Η ύπαρξη μονοκομματικής κυβέρνησης πλειοψηφίας στην Ελλάδα θα βοηθήσει στη βελτίωση της πολιτικής σταθερότητας στη χώρα, αναφέρει η Fitch σε σχόλιό της για τη νέα κυβέρνηση της ΝΔ.

Το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας περιλαμβάνει μεταρρυθμίσεις που δυνητικά θα στηρίξουν την ανάπτυξη, αλλά οι αλλαγές στη δημοσιονομική πολιτική παραμένουν μια πρόκληση, σημειώνει.

Η ατζέντα της Νέας Δημοκρατίας περιλαμβάνει φοροελαφρύνσεις, επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων και δέσμευση για μείωση της γραφειοκρατίας – μέτρα που θα μπορούσαν να ενισχύσουν τις επενδύσεις. Αυτό μπορεί να υποστηρίξει περαιτέρω την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, καθώς υπάρχει προοπτική σημαντικής αύξησης των επενδύσεων σε μια σειρά κλάδων.

Ο νέος υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας θα παρουσιάσει ένα πακέτο μέτρων στη Βουλή στις 23 Ιουλίου, που θα περιλαμβάνει φοροελαφρύνσεις για νοικοκυριά και επιχειρήσεις, οι οποίες αναμένεται να εφαρμοστούν από τον Ιανουάριο του 2020. Η κυβέρνηση εκτιμά το κόστος στα 5,5 – 6 δισ. ευρώ (3% του ΑΕΠ), με τα ελληνικά ΜΜΕ να αναφέρουν ότι το κόστος θα μπορούσε να μοιραστεί σε τρεις χρήσεις.

Εν τω μεταξύ το πρωτογενές πλεόνασμα 4,4% του 2018, που διαμορφώθηκε σχεδόν μια ποσοστιαία μονάδα πάνω από το στόχο, έχει δημιουργήσει περιθώρια για δημοσιονομική χαλάρωση, ενώ οι προτεινόμενες φοροελαφρύνσεις θα μπορούσαν να υποστηρίξουν την ανάπτυξη. Εάν υπάρξουν περισσότερες λεπτομέρειες, ο οίκος θα τους συμπεριλάβει στην επόμενη προγραμματισμένη αναθεώρηση του ελληνικού αξιόχρεου, στις 2 Αυγούστου.

Η νέα κυβέρνηση κληρονομεί την πρόκληση της αλλαγής στο δημοσιονομικό μείγμα, που μέχρι στιγμής βασιζόταν στις αυξήσεις φόρων και την υποεκτέλεση δημόσιων δαπανών για να επιτευχθεί η μεγάλη δημοσιονομική προσαρμογή στη χώρα. Η αβεβαιότητα για το πώς μπορεί να επιτευχθεί κάτι τέτοιο αυξήθηκε προεκλογικά, όταν η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ανακοίνωσε την άρση του συμφωνημένου μέτρου μείωσης του αφορολόγητου που αναμενόταν να υλοποιηθεί το 2020. Η αποτυχία διεύρυνσης της φορολογικής βάσης καθιστά δυσκολότερη την αλλαγή στο δημοσιονομικό μείγμα ταυτόχρονα με την επίτευξη των στόχων για τα πλεονάσματα (στο 3,5% ως το 2022), ιδίως αν μειωθούν και οι φόροι.

Η ΝΔ έχει δηλώσει ότι θα ήθελε να μειώσει τους στόχους για τα πλεονάσματα κατά τουλάχιστον μια ποσοστιαία μονάδα, με την Ελλάδα να καλείται και σε αυτή την περίπτωση να εμφανίζει υψηλά πλεονάσματα. Η κυβέρνηση υποδήλωσε ότι θα αναζητήσει μια σχετική συμφωνία με τους επίσημους πιστωτές, η οποία θα λάβει υπόψη της την υλοποίηση άλλων μεταρρυθμίσεων αλλά και την ανάπτυξη που εκτιμάται ότι θα κινηθεί πάνω από το στόχο. Μια τέτοια εξέλιξη θα μείωνε το ρίσκο επιδείνωσης των σχέσεων με τους επίσημους πιστωτές. Ωστόσο, ο διάλογος με τους πιστωτές ενδέχεται να είναι πιο περίπλοκος λόγω της αναστολής στην μείωση του αφορολόγητου, που είχε προνομοθετηθεί στο πλαίσιο της συμφωνίας για το τρίτο μνημόνιο, αναφέρει ο οίκος.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here