Μετά από δύο χρόνια πανδημίας με μεγάλες επιπτώσεις και ριζικές αλλαγές στον κλάδο του καφέ και της καφεστίασης, το 2nd Coffee Business Forum, με κεντρικό θέμα «Νέα δεδομένα & τάσεις στο χώρο της καφεστίασης», στοχεύει να ενδυναμώσει την αγορά και τον κλάδο.
Το συνέδριο διοργανώνεται από την ethosEVENTS, σε συνεργασία με το εξειδικευμένο portal coffeemag.gr και το περιοδικό καφεστίασης Coffee+Brunch.
Η θεματολογία του 2nd Coffee Business Forum, το οποίο θα διεξάγεται αξιοποιώντας τις τεχνολογικές καινοτομίες και δυνατότητες του LiveOn Expo Complex, του σύγχρονου τρισδιάστατου συνεδριακού και εκθεσιακού κέντρου της LiveOn, περιλαμβάνει ομιλίες και συζητήσεις σε μια σειρά από θέματα αιχμής για την υγειονομική πραγματικότητα.
Θεσμικό χαιρετισμό απηύθυνε ο κ.Σωτήρης Αναγνωστόπουλος, Γενικός Γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, τονίζοντας ότι ο κλάδος αποτελεί μία σημαντική πηγή απασχόλησης.
Τόνισε μεταξύ άλλων:
Η χώρα μας, όπως κι άλλες, διέρχεται από αλεπάλληλες κρίσεις γεωπολιτικής φύσης. Από την οικονομική κρίση, το μεταναστευτικό, στην πανδημία και την αναίτια εισβολή στη Ουκρανία.
Η Ελλάδα μέσα από τις προσπάθειες όλων βρήκε απαντήσεις, βγήκε από ύφεση και σημειώνει ανάπτυξη. Οι κρίσεις δημιούργησαν ανάγκες για τη στήριξη των επιχειρήσεων. Η κυβέρνηση ανταποκρίθηκε με 40 δισ. ευρώ κατά την πανδημία. Επιδοτήσεις εισφορές, μείωσε τον κατώτατο μισθό, τους φορολογικούς συντελεστές, τον ΕΝΦΙΑ.
Είναι σημαντικό για όλους να καταλάβουν ότι η σημαντική κρίση στην Ουκρανία είναι μια κούρσα αντοχής. Στον χώρο καφεστίασης αναγνωρίζουμε ότι είναι ο κλάδος της οικονομίας που επλήγη περισσότερο. Θέσαμε πρωταρχικό στόχο την προστασία της ανθρώπινης ζωής με αποτέλεσμα την κοινωνική αποστασιοποίηση. Αυτό ήταν πλήγμα για την παραδοσιακή αγορά. Το πλήγμα οδήγησε σε κρίση στους κλάδους της αγοράς.
Πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι κάποια μέτρα ήταν σκληρά και οριζόντια αλλά απολύτως αναγκαία. Ο κόβιντ με την βοήθεια της επιστήμης μοιάζει να είναι καλύτερα ελεγχόμενος και αυτό φέρνει αισιοδοξία. Ελπίζουμε ότι η καλή εικόνα θα συνεχιστεί μέχρι το τέλος του Σεπτέμβρη. Δυστυχώς ακολούθησε η κρίση στην Ουκρανία, η πρώτη μετά από 77 χρόνια.
Έχουμε αύξηση του πληθωρισμού, ροκάνισμα του πραγματικού εισοδήματος, αύξηση των καυσίμων, κοστοβόρα άμεση ενίσχυση αμυντικών δυνατοτήτων. Η Ελλάδα σημειώνει όμως ρυθμούς ανάπτυξης και σηματοδοτεί την δυναμική για το μέλλον. Παρά τις αντιξοότητες αναμένουμε δυναμική επανεμφάνιση του τουρισμού. Η μεταβολή του παραγωγικού μοντέλου της χώρας θα λειτουργήσει ευεργετικά.