Μετά από δύο χρόνια πανδημίας με μεγάλες επιπτώσεις και ριζικές αλλαγές στον κλάδο του καφέ και της καφεστίασης, το 2nd Coffee Business Forum, με κεντρικό θέμα «Νέα δεδομένα & τάσεις στο χώρο της καφεστίασης», στοχεύει να ενδυναμώσει την αγορά και τον κλάδο.

Το συνέδριο διοργανώνεται από την ethosEVENTS, σε συνεργασία με το εξειδικευμένο portal coffeemag.gr και το περιοδικό καφεστίασης Coffee+Brunch.

Η θεματολογία του 2nd Coffee Business Forum, το οποίο θα διεξάγεται αξιοποιώντας τις τεχνολογικές καινοτομίες και δυνατότητες του LiveOn Expo Complex, του σύγχρονου τρισδιάστατου συνεδριακού και εκθεσιακού κέντρου της LiveOn, περιλαμβάνει ομιλίες και συζητήσεις σε μια σειρά από θέματα αιχμής για την υγειονομική πραγματικότητα.

Θεσμική ομιλία παρέθεσε ο κ. Γεώργιος Κουράσης, Γενικός Γραμματέας Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών & Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ) αναλύοντας τις συνθήκες κάτω από τις οποίες λειτουργεί ο κλάδος.

Μεταξύ άλλων τόνισε:

“Η ελληνική οικονομία τα 15 χρόνια διανύει περίοδο παρατεταμένων κρίσεων. Με οικονομική, υγειονομική, γεωπολιτική και ενεργειακή κρίση που έχουν αφήσει βαθύ αποτύπωμα. Η πανδημία αποτέλεσε πρωτόγνωρη κατάσταση. Ο κλάδος της εστίασης συγκαταλέγεται μεταξύ αυτών που επλήγησαν σφοδρότατα” τόνισε. 

Παράλληλα παράθεσε σημαντικά στοιχεία για τον κλάδο:

80.000 επιχειρήσεις του κλάδου είναι μικρές και πολύ μικρές 

Το 83% των επιχειρήσεων απασχολούν έως 9 εργαζόμενους

Συνολικά, 470.000 εργαζόμενοι απασχολούνται στην καφεστίαση

Ο κύκλος εργασιών προ πανδημίας είχε φτάσει τα 6,5 δισ. Ευρώ, χωρίς ΦΠΑ

Το 2020 καταγράφηκε μείωση 42% και το 2021 δεν επανέφερε την -προ κρίσης- κατάσταση

Με τα μέτρα στήριξης στηρίχθηκαν οι επιχειρήσεις όσο και οι εργαζόμενοι. Το παρατεταμένο διάστημα που οι επιχειρήσεις δεν λειτούργησαν, προκάλεσε απώλειες. 

Σύμφωνα με στοχευμένη έρευνα για το β΄εξάμηνο του 2021

Μόνο το 30% των επιχειρήσεων είχαν κέρδη

Μία στις 3 επιχειρήσεις δεν έχουν ταμειακά διαθέσιμα

68% των επιχειρήσεων έχει τουλάχιστον μια ληξιπρόθεσμη οφειλή στο δημόσιο και προς ιδιώτες

Τα παραπάνω δείχνουν με τι προβλήματα εξήλθαν οι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις της πανδημίας.

Ο κ. Κουράσης επεσήμανε ότι πρέπει να μονιμοποιηθεί η μείωση του ΦΠΑ στον καφέ και τα ροφήματα.

“Είναι αυτονόητο, να είναι στο χαμηλό επίπεδο ΦΠΑ, τόνισε”.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ