Κατρακύλησε το ευρώ έναντι του δολαρίου και διαπραγματεύεται τώρα, για δεύτερη φορά φέτος, κάτω από το parity (τη σχέση ένα προς ένα), στα 0,9927 δολάρια. Είναι η χαμηλότερη ισοτιμία του ευρώ έναντι του δολαρίου, εδώ και 20 χρόνια, όταν μετά από υποχώρηση διετίας, είχε επιστρέψει πάνω από το δολάριο το Νοέμβριο του 2002 κι έκτοτε ήταν σταθερά ακριβότερο του δολαρίου.

Οι διεθνείς αναλυτές αναφέρουν ότι η διακοπή στις ροές ρωσικού αερίου του αγωγού Nord Stream 1, για τις οποίες υπάρχει η ανησυχία ότι δεν θα ξεκινήσουν ξανά, με τα παιχνίδια του φόβου που παίζει η ρωσική πλευρά, καθώς και οι νομισματικές -οικονομικές εξελίξεις έχουν παίξει το ρόλο τους σε αυτή την πτώση.

Ειδικότερα το συμπόσιο των Κεντρικών Τραπεζιτών στο Jackson Hole και οι διαθέσεις της Federal Reserve, προκαλούν επίσης ανησυχίες. Επιθετικά μηνύματα και η γενικότερη διάθεση του Ζερόμ Πάουελ, για συνεχείς και μεγάλες αυξήσεις επιτοκίων, ενισχύουν το δολάριο έναντι του ευρώ.

Αλλά το ακριβό δολάριο κάνει ακριβότερο το πετρέλαιο για τους Ευρωπαίους των οποίων οι οικονομίες πιέζονται περισσότερο στη συγκεκριμένη δύσκολη συγκυρία.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here