Την απόφαση να εφαρμόσει σύστημα πεντάωρης εργασίας πήρε η γερμανική επιχείρηση Rheingans Digital Enabler υπό την προϋπόθεση ότι οι εργαζόμενοι της θ΄αφήνουν εκτός γραφείου το smartphones τους.

Σύμφωνα με την «Wall Street Journal»,  το μέτρο εισηγήθηκε ο Managing Director της συμβουλευτικής φίρμας, Lasse Rheingans, ώστε να έχουν όλοι περισσότερο χρόνο με τα παιδιά τους.

Για να εξασφαλίσει βέβαια ότι η εταιρία του θα συνεχίσει να λειτουργεί εξίσου ικανοποιητικά, ο Rheingans επιβάλει στους υπαλλήλους του να αφήνουν το κινητό εκτός δουλειάς και να μη μιλούν μεταξύ τους, εκτός κι αν πρόκειται φυσικά για εργασιακά ζητήματα.

Ο γενικός διευθυντής όπως εξυπακούεται πήρε βέβαια κι άλλα μέτρα, αναγκάζοντας τους υπαλλήλους του να ελέγχουν μόλις 2 φορές τη μέρα τα emails τους, κρατώντας ταυτοχρόνως τα meetings συντομότερα από 15 λεπτά της ώρας.

Μολονότι ακόμη δεν έχει διαπιστωθεί αν η πεντάωρη καθημερινή εργασία του Rheingans επηρεάζει την απόδοση της εταιρίας, οι έρευνες υποδεικνύουν πως τέτοια ευέλικτα ωράρια μπορούν πράγματι να τονώσουν την παραγωγικότητα.

Ωστόσο, το εξελισσόμενο γερμανικό πείραμα έχει μπει για τα καλά στο στόχαστρο του οικονομικού Τύπου και δεν είναι λίγες οι εταιρείες που εξετάζουν να προχωρήσουν σε ανάλογες κινήσεις έστω και πειραματικά.