Πολλές φθηνές ελληνικές μετοχές και με περιθώρια ανόδου βλέπει η Jefferies, αλλά τελικά υπολογίζει ότι η πανδημία ίσως αφήσει πληγές στην ανάπτυξη, οι οποίες ενδέχεται να εμποδίσουν την ελληνική αγορά να αποδώσει όπως άλλες αγορές.

Το αποτέλεσμα είναι ότι ο διεθνής οίκος αναπροσαρμόζει χαμηλότερα τη θέση του για τις ελληνικές μετοχές από bullish που ήταν εδώ και τέσσερα χρόνια σε modesty bullish. Που σημαίνει ότι βλέπουν συγκρατημένη άνοδο.

Σύμφωνα με τον οίκο, ο ελληνικός χρηματιστηριακός δείκτης έχει προσπαθήσει να κρατηθεί σε ανοδικό ρυθμό σε σχέση και με την πορεία των ευρωπαϊκών δεικτών από τις αρχές του 2021, αν και απέχει ελάχιστα από τα επίπεδα προ-πανδημίας. 

Σε αντίθεση με την υπόλοιπη Ευρώπη, η αγορά προεξοφλεί ένα πολύ καλύτερο 2022 για την ελληνική οικονομία με ανάπτυξη κοντά στο 5,3%, αντί για το 2021, που προβλέπεται ανάπτυξη κοντά στο 3,5%.. Αυτό δείχνει ότι οι εμβολιασμοί θα κινηθούν πολύ αργά έως την επίτευξη της ανοσίας της αγέλης, σύμφωνα με τη Jefferies.

Η ελληνική οικονομία συρρικνώθηκε κατά 8,2% το 2020, προσθέτει η Jefferies, το οποίο ήταν καλύτερο από το αναμενόμενο, δεδομένου του αντίκτυπου στις υπηρεσίες, με το ΔΝΤ να εκτιμά ότι το ΑΕΠ θα κινηθεί με ανάπτυξη της τάξης του 3,3% φέτος και θα επιταχυνθεί στο 5,4% το 2022. 

Στην έκθεση αναφέρεται ότι η αγορά μετοχών είναι φθηνή. Η τεχνική εικόνα της αγοράς εμφανίζεται ανοδική και υπάρχει άφθονος χώρος για περισσότερες μετοχές να σημειώσουν νέα υψηλά 52 εβδομάδων, αλλά στο χρηματιστήριο της Αθήνας κυριαρχούν εγχώριες επιχειρήσεις, οι οποίες έχουν επιβιώσει από τη δοκιμασία της κρίσης κατά τη διάρκεια της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους. Όμως, οι μετοχές αυτές έχουν ελάχιστο λειτουργικό δανεισμό έναντι των ομοειδών εταιρειών στην ηπειρωτική Ευρώπη και βασίζονται λιγότερο στον κύκλο των αποθεμάτων και το παγκόσμιο εμπόριο.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here