Ηράκλειο, η Ρόδος και η Κώς. Η Κρήτη και συγκεκριμένα το Ηράκλειο βρίσκεται στην τέταρτη θέση όσον αφορά τις συνολικές κρατήσεις για τους δέκα πρώτους προορισμούς από τη Γερμανία, ωστόσο είχε πτώση 6% τον περασμένο μήνα σε σύγκριση με τον Ιούλιο του 2018. Πτώση 5% είχε η Ρόδος (από την όγδοη θέση επί του συνόλου των κρατήσεων), ενώ αύξηση 21% είχε η Κώς, η οποία καταλαμβάνει την 9η θεση του τοπ 10.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Amadeus, διψήφιο ποσοστό ανόδου κατά +10%, είχε τον Ιούλιο η Aττάλεια  στην Τουρκία η οποία ούτως ή άλλως βρίσκεται στην πρώτη θέση όσον αφορά τον συνολικό αριθμό κρατήσεων, ενώ πτώση κατά -10% είχε από τη δεύτερη  θέση η Πάλμα στην Ισπανία, επιβεβαιώνοντας την «κόπωση» που παρατηρείται φέτος στον ισπανικό τουρισμό και την πτώση των κρατήσεων.

Εξ’ ου και το διψήφιο ποσοστό πτώσης, από -17% έως -25% που είχαν και οι λοιποί ισπανικοί προορισμοί (Λας Πάλμας, Νότια Τενερίφη, Φουερτεβεντούρα) που περιλαμβάνονται επίσης στο τοπ 10 των δημοφιλέστερων προορισμών για τους Γερμανούς τουρίστες.  Στην τρίτη θέση επί του συνόλου των κρατήσεων βρίσκεται ένας αιγυπτιακός προορισμός, η Χουργκάντα με αύξηση της τάξεως του 11% σε σχέση με τον Ιούλιο του 2018.

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here